29.02.2024. Oporavak Foruma na novoj adresi....
0 Članova i 5 Gostiju pregledava ovu temu.
Na fb Lappino mi odgovorio da su to talijanski bunkeri.
Tu bi me netko trebao poučiti, jer ja ne znam niti jednu lokaciju uz more gdje je JNA gradila bunkere takvog izgleda (očekujem da se trebala poštovati nekakva tipologija), a da je to bila dokazano JNA.
Ono su bunkeri za protudesantnu obranu. Što bi takvi bunkeri trebali tražiti u kažnjeničkoj koloniji, ne znam...
Miliću, na što konkretno je mislila tvoja sugovornica?
Nazvala me prijateljica kao - ti ćeš to znati. A ja digo perje pa čekam pitanje.Pitanje glasi: čiji su, tko ih je gradio i sl. bunkeri na Sv. Grguru?
иако сам у том раду учествовао, кад је бункер на коти 105 грађен пре завршетка велике цистерне у Малој драги у лето 1951. године или после њега.Ово је био највећи бункер на Голом отоку. А било је још двадесет-тридесет њих мањих димензија по целом отоку.Само ми још нешто кажи о тим бункерима, о којима си почео да говориш. Како је оток обезбеђиван с мора, према ономе што ти знаш?Не знам ниша. Ја не знам ништа. Једино обезбеђење су биле страже које су биле на Гргуру. Те страже на Гргуру такође су биле распоређене по бункерима. И неколикобункера је било саграђено наспрам Голог отока. Они су могли да их запоседну стражарима и да Голи оток осматрају са друге стране, са Гргура. И онда су могли, на тај начин,да држе на нишану све што је долазило од Крка и од Сења, с морске стране. Или, рецимо, од Првића
Изградњом овог обезбеђења руководио је пуковник Удбе Анте Раштегорац.
Ni moja informacija možda nije ništa vrijednija no kada smo bili tamo u posjeti IIRC vodič je rekao da su imali strah da bi u slučaju invazije SSSR-a