Autor Tema: Cres  (Posjeta: 35405 vremena)

0 Članova i 5 Gostiju pregledava ovu temu.

Online ilirija

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Datum registracije: Vel 2012
Odg: Cres
« Odgovori #75 u: 08.12.2014., 20:29:31 »

Online ilirija

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odgovori #76 u: 08.12.2014., 20:43:03 »

Online ilirija

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odgovori #77 u: 08.12.2014., 20:47:00 »

nema više

Offline milić

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Datum registracije: Tra 2012
« Odgovori #78 u: 10.01.2015., 12:27:01 »
......Carpe diem je latinska izreka koju je prvi upotrijebio rimski pjesnik Horacije. Doslovni prijevod jest iskoristi dan....
Tako kaže Wikipedija.
Usput, jano odlične fotke.  :thankyou
Prošeći se z manun okolo Trsata.

Offline Asterix

• Full Member
  • pćelica :D
Jami na sredi
« Odgovori #79 u: 09.04.2015., 10:20:32 »
Jami na sredi se nalazi na južnom dijelu otoka Cresa, na Punta Križi. Već dugo nam je na to-do listi i napokon je došao i red na nju da je posjetimo  :hiker

Početak pješačke staze označen je putokazom.

https://www.google.hr/maps/@44.680063,14.450532,3a,75y,173.05h,70.55t/data=!3m4!1e1!3m2!1s_5wZxJGT6SRxfHJgd7zA1w!2e0?hl=hr

Šetnica do jame je kratka i ugodna. Hoda se uglavnom kroz šumu, tako da je obilazak moguć i ljeti.

Put je markiran, iako bi dobro došao neki smjerokaz. Mi smo uspjeli fulati jedno ključno raskrižje, ali smo imali koordinate jame pa smo je pronašli bez većih problema.

Ulazak je strm i osiguran sajlama. Sad se može i bez njih, ali sigurna sam da više nego dobro dođu kad ima blata.

Jami na sredi sastoji se od dvije međusobno povezane spilje, veličine 28x16 metara, u obliku elipse.

Ovo bi bila prva

Druga je puno zanimljivija, jer valjda se provući ovuda

odmah nakon provlačenja, tu je wow efekt

Unutrašnjost spilje je poprilično velika, okomito se uzdižu predivne stijene u visinu od 28 metara i okružuju spilju. Na vrhu u sredini je otvor, kroz koji prodiru sunčeve zrake tako da je spilja prirodno osvijetljena.

Prema dosadašnjim arheološkim istraživanjima u ovoj se spilji odvijao život ljudi od paleotika do ranog srednjeg vijeka, dakle do 700 godina poslije Krista. Stanovnici spilje bavili su se skupljanjem plodova, puževa, školjki, te lovom što su potvrdila arheološka istraživanja.

Na dnu se netko potrudio napraviti labirint  :palacgore

jedna fotka za kigora  :beer2

dvije panorame

rub jame je izvana teško uočljiv, pa je okolo postavljena ograda

Offline milić

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Datum registracije: Tra 2012
« Odgovori #80 u: 09.04.2015., 17:22:57 »
Asterix, negdje sam napisao da bih, jasno da mogu, živio tvojim stilom (prije svega mislim na ova krasna lutanja...). Svaki put, kad objaviš koje svoje lutanje ja guštam. Hvala! :rose
Prošeći se z manun okolo Trsata.

Offline Asterix

• Full Member
« Odgovori #81 u: 09.04.2015., 17:30:11 »
Asterix, negdje sam napisao da bih, jasno da mogu, živio tvojim stilom (prije svega mislim na ova krasna lutanja...). Svaki put, kad objaviš koje svoje lutanje ja guštam. Hvala! :rose

hvala miliću, ovo je divan kompliment  :toyou

Offline Rijeka

• Global Moderator
  • Sr. Member
« Odgovori #82 u: 09.04.2015., 21:07:16 »
Super izlet Asterix, a glede slike za Kigora - zaludio te dobrano  :palacgore
Hranite se zdravim mislima i pazite da Vam imunitet ne opadne na serviranu glupost :)

Offline Asterix

• Full Member
« Odgovori #83 u: 09.04.2015., 21:26:13 »
Hehehe, čekaj tek kad stavim slike sa Lošinja :)

Offline Rijeka

• Global Moderator
  • Sr. Member
« Odgovori #84 u: 09.04.2015., 21:43:17 »
Ae  :popcorn
Hranite se zdravim mislima i pazite da Vam imunitet ne opadne na serviranu glupost :)

Offline Asterix

• Full Member
Porozina
« Odgovori #85 u: 09.04.2015., 22:53:16 »
Nebrojeno puno puta smo ovuda protutnjali. Ciljano smo stali samo jednom, kad smo išli hodati na Tramuntanu, pošto je ovdje početna točka puta. Zahvaljujući jednoj kutijici, danas ćemo vidjeti i naučiti nešto novo.

