Povezani Događaji

• Svjetsko prvenstvo seniora u boćanju 2015.: 20.09.2015

Autor Tema: Svjetsko prvenstvo seniora u boćanju 2015.  (Posjeta: 4822 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline milić

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Datum registracije: Tra 2012
Svjetsko prvenstvo seniora u boćanju 2015.
« u: 21.09.2015., 07:02:34 »
Grad Rijeka domaćin je Svjetskog prvenstva seniora u boćanju koje se održava od 20. do 26. rujna u Boćarskom centru Podvežica te u boćarskim dvoranama Hrastenica Čavle i Marinići. Svjetsko prvenstvo u boćanju organizira Grad Rijeka i Hrvatski boćarski savez uz tehničku podršku Riječkog sportskog saveza.

U Salonu Grada rijeke najavljeno je nadolazeće svjetsko prvenstvo seniora u boćanju, koje se od 20. do 26. rujna održava u našem gradu. Na prvenstvu se očekuje nastup oko 250 boćara iz 37 zemalja svijeta.

Prvenstvo su najavili gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, pročelnik Odjela za sport i tehničku kulturu Grada Rijeke Igor Načinović, predsjednik Hrvatskog boćarskog saveza Dragan Putica, izbornik Hrvatske boćarske reprezentacije Milan Celija, te reprezentativac Leo Brnić.

Grad Rijeka po peti je put domaćin velikog međunarodnog boćarskog natjecanja. Prethodno su u Rijeci održane dvije svjetske juniorske smotre, jedna seniorska te jedno europsko prvenstvo u boćanju. Grad Rijeka i Riječki sportski savez godinama rade na popularizaciji sporta i rekreacije za sve dobne skupine građana, a veseli činjenica da se Svjetsko prvenstvo u ovom sportu održava u državi koja doista stoljećima gaji ljubav prema boćama, balotama ili balutama, kako ih neki nazivaju. Gotovo generacijski, ovaj se sport igra u brojnim dijelovima Lijepe naše, poglavito u primorju.

Riječani vole boćanje, a gradonačelnik Vojko Obersnel je rekao kako vjeruje da će dvorane biti pune i kako ćemo se svi zajedno moći veseliti uspjehu naših reprezentativaca.

Prilika je ovo za Riječane koji aktivno ili kao pasivni gledatelji inače uživaju u boćanju, kao i za one koje su od malih nogu djedovi vodili na jog, ali i za one koji nikad nisu doživjeli ovaj sport u punom sjaju da doznaju više o boćanju.

Dolazak gostiju se očekuje već za vikend, a u ponedjeljak, 21. rujna, započinje natjecateljski dio u Boćarskom centru Podvežica. Ulaz na prvenstvo je besplatan.

(Iva Blažević)
Prošeći se z manun okolo Trsata.

Offline milić

• Global Moderator
  • Hero Member
Odg: Svjetsko prvenstvo seniora u boćanju 2015.
« Odgovori #1 u: 24.09.2015., 08:52:37 »
U ponedjeljak, 2015-09-21 bila je demonstracija boćanja na Korzu, kao najava SP u boćanju u Rijeci i okolici.
Jasno da sam to morao zabilježoti.

(Jučer sam krenuo u Boćarski dom na Vežici u namjeri da zabilježim oštrim okom moje Narančaste Zvijeri par trenutaka sa SP. Ali, avaj! počne kiša, i to jaka, a lumrele jok. Pa sam završio, tamo di sam završio. Ali ne vidjeh boćare, a ni oni, bome, mene.)

Offline milić

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odgovori #2 u: 25.09.2015., 09:06:08 »
Možda je ovo moglo i u temu Izbjeglička kriza, možda i još negdje, ali evo, ja odlučio da joj je mjesto ovdje.
Moderna vremena kad se ljudi sele, miješaju, biraju državljanstvo...

Izvor:
SportCom.hr

SP RIJEKA 2015 Bascir El Hariri: Libanonski reprezentativac hrvatskih korijena koji živi u Sloveniji
Autor Valentina Prokić Četvrtak, 24 rujna 2015 14:58

Basciru Mohamedu Fatineu Antonu El Haririju otac je iz Beiruta, majka iz Klane, rođen je u Milanu, živi u Sloveniji i igra za Sveti Rok Klana u Drugoj hrvatskoj ligi
Bascir El Hariri (Libanon)

Bascir El Hariri (Libanon) Foto: Valentina Prokić

Njegovo je ime Bascir Mohamed Fatine Anton El Hariri i nastupa u dresu Libanona, ali hrvatski jezik mu je tečan i točan. Razgovor nije nikakav problem, čak i za medije, jer je El Hariri itekako dobro povezan sa širim prstenom Rijeke.

