29.02.2024. Oporavak Foruma na novoj adresi....
0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.
Meni rekoše - protupožarni zasjeci!
Ex JNA osamdesetih je godina sagradila ovaj položaj koji nikad nije došao u borbenu gotovost jer se bivša država raspala prije nabavke tamo namijenjenog raketnog sustava. Koji je to bio, ne znam, niti igdje za sada nalazim ikakve podatke, tako da je ovo premijerna fotoreportaža s ovog položaja. Na njemu se nalaze 4 sa bokova i prednje južne strane zaštite u vidu nasipa i kamena, a položaji 1 i 2 imaju po jedan izbetonirani bočni zid debljine cca 40 cm, položaj 1 - sa desne, a položaj 2 - sa lijeve strane. Položaji 3 i 4 imaju isključivo zemljani nasip uokolo, a u neposrednoj blizini nalazi se i dan-danas suha prostorija sklepana od standardnih JNA betonskih gredica - sklonište kakvih ima u bivšoj vojarni Trsat na dva mjesta, kod aerodroma Grobnik uz skoro svako sklonište za avione - kaponir (vidi link http://croinfo.net/forum051novi/index.php?topic=3073.msg76424#msg76424). Lokacija sa Google maps:
Šteta što nisi pogledao kartu prije polaska, u blizini su označena tri polumjeseca vjerojatno je sve skupa u nekoj vezi?Malo čudno da betonski zakloni nisu izliveni odjednom.Nije mi baš jasna otvorenost zaklona prema moru, i usmjerenost prema unutrašnjostiti, ako se radi o raketnim zaklonima stražnja strana bi morala imati na neki način otvoren prostor za širenje plinova pri ispaljenju.Da nije to kojim slučajem kakav topnički (VBR) položaj iz perioda Domovinskog rata, HV?
Zna li netko što bi ovdje moglo biti ...
Nema nikakve konstrukcije. 50-ak metara lijevo je ...
Citat: Vin20ck - 12.03.2021., 22:52:23Nema nikakve konstrukcije. 50-ak metara lijevo je ...