29.02.2024. Oporavak Foruma na novoj adresi....
0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.
Na ovoj fotografiji piše "zločini ???fašizma u Lipi dne 30. IV in 1. V 1944".Pitanje je dali je to snimljeno u Lipi?Krov kuće prekrivena slamom, prozor i prošijane atipičani za to područje, zgrade mi djeluju kao da su građene od zemlje, kabal, košara i čivere bi recimo mogle proć za taj dio, Istru, Sloveniju.
Bez ikakve sumnje radi se o Lipi i to o kući 37-godišnje Vike Simčić koja leži mrtva ispred kuće nakon zlostavljanja i mučenja (po nekim izvorima je i silovana). Radi se o kućnom broju 24 sa kućnim nadimkom Marinčevi. Osim spomenute Vike, ubijeni su i njen suprug Anton (1905.) i tast Josip (1868.).Također treba znat da je u to vrijeme još uvijek veliki broj kuća bio pokriven slamom.
Navedenu sliku sam i ja vidio u arhivu DAR-a, komisije za ratne zločine okupatora, signatura navedena već prije od Daluke (DAR, Komisija za ratne zločine, JU 41). S tim da su uz Lipu bile i slike iz Jelušići, Turki i slično
To je u redu ali koliko vidim u knjizi se spominju još dvije postrojbe koje do sada nisam znao da su bile na našem području...Abteilung R i SS-Wachmannschaften....ova prva se spominje kao počinitelj zločina u Lipi...
Koliko sam čuo autori su uspjeli saznati tko je SS časnik sa ove slike