Autor Tema: nepoznata Istra  (Posjeta: 44227 vremena)

0 Članova i 7 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline zokxy

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Datum registracije: Vel 2012
  • Dont drive faster than your guardian angel can fly
    • O svemu i svačemu
Odg: nepoznata Istra
« Odgovori #15 u: 12.03.2012., 20:34:11 »
 :eek :eek

Wowwww  - predivne slike!
Don't drive faster than your guardian angel can fly!

Offline gorgoroth

• Sr. Member
  • Datum registracije: Ožu 2012
« Odgovori #16 u: 12.03.2012., 20:35:54 »

Thanks,imam ih još tonu,ali neću pretjerivati  :palacgore

Offline Bazilisk

• Sr. Member
« Odgovori #17 u: 12.03.2012., 20:50:30 »

Thanks,imam ih još tonu,ali neću pretjerivati  :palacgore
Stani malo, ništa drugo i ne radim osim što trčim za tobom po ovom forumu od naslova do naslova, od slike do slike!
Ništa ne stignem svog materijala postati, na facebook nisam stigao ni zaviriti, a još sam član i na jednom drugom forumu ...

Ova s mahovinom u kontra svijetlu mi je fantastična!
Neću ti više komplimentirati!
Sitnice čine savršenstvo, a savršenstvo nije sitnica!
Michelangelo Buonarroti

Offline gorgoroth

• Sr. Member
« Odgovori #18 u: 12.03.2012., 21:20:46 »
Iznad Livada prema Oprtlju  :palacgore

Offline Asterix

• Full Member
  • pćelica :D
« Odgovori #19 u: 12.03.2012., 21:33:22 »
ajme krasnih li mjesta, krasnih li slika  :bravo2

podijelit ću s vama jedno od mojih najdražih mjesta u Istri  :kiss2 :kiss2 :kiss2

poluotok Marlera i istoimeni napušteni svjetionik

Offline gorgoroth

• Sr. Member
« Odgovori #20 u: 12.03.2012., 21:53:03 »
Koja razlika od jučer posjećenog (sada bi čovjek mislio da se radi o nečem što je presječeno a ne o posjeti,malo me gramatika napustila  :facepalm)

Offline Asterix

• Full Member
« Odgovori #21 u: 12.03.2012., 21:57:26 »
ispod Ližnjana, označila sam strelicom dole u kutu

Dobra vijest je da se počeo preuređivati pred nekoliko dana.
Za razliku od dosadašnjih apartmana u svjetionicima, kojih je bilo po 2-3, sada se uređuje jedan veći apartman, koji će doduše imati cijenu kao sva 3. Ciljana skupina: klijentela kojoj neće biti problem platiti noćenje i po tisuću eura.
Dakle, tko je jamio, jamio je  :bravo5

Offline Asterix

• Full Member
« Odgovori #22 u: 12.03.2012., 22:19:59 »
Kad smo već kod Istre i kod svjetionika, ajmo ih onda sve proći. Ja sam ih obišla sve (ima ih 8 )  :kiss2 osim što nisam mogla do onog na Brijunima jer je na području vojske  :facepalm.

Sveti Ivan na Pučini - nalazi se na istoimenom otočiću u rovinjskom arhipelagu, veličine 50x70 m, izgrađen 1853.godine. Danas su u njemu 2 apartmana. Do njega smo došli kajakom, svjetioničar baš nije bio friendly raspoložen  :citam2

Svjetionik Porer - izgrađen 1833. godine na vrhu istoimene hridi jugozapadno od rta Kamenjak. Kula je visoka 35m. U njemu su 2 apartmana. Vjerovali ili ne, naše veslo ga još nije dotaklo pošto nas je dvaput spriječilo jako jugo

Svjetionik Savudrija - naš najstariji svjetionik, izgrađen 1818.godine. Prema priči, svjetionik je izgrađen zbog ljubavi grofa Metternicha prema Hrvatici koju je upoznao na Bečkom dvoru, a ovo mjesto trebalo je predstavljati idealan prostor za skrivanje sa svojom ljubavnicom. Metternichova ljubav nije dočekala sretne dane u vrtovima Savudrije, već je umrla od upale pluća tijekom posljednjih dana dovršavanja impozantne svjetioničarske kule.
Na raspolaganju je jedan apartman.
Meni osobno, ovaj bi predstavljao zadnji izbor jer nije nimalo izoliran (a svjetionik mi je baš sinonim za izolaciju), odmah ispod je javna plaža a tik uz njega je kamp.

Offline gorgoroth

• Sr. Member
« Odgovori #23 u: 12.03.2012., 22:25:49 »
 :bravo asterix svuda te ima,i popratni je teks za uživanciju  :yes :palacgore

Offline gorgoroth

• Sr. Member
« Odgovori #24 u: 12.03.2012., 22:35:25 »
Evo i moje Porera,tek sada vidim da je brod u pozadini  :pojmanemam

Offline Bazilisk

• Sr. Member
« Odgovori #25 u: 12.03.2012., 22:40:16 »
Dobro, gorg, kad češ ti konačno sići sa foruma?
Misliš da ja nemam i drugog posla do diviti se tvojim fotografijama skačući za tobom s naslova na naslov?

