29.02.2024. Oporavak Foruma na novoj adresi....
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Citat: milić - 02.05.2020., 21:03:14Koliko se mogu dosjetiti tri su prezimena u Studeni koja mogu vući potijeklo iz klane i Lisca: Gržinčić, Šustar i Iskra. Ali to je normalno zbog ženidbi. Tako Zapravo uopće nije normalno zbog ženidbi, barem ne u ono doba Kako je "smjer" ženidbi bio takav da je žena išla u kuću od muža, tj njegovih roditelja i uzimala njegovo prezime - geni su se miješali ali prezimena jok.Ne sjećam se više gdje sam pročitao no priča je bila da su za rad u rudniku doveli radnike negdje "sa strane", mislim nešto tipa s današnjeg prostora Rumunjske ili Bugarske, ali čak nije ni bitno. Bitno je da su došli muški, koji su živjeli u Studeni. Nisu bili baš neka prilika tako im je izbor žena bio bitno sužen pa su se većinom (ili u potpunosti ?) ženili udovicama kojima je isto izbor mogućih supružnika bio bitno ograničen.Lokalne (studenske) udovice nisu bitne za ovu priču ali jesu klanjske, koje su imale djecu iz prethodnog braka. Ta djeca su došla živjeti sa svojim majkama u Studenu ali su zadržali očevo prezime (nisu dobili očuhovo). Njima je sada dom postala Studena te ako su se ženili djevojkama iz Studene, iste su dobile Klanjska prezimena ali za razliku od prije, nisu se i odselile u Klanu. I tako su se klanjska prezimena "doselila" u Studenu zbog rudnika.
Koliko se mogu dosjetiti tri su prezimena u Studeni koja mogu vući potijeklo iz klane i Lisca: Gržinčić, Šustar i Iskra. Ali to je normalno zbog ženidbi. Tako
Imate li još?
??
priču o Pačićima znate?rudarima koji su došli negdje iz Rumunjske i protjerani su iz ovog kraja nekamo u Istru
Citat: z355ko - 07.05.2020., 11:45:49priču o Pačićima znate?rudarima koji su došli negdje iz Rumunjske i protjerani su iz ovog kraja nekamo u IstruIpak nisam krivo zapamtio!
Citat: elvis - 08.05.2020., 09:38:47Citat: z355ko - 07.05.2020., 11:45:49priču o Pačićima znate?rudarima koji su došli negdje iz Rumunjske i protjerani su iz ovog kraja nekamo u IstruIpak nisam krivo zapamtio! Ako pročitate ove stvarne izvore vidjet ćete da je malo vjerojatno. Prvo, piše da su rudari bili iz Gorenjske, pomoćni radnici lokalci. Već tu možemo stati. Drugo, uvozili su se stručni radnici iz Kranjske, Njemačke, Austrije...koji su poznavali suvremene metode rada, dok u knjizi piše da su u Hrvatskoj i Bosni koristili primitivnije metode.To pak ne isključuje mogućnost da su ti Vlasi došli raditi ugljen ili pasti stoku. Sent from my BLA-L09 using Tapatalk
Pitao sam je li tekst iz neke knjige, a dobio popis izvora koje je autor koristio pred više od 100 godina.Bjesomučnim guglanjem, otkrio sam izvor:Autor je Alfons Mullner,
Ova tema mi godinama stoji "otvorena"
U tekstu su opisani, međutim nisam potražio koje su to mjere i konvertirao u metre.
hvat = °, stopa = ,, palac (col) = ,,, crta (linija) =,,, , točka =,,,,