Autor Tema: jutarnji.hr  (Posjeta: 5367 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline milić

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Datum registracije: Tra 2012
jutarnji.hr
« u: 02.08.2016., 11:49:09 »
http://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/otkrivamo-orepic-odbio-iznajmljivati-vilu-costabella-bankarima-i-jet-setu/4577516/

KONTROVERZNA REZIDENCIJA
OTKRIVAMO Orepić odbio iznajmljivati vilu Costabella bankarima i jet-setu

AUTOR:

Ivanka Toma

OBJAVLJENO:

02.08.2016. u 07:33

----------------------------------------
Osobna karta Costabelle: Ima bazen od 174 kvadrata, lučicu, vinoteku

- vila je sagrađena 1924. godine, u vlasništvu je države

- smještena je između Bibija i Kantride, dijelu grada poznatom kao Costabella

- kompleks na kojem je vila prostire se na 5639 metara četvornih, unutar kojih je 3824 kvadrata parka, 500 kvadrata dvorišta, glavna kuća od 288 četvornih metara, manji stambeni objekt od 81 kvadrata

- u sklopu objekta je bazen od 174 metara četvornih i dva pomoćna objekta površine 34 i 41 kvadrat

- u kompleksu, a ulazi u režim pomorskog dobra, dio je obalnog puta od 325 četvornih metara, dio morske obale od 367 kvadrata i dva gospodarska objekta od 2 i 3 metra četvorna za zaštitarsku službu

- glavna kuća ima saunu, manju vinoteku, salon za zabavne igre sa stolom za biljar. Vanjski bazen je smješten unutar dvorišta

- dvorišna staza i stepenište izlazi na lučicu koja se nalazi ispod južnog ulaza na imanje koje okružuje objekt.
--------------------------------------------------------
Od 2015. godine u AKD-u postoji razrađeni plan po kojemu bi se vila Costabella komercijalizirala i umjesto objekta u kojemu dužnosnici aktualne vlasti generiraju troškove na račun poreznih obveznika postala vila na kojoj bi se dobro zarađivalo.

Costabella bi po ovome planu postala elitna destinacija za odmor bankarima, visokim državnim dužnosnicima, premijerima, ambasadorima, menadžerima... Plan se temelji na izvješćima interne revizije o gospodarenju vilom Costabella proteklih godina i programu njene komercijalizacije, a bio je dovršen lani. Potpisala ga je smijenjena direktorica AKD-a Anita Perković Škalic, prihvatio Nadzorni odbor AKD-a, no čini se da nije naišao na plodno tlo ni kod resornog ministra Vlahe Orepića, kao ni kod Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI).
Prošeći se z manun okolo Trsata.

Offline elvis

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Datum registracije: Vel 2012
Odg: jutarnji.hr
« Odgovori #1 u: 02.08.2016., 12:15:24 »
Ovo dole na kraju desno, ću pamtiti dok sam živ ... trebali smo se ovdje skupiti na kupanje a ja sam prije toga išao na trening plivanja pa sam kasnio. Čim sam došao, skinuo sam se i poletio po ovoj stazici spreman za skok - i skočio sam  .. i u letu shvatio da nisam skinuo Darwila sa ruke  :eek :ruka :shame Pokušao sam zadržati ruku sa satom iznad vode ali nisam uspio ... i tako ode moj prvi sat  :(

Offline Kigor

• Global Moderator
  • Full Member
« Odgovori #2 u: 02.08.2016., 18:32:15 »
Znaci Costabella i ova vila je izmedu Bibija i Kantride. Nisam znao  :facepalm :facepalm :facepalm
Da se mrvicu informirala  :skartoc

Offline Kont

• Global Moderator
  • Full Member
  • Datum registracije: Svi 2014
  • Nullius in verba

Offline ja moren

• Full Member
  • Datum registracije: Ožu 2015
« Odgovori #4 u: 17.09.2016., 22:59:21 »
Aktivirano su svi sudjelovali u zabavi :pusiti
ki more-more...

