Autor Tema: Astro  (Posjeta: 9165 puta)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline elvis

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Datum registracije: Vel 2012
Astro
« u: 18.04.2012., 21:58:13 »
Par mojih pokušaja da fotografiram nedavnu konjukciju Jupitera, Venere i Mjeseca.

1. pokušaj - prekratka ekspozicija

2. pokušaj - preduga ekspozicija, sva nebeska tijela se vide ali su imala vremena da  "pobjegnu"

3. pokušaj skoro pa dobro - samo što se ne vide detalji, barem mjeseca

Jedna fotografija Mjeseca za kraj:

Offline gorgoroth

• Sr. Member
  • Datum registracije: Ožu 2012
Odg: Astro
« Odgovori #1 u: 18.04.2012., 22:45:03 »
Imaju točne postavke za snimanje mjeseca,samo sam negdje zagubio

Offline elvis

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odgovori #2 u: 19.04.2012., 09:11:35 »
Ako se dobro sjećam, mjesec bi se trebao fotografirati s ekspozicijom 1/125 ili bržom, tj kraćom zbog brzine kojom se kreće po nebu. Ista je i razlog zašto se nije moglo npr teleskopom provjeriti da li su astronauti sletjeli na Mjesec. Dok se teleskop potrebnog povećanja naštima, prošo voz, odnosno Mjesec  :D

Problem je u ovom slučaju što je 1/125 prekratko za Jupiter i Veneru. A kada njih pogodim, Mjesec bude presjajan. Kvaka 22.  :hmm

Offline Aisling

• Full Member
« Odgovori #3 u: 05.05.2012., 17:27:38 »
Nije "astro" fotka u elvisovom smislu riječi, jer niti imam opreme niti znanja za takve fotke, ali imam jednu zgodnu okinutu iz afijona, a ovaj topic mi se čini nekako najbliži mojoj teraastro fotki da ju ovdje objavim. So, here goes... :greensmile

« Zadnja izmjena: 06.05.2012., 12:02:58 od Aisling »

Offline LLeon

• Full Member
« Odgovori #4 u: 05.05.2012., 17:37:27 »
Ako se dobro sjećam, mjesec bi se trebao fotografirati s ekspozicijom 1/125 ili bržom, tj kraćom zbog brzine kojom se kreće po nebu. Ista je i razlog zašto se nije moglo npr teleskopom provjeriti da li su astronauti sletjeli na Mjesec. Dok se teleskop potrebnog povećanja naštima, prošo voz, odnosno Mjesec  :D

Kad sam bio u riječkoj zvjezdarnici, vodič nam je objasnio da se teleskop rotira u skladu sa zemljinom rotacijom. Očito u to vrijeme nisu imali te moderne teleskope. :pusiti

A što se tiče leta na Mjesec: najveća prijevara u povjesti čovječanstva
http://www.conopljanews.net/let_na_mesec.html

imam jednu zgodnu okinutu iz afijona
Fantastična fotka! :bravo :bravo3

Offline Aisling

• Full Member
« Odgovori #5 u: 05.05.2012., 19:40:43 »
Da odgovorim neskromno, ni ja joj se ne mogu nadiviti.  :kiss2
Prosto ne vjerujem da sam nešto tako wow! uspjela uhvatiti mojim Casiom. :ponosna:  :greensmile

Inače, mislim da bi to moglo biti snimljeno negdje iznad Švicarske. Djeluje mi dovoljno "alpasto" za to podneblje.

Offline LLeon

• Full Member
« Odgovori #6 u: 05.05.2012., 20:02:57 »
Inače, mislim da bi to moglo biti snimljeno negdje iznad Švicarske. Djeluje mi dovoljno "alpasto" za to podneblje.
Pa valjda znaš od kud do kud si letila. :facepalm Ili reci, pa ćemo na fligthradaru provjerit sve afijone. :pusiti

------------------------------------------------------------------------------

Super Mjesec danas vlada nebom

Zemljin satelit nalazi se danas u perigeju, točki na njegovoj putanji u kojoj je najbliži Zemlji, zbog čega će biti vidljiv 14 posto veći i 30 posto svjetliji nego inače

Ako vas mjesečina probudi u noći u subotu 5. svibnja, možda ćete poželjeti ustati iz kreveta i pogledati, jer će svibanjski »Super Mjesec« biti 14 posto veći i 30 posto svjetliji od svih drugih punih mjeseca u 2012. Znanstveni izraz za taj fenomen je »mjesec u perigeju«. Perigej je točka na putanji nekog tijela u orbiti oko Zemlje u kojoj je tijelo najbliže Zemlji.

Američka svemirska agencija NASA najavila je da će Mjesec varirati u veličini, zbog ovalna oblika mjesečeve orbite. Mjesec slijedi eliptičnu putanju oko Zemlje koja je s jedne strane (perigej), oko 50.000 km bliže od druge (apogej). Puni mjesec u perigeju Mjesečeve orbite čini ga iznimno velikim i svijetlim. Takav će slučaj biti 5. svibnja u 17.34 sati po srednjoeuropskom vremenu (CET) kada Mjesec dosegne perigej.  Samo jednu minutu kasnije, Mjesec će se postrojiti sa Zemljom i Suncem kako bi postao veličanstveno pun. Vrijeme je gotovo savršeno, ističe NASA. Najbolje vrijeme za promatranje je ono kada Mjesec bude u blizini horizonta. Iz razloga koji nisu potpuno razumljivi astronomima ili psiholozima, Mjesec nisko na horizontu izgleda neprirodno velik kada sije kroz drveće, zgrade i druge objekte na Zemlji. U subotu 5. svibnja, tu »Mjesečevu iluziju« pojačat će pun mjesec koji je i sam izuzetno velik.