- Moja je majka rodom iz Klane, a otac iz Beiruta, dok sam ja rođen i odgojen u Milanu. No, već trideset godina živim u Sloveniji, nastupam za boćarski klub Sveti Rok Klana u Drugoj hrvatskoj ligi. Susreo sam se sa boćanjem u Sloveniji prije tridesetak godina. Boćanje mi je toliko priraslo srcu da je sad dio mog života u smislu da se bavim prodajem boća. Od prvih dana želja mi je bila nastupiti na Svjetskom prventsvu pod zastavom Libanona. Čim se u Libanonu osnovao boćarski savez iskoristio sam priliku. Odmah su me pozvali i danas sam jedini igrač. Tako da mogu reći da je moja prisutnost u Rijeci u neku ruku više plod sudbine, nego nekih mojih vrlina, rekao je 51-godišnji boćar Bascir El Hariri, čije je drugo ime Anton, po djedu od kojih je očito naslijedio nešto gena, barem onih boćarskih.

Za razliku od ostalih država sa područja Maghreba, kao što su Maroko, Tunis ili Alžir, u Libanonu je boćanje još daleko od svjetskih standarda.

- U Libanonu se daje više prostora petanki, a manje klasičnom boćanju. Kao sponzor i donator djece, pokušao sam promijeniti taj trend, ali nisam našao sugovornika i prateća financijska sredstva od strane Saveza za adekvatnu popularizaciju i razvoj klasičnog boćanja. Mislim da za to nije još došlo pravo vrijeme, dodaje El Hariri.

Libanonski reprezentativac plasirao se u finale preciznog izbijanja te u osminu finala kraljevske discipline pojedinačno klasično.

- Možda su to bili moji sretni trenuci. Fizički sam u redu, no moram se bolje fokusirati na susret te naučiti da se bolje nosim sa psihološkim pritiskom dok igram. Boćam iz gušta i strasti. Ako pobjedim sam sretan, ako izgubim, život ide dalje. No, uvijek trebam pružiti maksimum, posebno ovdje u Rijeci gdje sam skoro "domaći". Medalja? Daleko sam od nje, ali ako uđem u četvrtfinale bit ću zadovoljan. Puno će ovisiti o ždrijebu. Ako dobijem igrača iz jakih zemalja onda je moja priča gotova, zaključio je simpatični boćar iz Libanona.
------
Tone se u preciznom izbijanju plasirao u polufinale s 23 punta, čime je osvojio, za sada, brončanu medalju.
Bravo Tone! :bravo5

Offline milić

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odgovori #3 u: 25.09.2015., 12:44:36 »
Danas sam malo skočio do Boćarskog doma na Podvežici i odgledao početak četvrtfinala parova, kako bih makar i simbolički podržao ovu manifestaciju svjetskog značaja.

Offline milić

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odgovori #4 u: 25.09.2015., 12:46:12 »
Jedan od zanimljivih detalja bio mi je to da su se, barem neki, reprezentativci Slovenije dovezli do Boćarskog doma autobusom Autotroleja, linija broj 6. Joj što volim ovakve sportove gdje nema razbacivanja tuđom lovom, šminke...Bravo boćari!  :bravo5

Offline milić

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odgovori #5 u: 25.09.2015., 12:49:25 »

U dvorani, ne znam kolikog kapaciteta sjedala, s jedne strane bilo je popunjeno, a s druge strane tribine su bile polupune   ;). Doma sam shvatio zašto publika nije ravnomjerno raspoređena. Jerbo je hrvatska reprezentacija igrala u prvom jogu, do ove popunjene tribine.

Offline milić

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odgovori #6 u: 25.09.2015., 12:54:50 »
S obzirom na moj slab vid, dok nisam razvio fotke, nisam niti znao koga sam pratio. Ali po pljeskanju, uzvicima i ostalim činima publike shvatio sam da su reprezentativci Hrvatske u prvom (do mene) jogu. A tko im je protivnik nisam pojma imao.
Ovo, senjaj aš ću zbijat!, nisam dugo vidio. (ništa čudno kad ne pamtim kad sam i malo škicnuo na jog, čak ni trsački   :297 )

Offline milić

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odgovori #7 u: 25.09.2015., 12:56:32 »
I mišljah da su naši u plavim dresovima. A ono, oni u bijelim. :lol1 Interesantan je i grb Boćarskog saveza Hrvatske. Nema šahovnice što je danas skoro nezamislivo.

Offline milić

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odgovori #8 u: 25.09.2015., 13:05:30 »

A Francuzi (vidi grb na dresu) u plavim.

Konačan rezultat nisam dočekao jer mi penzioneri imamo bezbroj obveza. Svi te nakrcaju, ko talijansku mulu.

Offline milić

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odgovori #9 u: 25.09.2015., 15:25:24 »
Evo, da mogu mirno zauzeti stav prema popodnevnom odmoru, našao sam rezultat današnjeg meča HRV-FRA.
CRO TADIĆ N / GRANČIĆ A 10 4 POYET F / CHIRAT G FRA

Znači naši su pobijedili i ušli u polufinale gdje se sastaju s Argentinom, koja nas je pobijedila u prvom kolu.