Pa da postavim ovo što sam i obećala.
Znači vrlo jednostavno sam našla Mlikaricin put po uputama RI-xxxRR ali da mi je u početku rečeno da treba samo preći preko mosta iznad zaobilaznice bilo bi puno jednostavnije. Skretanje za Hrastenicu sam jednostavno našla. Bila sam na Svilnom i u povratku prema Grobniku odmah s desne strane. Dođe se u centar gdje je dječje igralište i tu odmah je poznat putokaz:
Ide se nizbrdo i tu je i skretanje za Dragu kako je postavio RR...ali mene je zanimao samo Mlikaričin put koji se slijedeći putokaze jako brzo pojavio
Put je zaista ugodan, taj betoniran puteljak podsjeća me malo na zemlju Oz
ali šalu na stranu zaista ugodna šetljica.
Usput sam i ja kao RR- pokušala dočarati jedan mlikaričin dan. Na kraju ću vam reći kako mislim da je njoj bilo...ali sada se vratimo stazici.
Odjednom, suprotno lijepom puteljku, nestvarno upozorenje:
Mislim se zašto upozorenje a put tako ugodan? Ali tu je jako lijepa kapelica i ova fantastična figurica mlikarice po kojoj se baš može dočarati kako su izgledale te žene.
Iza kapelice se pruža prelijep pogled na Kvarner
I krenem dalje po stepenicama koje još uvijek izgledaju sasvim pristojno (?)
Ubrzo se pojavi odvojak na lijevo:
Točno znam gdje bi izišao taj puteljak. U naselje Podrebar gdje se nalazi konjički klub Pegaz. Od tuda se lako preko jednog mosta može preći zaobilaznicu i preko Kampusa se brzo dođe do Trsata. Ali ja nastavljam stepenicama i odjednom usred stepenica ograda (?)
Naravno dok nema logične opasnosti nastavljam dalje preko ograde. Pogled na zaobilaznicu i Orehovicu. Kad idemo odozdo znamo da se tu nalazi kamenolom pored zaobilaznice:
Ali par metara nakon toga cvrc...odronjeno pola puteljka u provaliju:
Hvala lijepo ali dalje ne idem.
Sada razmišljam kako je to bilo dok je mlikarica bila živa i šta se nalazilo na dnu puteljka. Nije bilo zaobilaznice i jednostavno se preko Orehovice moglo doći do Rijeke. Sada taj put nema smisla osim opet preko onog mosta na Trsat ili prema JGL-u pa izić na Svilno i opet prema gradu...preko 4 ili koliko već kolničkih traka je nemoguće.
Razmišljam o mlikarici kako je ona to svakodnevno izvršavala. Mislim da je bilo lakše što je nizbrdo išla puna a uzbrdo ipak olakšana tereta. Mislim da je iznutra bila vrlo zdrava žena: srce, pluća, krvožilni sustav, mišići. Najjače joj je stradala kralježnica zbog tereta. Mlekarica je bila vrlo uvježbana žena i mislim da joj samo radi toga to nije teško padalo što je nama sa našim sjedalačkim načinom života sada nezamislivo.
Uglavnom puteljak koji valja obići...staza preko Podrebra može biti pravi izletić
Još bi zanimljivije bilo proći od Grobnika do ovog puteljka a mislim da sam od Svilnog prema Grobniku vidjela jednu stazicu koja moguće vodi preko brda do Grobnika