29.02.2024. Oporavak Foruma na novoj adresi....
0 Članova i 4 Gostiju pregledava ovu temu.
Neznam da li znate ili koliko to uopće nekoga interesira
BTW je li pravilnije reći vlak ili kompozicija?
Wiki kaže: Vlak je naziv za skup željezničkih vozila, koji se kreću po tračnicama. Vlak je sastavljen od jedne ili više lokomotiva (vučnih vozila) i jednog ili više vagona (vučenih vozila). Posebna vrsta vlaka je motorni vlak, koji služi samo za prijevoz putnika.Kompozicija (lat. con = sa, ponere = staviti, dakle sastaviti, tj. staviti jedno pored drugoga) predstavlja raspored i odnos dijelova neke cjeline.I samo jedna lokomotiva na pruzi se službeno računa kao vlak (ima svoj broj vlaka, vozni red), a nije kompozicija.
onda samo lokomotiva ne bi trebala činiti vlak.
A što se tiče kompozicije, vjerojatno treba biti precizniji i reći željeznička, jer postoji gomila drugih kompozicija od kojih mi prva pada na pamet glazbena
Članak 7.Pojmovi uporabljeni u ovom Zakonu imaju sljedeće značenje:32. Vlak: sastavljeni i spojeni niz željezničkih vozila s jednim ili više vučnih vozila, ili samo vučno vozilo, odnosno više međusobno spojenih vučnih vozila, koji prometuju pod određenim brojem ili oznakom, označen signalnim znakom čelnoga i završnoga signala; vlakom se ne smatraju vozila za posebne namjene s vlastitim pogonom, koja sama ili s priključenim vozilima, ne udovoljavaju propisanim tehničkim uvjetima (osovinsko opterećenje, električni otpor osovinskog sklopa, izmjere kotača i sl.)
Nije mi baš jasno kakvi su to "propisani tehnički uvjeti" za vozila posebne namjene, koliko mora biti osovinsko opterećenje itd...
Razumno mi je za pretpostaviti da su ubacivanjem tih uvjeta htjeli izbjeći da se npr ovo dole ikada vodi kao vlak
Malo idem van temeIma gdje za kupiti željezničkih pragova?(ako se tako zovu "gredice" ispod pruge)
Uzet ću komoru od kamionaI stavit ju na njihJer....ako zabetoniram i stavim komoru na beton, mogu me susjedi tužitiA kad je na pragovima, onda mi ništa nemogu