29.02.2024. Oporavak Foruma na novoj adresi....
0 Članova i 3 Gostiju pregledava ovu temu.
Zanimljiva mi je utvrda br. 5, iskop za koju je nestao s izgradnjom zaobilaznice, a koja je bila dovršena do razine iskopa u stijeni.
Pozicija broja 5 Otprilike, metar vamo tamo.
Danas smo ponovno išli na Solin, za početak iskop kojeg je Zokxy spomenuo, nalazi se na kraju rova i smatram da se radi o nebetoniranom ukopanom skloništu/položaju te da se tu nije trebalo kopati ništa ozbiljnije od toga, ali je iskop svakako zanimljiv. Krenuli smo i do položaja 7 i 8 koje je Daluka spomenuo, na poziciji položaja 7 nema ničega, niti na poziciji broja 8, no relativno blizu položaja 8 nalazi se relativno veliki iskop za koji smatram da je upravo iskop za bunker broj 8 jer i oblik iskopa odgovara obliku bunkera koji je bio planiran.Uz to pronašli smo i dvije betonske građevine koje su vjerovatno bile nekakve šterne pošto nemaju ulaza i imaju cijevi ugrađene u zid, nisam siguran ako su vojne namjene no pored jedne od njih je nekakav položaj u stijeni tako da moguće da jesu.Također smo se spustili vojnom mulatijerom do Draškog potoka i popeli smo se na onaj greben na kojem se nalazila utvrda, no stvarno ulazu nema ni traga, ja pretpostavljam da je ulaz zatrpan jer je svo kamenje i sav materjal koji je nastao ravnanjem vrha tog grebena tijekom gradnje autoceste bačen niz padinu tako da čak ako utvrda i dalje postoji, ako nije bila na tom samom vrhu koji je raskopan, vjerovatno je samo kompletno zatrpana....
Rovovihttps://croinfo.net/forum051novi/index.php?topic=271.msg12311#msg12311
Lidar je fakat od solidne pomoći prilikom istraživanja na terenu.
Lidar ili ipak radar?
Lidar jest radar. Drugi naziv za lidar je optički radar (eng. light radar) i laserski radar.
Citat: Rijeka - 16.11.2024., 16:37:39Lidar jest radar. Drugi naziv za lidar je optički radar (eng. light radar) i laserski radar.Problem sa lidarom je da ga sve "zaustavlja", npr magla ili oblak, što radarima nije problem.Znam da odavno snimaju zemljinu površinu sa radarima, dok se lidari koriste npr na "pametnim autima" kao detektori prepreka/okoline.Mislim da radar prodire kroz lišće dok sam siguran da lidar ne može kroz raslinje. Tako da nije pogodan za snimanje reljefa odnosno zemljine površine, osim u pustinji.
Svatko ima pravo na neki svoj stav i mišljenje o nečenu.