Prema narodnim vjerovanjima sve vrste čudnovatih stvari događaju se pod svjetlom punog Mjeseca. Navodno raste broj prijema u bolnice, stopa kriminala se povećava, a ljudi se ponašaju čudno.  Ideja da puni Mjesec uzrokuje psihičke poremećaje bila je raširena u srednjem vijeku. Čak i riječ »ludilo«, odnosno »ludost«, dolazi od latinske riječi za »mjesec« (Luna). Većina modernih studija, međutim, ne pokazuje povezanost između faze Mjeseca i pojava kriminala, bolesti ili ljudskog ponašanja. Činjenica je da Mjesec u perigeju donosi ekstra visoke »perigejeske plime«, ali prema američkoj Nacionalnoj upravi za oceane i atmosferu (NOAA) to ne treba zabrinjavati. Na većini mjesta, lunarna gravitacija povuče perigej plimne vode samo nekoliko centimetara više nego obično. Lokalna konfiguracija obale može pojačati učinak na oko 15 cm. Super Mjeseci u perigeju zapravo su prilično česti. Mjesec postaje pun u roku od nekoliko sati od svog najbližeg pristupa Zemlji prosječno jednom godišnje. Zadnja takva slučajnost dogodila se 19. ožujka 2011., kada je pun Mjesec bio gotovo 400 km bliže Zemlji od onoga koji očekujemo u subotu.

Moguća popodnevna naoblaka iznad Kvarnera
Sudeći po meteorološkom modelu ALADIN hrvatskog Državnog hidrometeorološkog zavoda, te njegove slovenske inačice, najmanje šanse za nesmetano promatranje nebeskog fenomena mogli bi imati upravo stanovnici Kvarnera, obzirom da u popodnevnim satima na tom području postoji mogućnost za nešto oblaka, a kasnije tijekom večeri i malo kiše. U većem dijelu Hrvatske situacija na nebu će biti bolja. No obzirom na nepredvidivo proljetno vrijeme, valja se nadati da će Mjesec proviriti i iznad Kvarnerskog zaljeva.

http://www.novilist.hr/Info-Fun/Zanimljivosti/Super-Mjesec-danas-vlada-nebom

Offline elvis

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odgovori #7 u: 05.05.2012., 20:05:14 »
Kad sam bio u riječkoj zvjezdarnici, vodič nam je objasnio da se teleskop rotira u skladu sa zemljinom rotacijom. Očito u to vrijeme nisu imali te moderne teleskope. :pusiti

Pa nego u skladu sa kojom rotacijom bi se trebao rotirati - sunčevom?  :lol1

A što se tiče spuštanja ili ne na Mjesec, neke mitove o konspiraciju su razbili Mythbusteri -

Pa valjda znaš od kud do kud si letila. :facepalm Ili reci, pa ćemo na fligthradaru provjerit sve afijone. :pusiti

To je imene zbunilo kada sam letio avionom , naime na tlu se nisu vidjele oznake granica, gradova, rijeka, ...  :lol2
« Zadnja izmjena: 05.05.2012., 20:06:58 od elvis »

Offline LLeon

• Full Member
« Odgovori #8 u: 05.05.2012., 20:08:22 »

Možda još netko vjeruje u geocentrični sustav. :lol3

Offline webplayer

• Sr. Member
  • In a world without fences, who needs Gates anyway
    • Moj blog
« Odgovori #9 u: 05.05.2012., 20:22:04 »

Možda još netko vjeruje u geocentrični sustav. :lol3

Ovo sam morao pročitati DVA PUTA... Na tren sam pomislio kako piše EGOCENTRIČNI...

:lol1 :lol1 :lol1 :lol1 :lol1

Offline Aisling

• Full Member
« Odgovori #10 u: 05.05.2012., 23:22:09 »

To je imene zbunilo kada sam letio avionom , naime na tlu se nisu vidjele oznake granica, gradova, rijeka, ...  :lol2

Je, ni ja ne mogu vjerovati da su napravili takav propust... Cccc...  :greensmile
A kad smo već kod toga, sumnjivo dugo je trajao taj let. Tko zna kuda su me oni zapravo peljali?
Znala sam da su trebali skrenuti lijevo kod Albekoykeeja!

Offline zokxy

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Dont drive faster than your guardian angel can fly
    • O svemu i svačemu
« Odgovori #11 u: 22.09.2013., 13:27:15 »

:eek :popcorn
Don't drive faster than your guardian angel can fly!

Offline Magnum

• Administrator
  • Sr. Member
  • Datum registracije: Svi 2013
  • What do you see in the dark, when the demons come?
    • Magnum's place
« Odgovori #12 u: 10.08.2018., 10:08:14 »
Evo samo dvije moje fotkice sinoć iz Brseča...

Canon EOS 80d+Tamron 17-50mm f2.8

« Zadnja izmjena: 10.08.2018., 11:35:29 od Magnum »
Objasniš li nešto tako jasno da nitko ne može pogrešno razumjeti, netko će ipak krivo shvatiti.

Offline milić

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Datum registracije: Tra 2012
« Odgovori #13 u: 10.08.2018., 12:03:03 »
Prekrasno!  :palacgore
Osulo se nebo zvizdicana a Korzo... :connie
Prošeći se z manun okolo Trsata.

Offline ilirija

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odgovori #14 u: 12.08.2018., 02:51:02 »
Evo samo dvije moje fotkice sinoć iz Brseča...

Canon EOS 80d+Tamron 17-50mm f2.8

dvije ...