Offline elvis

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odgovori #5 u: 14.03.2017., 13:58:51 »
MISTERIOZNI PODZEMNI SVIJET RIJEKE Razotkrivene sve tajne riječkih podzemnih tunela: Koliko je istine u pričama da neki od njih vode i do Slovenije?

http://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/misteriozni-podzemni-svijet-rijeke-razotkrivene-sve-tajne-rijeckih-podzemnih-tunela-koliko-je-istine-u-pricama-da-neki-od-njih-vode-i-do-slovenije/5758611/

AUTOR:
Luka Benčić
 OBJAVLJENO: 14.03.2017. u 00:00

Goran Šarić, savjetnik Grada Rijeke za zaštitu i spašavanje zna sve tajne riječkog podzemlja. Pod njegovom je ingerencijom upravljanje mrežom riječkih podzemnih tunela koje su talijanske vojne vlasti sagradile uoči Drugog svjetskog rata i tijekom njega, u razdoblju od 1939. do 1942. godine.

Istražni zatvor

- Imamo 80 tunela, od kojih Grad upravlja s njih 56 - govori nam Šarić dok nas uvodi u najveći, koji vodi od katedrale svetog Vida do talijanske osnovne škole u Dolcu. Tunel je dugačak 330 metara i ima dva odvojka, jedan izlazi u zgradu u kojoj je danas smješten Kanal Ri, a drugi direktno u riječki istražni zatvor, kolokvijalno poznat kao Via Roma.

Demantirani su mitovi koji su se, zbog nedostupnosti tijekom proteklih desetljeća razvili do razmjera urbanih legendi. Govorilo se o prolazima koji počinju u centru i vode do periferije, od Staroga grada do Trsata, Pećina i slično, čak i kako se kroz neke tunele može doći daleko u riječko zaleđe, do Klane ili, pak, Slovenije. Istina je da se, uglavnom, radi o zasebnim tunelima dužine od par desetaka do par stotina metara, što, naravno, ne umanjuje atraktivnost tih građevina.

Grad Rijeka počeo je, stoga, s uređenjem “glavnog” tunela od katedrale do Dolca, za što se, ovisno o rezultatima natječaja, namjerava izdvojiti do 300 tisuća kuna. Odvojak prema zgradi Kanala Ri, kao i prema Via Romi, gdje su donedavno zatvorenici uzgajali gljive, neće biti obuhvaćen prvom fazom radova.

Instalacije

- Uskoro kreću radovi na strujnim instalacijama u tunelu, postavi novih rasvjetnih tijela i strujnih priključaka, zatim radovi čišćenja i dosipavanja partera te različiti zahvati s ciljem sigurnosti budućih posjetitelja. Očekuje se da će radovi biti dovršeni u svibnju te da će tunel od Dolca do katedrale biti otvoren za posjetitelje već ovog ljeta. Jednako tako, projekt je zamišljen tako da se u budućnosti ondje izvode razni programi i izložbe, - rekao je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

U jednom je dijelu tunel nedovršen te se prolazi kroz golu stijenu. Prosječna visina je oko dva i pol metra, a širina oko pet metara. Originalni natpisi “Riservato all U.N.P.A.” (rezervirano za protuzračnu obranu koja je tada bila smještena u zgradi škole u Dolcu) još su jasno vidljivi na zidovima.

- Upoznao sam čovjeka koji se sjeća kako su se, dok je bio dijete, ovdje sklanjali za vrijeme Drugog svjetskog rata kada bi bile uzbune - ispričao nam je Šarić. Iskorištavanje bivših vojnih tunela u turističke svrhe u mirnodopskim uvjetima trend je koji je već zahvatio gradove kao što su Zagreb i Pula, a sada je na redu Rijeka, koja, osim u centru, ima prilično zanimljive tunele sagrađene za potrebe talijanskih fortifikacija na području Katarine, Pulca, Velog Vrha i Rujevice.

Offline milić

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Datum registracije: Tra 2012
« Odgovori #6 u: 14.03.2017., 14:30:09 »
Danas je i Novi list objavio članak s istom tematikom.
Drugim riječima, novinari gutaju što im se servira. :kuhanje
Prošeći se z manun okolo Trsata.