U doba antike, na brežuljku iznad pristaništa, nalazio se svjetionik. Danas se na tom mjestu nalaze ruševni ostaci franjevačkog samostana Sv. Nikole i gotička crkva iz 15. st.

Samostan je pripadao franjevcima glagoljašima trećoredcima, koji su uspjeli sačuvati do 13. stoljeća staroslavenski jezik u crkvenoj upotrebi. Crkva je često bila pljačkana, a skoro i spaljena u 16. stoljeću.

Crkva je dobro sačuvana, postoje i glagoljski natpisi, dok su samostanske zgrade napuštene 1843. godine te djelomično porušene. Ostaci zidova pokazuju osobine renesansne arhitekture.

Tekst je c/p sa wikipedije. Šteta što se ova lokacija ne ističe kao znamenitost, fora je za obići.

Offline Asterix

• Full Member
stari hrast u Sv.Petru
« Odgovori #86 u: 09.04.2015., 23:39:47 »
Stari hrast kod Sv. Petra  na creskoj Tramuntani, smješten je uz put koji vodi od lokalne ceste Križić-Beli prema selu Sv. Petar. Radi se o iznimnom primjerku hrasta čija se starost procjenjuje na više od 400 godina (neki kažu i više od 450). Prsnoga je obujma 565 centimetara, a pri dnu debla je velika šupljina. Stablo je u nekoliko navrata stradavalo od vremenskih neprilika, pri čemu su za nevremena koje je vladalo u jesen 2003., na deblu nastale pukotine i narušena je statička stabilnost stabla. Ranije je visina hrasta bila oko 15 metara, promjer krošnje oko 22 metra, a promjer pojedinih grana iznosio je 25 do 55 centimetara. Sada je stablo djelomično sanirano, vraćena je statička stabilnost, ali je ostalo znatno izmijenjenog oblika krošnje koja je potkresana kako bi se smanjila opasnost od daljnjeg urušavanja. Zahvat su stručno obavili djelatnici Šumarije Cres.
Danas hrast izgleda ovako:

a nekada je bio ovakav (fotografija by Johan Hex):

Putokaz za ovo mjesto, bilo kakva oznaka ili ploča, ne postoji, tako da ako ne znate za njega, nikad se nećete ovdje zaustaviti, nego ćete nastaviti cestom za Beli, a radi se o skretanju sa smjera za nekakvih 50ak m. Uz sam hrast postoji ploča sa podacima o njemu, ali putokaz ili bilo što što bi vas dovelo do njega - no way. I ovaj moj susret sa ovim fantastičnim stablom moram zahvaliti jednoj kutijici.

Jedna od legendi kaže ako se zavučete u njega i zaželite želju da će vam se ona ostvariti. Čak i u ovčjem svijetu, legende se prenose sa generacije na generaciju  :kiss2

Offline jazbac

• Full Member
  • Datum registracije: Ožu 2012
Odg: Porozina
« Odgovori #87 u: 10.04.2015., 07:30:11 »
U doba antike, na brežuljku iznad pristaništa, nalazio se svjetionik. Danas se na tom mjestu nalaze ruševni ostaci franjevačkog samostana Sv. Nikole i gotička crkva iz 15. st.

Asterix, boh ti daj zdravje za ove tvoje reportaži  :cool2 :bravo Ja san uglavnom se to pasal pa san isto kopal po dostupnoj literature da najden čin više podatki. Tako bin te samo dopunil ča se tiče samega imena Porozina.
Na prvi pogled, odnosno slušanje zvuči jako čudno da naziv Porozina i otok Hvar vuku svoje ime iz istog korijena, a to je Pharos. Na starogrčkom Pharos je svjetionik. Naravno, ne svjetionik va današnjen smisle, nego mesto kade je paljen oganj kako pomoć pomorcon va navigacije.

Offline z355ko

• Full Member
  • Datum registracije: Pro 2013
« Odgovori #88 u: 10.04.2015., 08:23:56 »
U ovom dijelu Cresa ima još jedna zanimljivost koju bi trebalo istražiti, rimski put
možda bi bilo zanimljivo i tu napraviti turu po napuštenim selima, imalo bi se što za vidjeti.
bolje biti vjetar nego list

Offline Asterix

• Full Member
« Odgovori #89 u: 10.04.2015., 09:37:55 »
U ovom dijelu Cresa ima još jedna zanimljivost koju bi trebalo istražiti, rimski put
možda bi bilo zanimljivo i tu napraviti turu po napuštenim selima, imalo bi se što za vidjeti.

z355ko napokon se slažem s tobom, ja sam uvijek za  :palacgore

Da, kod Belog je stari rimski most, star oko 2000 godina, jedini na našoj obali iz toga doba i odlično je sačuvan. Ako me sjećanje ne vara, ni za njega ne postoji neki poseban putokaz  :facepalm

jazbac, hvala, bilo mi je zadovoljstvo  :e025