Nisam znala kako nasloviti ovu temu jer smo u ova dva dana toliko toga prošli i vidjeli da je to teško opisati.
Prošli kroz razne vremenske pojaseve, bili u više navrata na moru pa opet u više navrata u planini, toliko toga vidjeli od ekoloških udruga do povjesnih i planinarskih puteva.
Pokušati ću kroz desetak slika sve obuhvatiti iako sumnjam da će to biti moguće.
Krenuli smo oko 9 sati iz Rijeke i prva postaja nam je bio Grifon - Centar za zaštitu ptica grabljivica
www.supovi.hrZa ulaznicu od 30 kn za odrasle i 20 kn za djecu dobili smo sadržajan obilazak sa stručnim vodstvom, masu zanimljivih detalja o pticama grabljivicama, ponajviše bjeloglavim supovima i pogled na te prekrasne ptice.
Puni dojmova nastavili smo dalje do Cesarice gdje smo bili smješteni u prekrasnom apartmanu sa prepreljubaznim vlasnicima i obiljem klope. Zaista nismo očekivali tako dobar smještaj. Nakon što smo se odmorili, najeli i što su nam se nakratko pridružila još sva člana na proputovanju odlučili smo obići Kapucinski samostan u karlobagu gdje smo imali već dogovoren obilazak samostana (hvala Zokiju za ODLIČNU organizaciju).
Tu nemam puno slika (vjerojatno će netko drugi ubaciti) ali puno smo saznalu o dolasku samog reda u Karlobag, kako su preuzeli župu, kako je samostan obnavljan, kako izgleda, o slikama iz samostana, obišli prekrasan vrt i upoznali se sa životom ljudi koji tu žive te saznali koliko Karlobag ima stanovnika i dali crkva zadovoljava njihove potrebe. Gvardijan je bio jako susretljiv i potanko nam je sve ispričao.
Nakon toga smo se mrtvi umorni vratili u spavaonice i klonuli u san.
Drugo jutro nas je dočekala kišica pa sam ja prošetala s Bondom po okolici čekajući da ostali živnu.
Nakon obilna doručka krenuli smo dalje na proputovanje.
Prvo smo dosli do Karlobaga i digli se cestom prema Gospiću i Baškim Oštarijama. Na vrhu smo posjetili Kubus napravljen u čast izgradnje ceste Gospić - Karlobag
http://www.tz-karlobag.hr/hrv/opsirnije/atrakcije/kubus/1#.VUW6sEg99O0a zatim smo posjetili planinarski dom Prpa na 935 m/nm. Lijepo uređen dom, prepun planinara sa dražesnim planinarskim spavaonicama. Odovuda se zaista može svugdje ići. Postoji i poučna staza Terezijana i Premužićeva staza koje mi je jednom plan podrobno obići.
Usput smo išli u Baške oštarije vidjeti i Ferdinandovu vodu. Spomen na gradnju Knežić – Kekićeve ceste građene između 1844. i 1851. godine. Zanimljivost koju treba spomenuti jest da je ovaj izvor u naroda znan kao izvor plodnosti
Nakon toga smo se opet spustili na more i uz sunčano vrijeme obišli Zavratnicu koja me je oduševila. Ona je dio Parka prirode Velebit i Zoki je rekao da postoji ulazak iz Jablanice (uz kupnju ulaznice) se može obići. Jednom ću (ili ćemo) i to obići
A onda smo se opet počeli penjati uzbrdo prema Štirovači
Prvi pogled sa vidikovca je fantastičan
Postoji i planinarski put za prevoj Alan ali mi smo polagano krenuli cestom. Malo pomalo iz one sunčane ljepote ponovo smo uronili u maglu a onda i u ... snijeg.Potpuno neobičan feeling.
E onda smo se truckali, truckali, truckali...malo po pijesku, malo po blatu, malo po cesti, malo kroz maglu, malo kroz snijeg, malo kroz kišu i na kraju kroz sunce.
Došli smo u Štirovacu koja me istinabog nije previse oduševila ali tu smo napravili pauzu pa smo se malo osvježili i krenuli dalje.
Puna trbuha tesko je bilo voziti do Kutareva jer su svi u autu pozaspavali...ali napokon se ukazala ljepota Kutareva
U Kutarevu nam je bio cilj obići Utočište za medvjede
http://www.kuterevo-medvjedi.org/hr/Na samom ulazu su nas dočekala mini umjetnička dijela na temu medvjeda koja su izradili mali volonteri (djevojka koja nam je ispričala priču o Utočištu je rekla da ima toliko volontera iz cijele Evrope koji bi zeljeli volontirati da ih nažalost moraju i odbijati), postoje info table i veliki okruženi kavezi za medvjede.
U ovom prvom smo vidjeli jednog medvjeda koji je odmarao pored svog bazencica
pored njega je jos jedan kavez u izdradnji a pored tog je jedan prazan za male medvjede. U drugom dijelu je ogroman kavez u kojem smo nabrojali 5 medvjeda i jedan kavez u izgradnji za dva medvjeda iz ZOO u Splitu. Postoji i botanički vrt.
Nakon Kutareva smo se spustili u Senj i za kraj u Klenovici se digli na Vidikovac Kuk (Oči Vinodola)
U svakom slučaju izlet za pamćenje i još jednom veliko hvala Zokiju za organizaciju, domacinima na prijemu i dobrom drustvu na druzenju