Offline zokxy

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Dont drive faster than your guardian angel can fly
    • O svemu i svačemu
« Odgovori #7 u: 14.03.2017., 14:43:36 »
Zvao me Šarić odmah nakon obilaska, u toku sam  :greensmile
Don't drive faster than your guardian angel can fly!

Offline elvis

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odgovori #8 u: 14.03.2017., 14:52:44 »
Danas je i Novi list objavio članak s istom tematikom.

Čuo sam jutros na radiu u najavi/reklami za današnji Novi List, ali nisu stavili na web.

Zvao me Šarić odmah nakon obilaska, u toku sam  :greensmile

BTW "natpisi “Riservato all U.N.P.A.” (rezervirano za protuzračnu obranu " nije baš najtočnije/najpreciznije.

Offline Kont

• Global Moderator
  • Full Member
  • Nullius in verba

Offline elvis

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odgovori #10 u: 08.08.2017., 13:08:26 »
Na portalu Jutarnjeg lista ima vijest o potresu o Rijeci, u samom članku se nalazi ova slika ispod, ali "zakon" mi je prvi komentar na istu   :facepalm :facepalm :facepalm

:lol1 :lol3 :rollin2

Offline Kont

• Global Moderator
  • Full Member
  • Nullius in verba
« Odgovori #11 u: 18.08.2017., 10:58:26 »
Zasuzile su mi se oči čitajući što sve naši domoljubi i katolici moraju činit i na kakve su sve žrtve spremni samo da bi se obračunali s Titom i komunjarama. Ovo postaje sve više komedija od države :skartoc

http://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/ispovijest-covjeka-koji-je-ukrao-plocu-uzeo-je-ljestve-i-montazni-kljuc-krenuo-prema-trgu-marsala-tita-i-rekao-gospa-je-uz-tebe/6469825/

Offline ilirija

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odgovori #12 u: 12.02.2020., 13:56:03 »
https://sportske.jutarnji.hr/kosarka/cibona-je-dozivjela-jednu-od-najsramotnijih-veceri-a-jos-veca-mega-blamaza-je-da-o-tome-svi-sute-zasto-roza-zuti-cirkus-uopce-igra-u-drazenovu-domu/9965005/

"Kad je trebalo, odmah su pronađeni deseci milijuna kuna iz državnog i gradskog proračuna za cirkusiranje i urlanje po kranovima da bi se Rijeku (uz irski Galway) proglasilo prijestolnicom kulture. Grad Rijeka pronašla je i desetke milijuna kuna za obnovu ruiniranog broda Galeba kao simbola režima koji je završio na otpadu."

Offline elvis

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odgovori #13 u: 23.06.2020., 15:00:34 »
https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/trend-koji-je-nekad-bio-popularan-u-istocnoj-europi-danas-se-siri-na-europskom-zapadu-i-sad-u-15003497

Dobar tekst Jurice Pavičića, ali zaintrigirao me je ovaj podebaljani do:

Bivše države i bivši režimi ostavljaju oko nas urbane tragove, i mi živimo s njima sviđali nam se ti režimi ili ne. Nema talijanskoga grada u koji Mussolinijeva era nije utisnula (najčešće estetski lijepi) arhitektonski trag. Pulska pošta, riječki neboder na Korzu ili Venuccijevo groblje na Kozali samo su neki od arhitektonskih bisera koje Hrvatska nasljeđuje od talijanskog fašizma.

Guglanjem sam pronašao samo ovu vezu Venuccija i Kozale :" dva anđela u visokom reljefu za glavno pročelje Zavjetne crkve na Kozali (1933.) i zidne kompozicije u „Rajonskom domu“ na Kozali (danas nepostojeće)."
Jesam li nešto propustio?

Offline zokxy

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Dont drive faster than your guardian angel can fly
    • O svemu i svačemu
« Odgovori #14 u: 23.06.2020., 16:06:28 »
Ma Jutarnji je ko žuta štampa. Da bi bar provjerili o čem pišu.
Don't drive faster than your guardian angel can fly!