Znam da ćeš još postat, ali nemrem izdurat (Drugo mi ime Murat).
Bio sam u listopadu 1983. znači neposredno pred OI, u Sarajevu. Smješteni smo bili ba Ilidži. I izlet je bio četverodnevni, jako sadržajan i ostao mi u predivnom sjećanju. Kao i Sarajlije.
Tada je Holiday Inn bio tek dovršen, barem mi se čini. Zbog izgleda, vicu skloni Sarajlije, prozvaše ga Poštansko sanduče.
Kod njih je bila u to doba glavna deviza ''Lako ćemo''. Toliko je to bilo uvriježeno da su članovi neke američke, je li Tv? ekipe na majicama - T shirtsima imali napisanu tu parolu. Uz pivo sam s njima malo popričao pa mi objašnjavaju, smijući se, kako na sva svoja pitanja kako, odgovore dobivaju - lako ćemo.
Mi smo došli u taj otel i prvu noć - hladna hrana za večeru. Koji je kur.. ovo , žalim se konobaru. Redukcija struje! Nisam ni primijetio jer su neke bijedne lampadine gorjele. Izjeli žena, tada još djevojka, i ja taj neki hl. narezak i zatražim ja bočicu (od 1,5 l
) crnjaka.
- Nemre! - Kaže konobar.
- Pa što i vino točite na struju? - već znervan ću ja.
- Jok! Nemrem izdat račun, kasa ne radi.
- Pa napiši na papir, ručno!
- Jok! Šef ne da!
U kruv ti mrki mrknem. Što sad? Žedan i pomalo gladan mislim ja.
I odemo mi malo prošetati kad nešto otvoreno.
Ne sjećam se što je to bilo, ali uđemo i pitamo što ima za jesti
- Ma evo jelovnik pa pogledajte.
I gledamo mi, a ono svega. Ja ne vjerujem pa zovem konobara kako je to moguće tu, a ne i tamo.
- Mi smo privatni restoran.
I tako mi dobili jelo koje ću pamtiti dok me sjećanje služi. Ja mako Stroganoff gulaš, a žena neki, isto gulaš, mislim da se zvao Cikoš Janoš, tako nekako. Pa još se to podgrijavalo na malom plameniku na stolu. Ma vrh! Pa pala boca a možda i dvije. Valjda je i račun pao možda i rukom pisan.
A skoro zaboravih da su konobari bili, uz vince saznah, s Raba. Kako? Lako ćemo - objasniti.
U to doba sve je to bila jedna država, je li. Pa mrtva sezona na Rabu, a u Sarajevu se pripremaju OI. I malo je trebalo da mudri državni ili možda Imperijalov vrh shvati kako pomoći i pri tome još zaradit. To su naši uspješni Rabljani brzo skužili. Znači rana made in Bosna valjda, a posluga made in Rab, ali možda by Bosna.
Pisat ću na ovu temu, ako se neš ljutit i u nastavku, baš mi je kul.