29.02.2024. Oporavak Foruma na novoj adresi....
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Samo jedno pitanja - da li mislite da bi danas bio moguć ovaj zahvat u vode Like ... ili bi se moralo odustati zbog zaštite prirode?
Uz poveći potencijal vjetra i sunca koji ova zemlja ima, te uz obavezu koja je preuzeta da ćemo do 2020 dobivati minimalno 20% energije iz obnovljivih izvora, mislim da se odgovor nameće sam po sebi.
Ovako, jedna insiderska . Treba potopiti još neko selo u Lici za novu HE. Zbor građana, seljaka kako se to danas kaže... Ovi svi u strepnji kako će to teći, i zaštitari su stand by. Likote, malo pod šljivom. I počne sastanak, a javi se jedan, kao i drugi tako misle:- Pošto kvadrat, pa da završimo prije!?
I puno bi se vjetroelektrana vrtjelo da država ne stimulira proizvodnju. Čudno kako nije HEP u tome kad je to nacionalni interes, a ne Danke Dojčland.A zašto alternativni izvori nisu isplativi, e to je već druga priča. A struje treba i to svakim danom u svakom pogledu - sve više.
O Vrataruši sam ja u onoj blic-reportaži rekao rječju i slikom što sam vidio i osjetio. Ne znam tko može nešto još o tome, osim sličica. I da, sad sam se sjetio. Govore da su ubitačne za ptice. Doduše ja nijednu nisam vidio da je pala za struju, ali ljudi govore ...svašta.
Vjetroelektrane u ovoj regiji ubiju između 214,000 i 368,000 ptica godišnje. U istom razdoblju oko 618 milijuna ptica izgubi život u sudaru s tornjevima za mobitele i radijske veze. No, opet, sve ovo nije ništa ako se usporedi s onim što rade mačke, a to je da godišnje usmrte od 1,4 do 3,7 milijardi ptica!