Ili ćemo te ipak morati banirati?
Sitnice čine savršenstvo, a savršenstvo nije sitnica!
Michelangelo Buonarroti

Offline Asterix

• Full Member
« Odgovori #26 u: 12.03.2012., 22:41:57 »
:bravo asterix svuda te ima,i popratni je teks za uživanciju  :yes :palacgore

hahaha hvala, ni ti ne zaostaješ

krasan ti je ovaj Porer  :bravo5

Offline Asterix

• Full Member
« Odgovori #27 u: 12.03.2012., 23:02:58 »
da završim priču o svjetionicima

Svjetionik Rt Zub kod Novigrada - izgrađen 1872. godine. Nema više svjetioničarske posade. Negdje sam pročitala da se i on dao u turizam, ali nigdje ga ne vidim u redovnoj ponudi. Do ovog se vrlo lako dođe autom. Odmah do je i beach bar  :coolwink
Na Rtu Zub je nekad bilo staro ribarsko naselje i uz ovo mjesto se veže stara legenda iz 16.stoljeća. Jedan od ribara se jednom odvažio otisnuti na otvoreno more veslima preko rta Zub. Sljedećeg dana svi su se ribari vratili iz ribolova osim ovoga koji se zaputio na otvorenu pučinu. Vjerovali su da ga je progutalo more koje je svake godine uzimalo svoj danak od novigradskih ribara. Žena nestalog starog ribara, krezuba neka baba uputila se put rta Zub , sjela na liticu i tri dana bez vode i hrane tražila pogledom muževljevu barku po pučini.
Trećega dana u predvečerje barka se pojavila na obzorju. Kada je sišla k njegovoj barci ribar se zaprepastio jer se krezuba baba u tri dana sjedenja na litici pomladila tridesetak godina, a izrasli su joj i svi zubi.Mnogo je vremena prošlo od tada, ali još i danas u kasnu jesen i zimu ponekad na rtu Zub možete sresti ponekog starca ili staricu koji kao skamenjeni sjede i zure prema pučini.

Možda samo odabrani danas borave na svjetioniku koji pomlađuje  :pusiti

svjetionik Verudica - izgrađen je 1877. godine. Legenda kaže kako je u doba gradnje pulske arene caru Vespazijanu ponestalo novca za njeno dovršenje te je graditeljima ostao dužan određenu sumu. Nastojeći izbjeći kletvu zbog duga,u kasnijim je godinama dug vraćao putem svojih povjerljivih ljudi koji su redovito novčiće  zakapali u veliko žalo, gdje su ih nalazili potomci graditelja arene godinama kasnije. Navodno su, dok se žalo nije pretvorilo u beton, na žalu nekad strpljivi tragači često nalazili novčiće iz doba rimskoga cara Vespazijana
Ovdje svjetioničarske posade nema, kao ni turista  :bravo5

svjetionik Crna punta izgrađen je 1873. godine.
Legenda kaže da se ovdje na više mjesta skriva zlato i da su tragači za tim blagom otkrili duge, duboke,  tajanstvene hodnike što pod morem vode u nepoznato. U njima, međutim, nije nađeno nikakvo zlato, tek neke kamene ploče s čudnim i nejasnim simbolima.
Svjetioničarske posade nema, turista također. Prema informacijama koje sam dobila, svjetionik povremeno koriste članovi PD Skitača. Baš bi bilo fora da se jedan svjetionik prenamjeni u planinarski dom, tako nešto nitko nema  :cool2

svjetionik Peneda na Velikom Brijunu izgrađen je 1877.godine
Ovo je najbliže što sam došla do njega jer do njega treba preko HV teritorija. Ono što me ljuti na Brijunima je furanje na tu neku ekskluzivnost i tajnovitost. Tako ih recimo ne smijete obilaziti s kajakom. :skartoc

Offline Asterix

• Full Member
« Odgovori #28 u: 12.03.2012., 23:15:20 »
još malo divljine - iako ovaj put nešto sasvim drukčije

Na pola sata ugodne šetnje od Male Učke nalazi se planinarsko skloniše Babino sklonište na 1012 mnv. Sklonište se nalazi u području zvanom Babin grob. Ne znam otkud taj nimalo romantičan naziv područja  :greensmile. Mi smo jednom čak prespavali ovdje i imali doručak s najljepšim mogućim pogledom na Kvarner  :kiss2

Autom se može prići još bliže na max 10 minuta pješice od skloništa. Naglašavam da objekt ima i prostor predviđen za roštiljanje i stolove s klupicama.

Offline zokxy

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Dont drive faster than your guardian angel can fly
    • O svemu i svačemu
« Odgovori #29 u: 12.03.2012., 23:18:06 »
Tendenciozno navođenje placa za roštilj???  Ima ipak bližih i dostupnijih lokacija!   :greensmile
Don't drive faster than your guardian angel can fly!