29.02.2024. Oporavak Foruma na novoj adresi....
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Fridrik Bakarčić (Federico Baccarcich, 1841-1888) treći sin riječkoga veletrgovca Josipa Bakarčića, rodom iz Drage. Bio je kapetan duge plovidbe, trgovac i brodovlasnik. Član Narodne čitaonice riečke. (D-3-3)
Citat: ilirija - 26.02.2015., 21:23:48Fridrik Bakarčić (Federico Baccarcich, 1841-1888) treći sin riječkoga veletrgovca Josipa Bakarčića, rodom iz Drage. Bio je kapetan duge plovidbe, trgovac i brodovlasnik. Član Narodne čitaonice riečke. (D-3-3)Pretpostavljam da se u ono doba drukčije gledalo na članstvo u knjižnici?
Svrha novonastalog društva opisana je riječima „družtvo Narodne čitaonice ima za sverhu narodnu duševnu prosvetu.“ Uz plemiće članovi su bili pripadnici više građanske klase – odvjetnici, brodovlasnici, liječnici, profesori, trgovci, činovnici, svećenici (katolički i pravoslavni).
Citat:Svrha novonastalog društva opisana je riječima „družtvo Narodne čitaonice ima za sverhu narodnu duševnu prosvetu.“ Uz plemiće članovi su bili pripadnici više građanske klase – odvjetnici, brodovlasnici, liječnici, profesori, trgovci, činovnici, svećenici (katolički i pravoslavni). Za još Klikni ovdje
Za obnavljanje Koblerove grobnice dao Grad iz sredstava spomeničke rente.Moguće i za ostale, treba provjeriti.
Francesco i Veronica Drenig, roditelji poznatog pjesnika, prevoditelja, pokretača riječkih časopisa, likovnog kritičarua i fotografa, Francesca Dreniga Vuković Potkapelski Metel (1907-1969) sin hrvatskog zapovjednika mornarice, admirala i heroja Janka. (B-1 -11)
Citat: ilirija - 07.04.2015., 18:19:23Francesco i Veronica Drenig, roditelji poznatog pjesnika, prevoditelja, pokretača riječkih časopisa, likovnog kritičarua i fotografa, Francesca Dreniga Vuković Potkapelski Metel (1907-1969) sin hrvatskog zapovjednika mornarice, admirala i heroja Janka. (B-1 -11)Bilo je i prije nekih za koje sam se pitao da li zaslužuju biti spomenuti kao "značajni" pokojnici ukopani na groblju Kozala ... ali ovi stvarno još roditelji kako tako, mada i to je upitno, ali netko čija je jedina "kvalifikacija" da je bio nečiji sin ...
Nisam prigovarao tebi
Adorni Achille - (1858-1910) muzičar, koncertni majstor i dirigent (E-2-bl. 15-5)Ovo cvijeće mu ja stavila
Ovo cvijeće mu ja stavila