Autor Tema: Tura po Kamenjaku 17.11.2013.  (Posjeta: 3434 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline zokxy

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Datum registracije: Vel 2012
  • Dont drive faster than your guardian angel can fly
    • O svemu i svačemu
Tura po Kamenjaku 17.11.2013.
« u: 17.11.2013., 21:20:25 »
Kako naši gosti ne mogu vidjeti našu prepisku i najave obilazaka ako se ne prijave, stavljam novu temu ovdje gdje ćemo objaviti slike i utiske s današnjeg izleta planinarsko-bunkeraške provenijencije ...

Prisutni Sabina, Tempo, Elvis, Salsoul, Mušica, FiumeRi, Kigor i ja ... te ne zaboravimo i Sabininog pratioca, psa kojem naravno zaboravih ime. Par njih je odustalo u zadnji čas.   :wavey

Elvisov track:

Kuda smo sve bili danas uz ponešto statistike ... Sports tracker je izgubio preko pola ture kada mi se ugasio mobite na vrhu Kamenjaka  :palacdole
Klik na fotografiju otvara veću verziju.

« Zadnja izmjena: 18.11.2013., 08:36:27 od Kigor »
Don't drive faster than your guardian angel can fly!

Offline zokxy

• Global Moderator
  • Hero Member
    • O svemu i svačemu
Odg: Tura po Kamenjaku 17.11.2013.
« Odgovori #1 u: 17.11.2013., 23:04:35 »
Od mene jedan video sa vrha Vele Kamičine:

Offline Sabina

• Hero Member
  • Datum registracije: Lis 2013
« Odgovori #2 u: 18.11.2013., 09:03:47 »
Vidim da dečki nisu od puno riječi...večeras ću ja malo opisati turu...samo da ulovim vremena i sjednem s mirom za komp  ;D
aboriđinka

Offline Kigor

• Global Moderator
  • Full Member
« Odgovori #3 u: 18.11.2013., 10:45:50 »
Od mene za sada dvije panorame.

Prva prema Grobnik s pocetka puta:
http://360.io/9RwUEb

a onda i sa Kamenjaka jedna od 360 stupnjeva
http://360.io/NMM5Rw

Offline Sabina

• Hero Member
« Odgovori #4 u: 18.11.2013., 20:49:23 »
Ajd kad neće nitko opisati turu po Kamenjaku onda ću ja  :)

Sastali smo se kako je i bilo dogovoreno u 9 sati ispred Antonija na Vežici i odmah nakon toga preselili se u njega  :P...nakon ispijanja druge kave krenuli smo prema (sada već bivšoj) birtiji na Kamenjaku. Stigli smo tamo oko 9 i pol i krenuli u obilazak bunkera. U početku mi se ekipa učinila sporom ali to je tek bilo zagrijavanje.
Na tom potezu od parkinga prema Rijeci nalazila su se tri bunkera.
Prvi bunker se nalazi na toj Veloj Kamenčini kako je napisao i snimio Zoki. Od tuda se pruža prekrasan pogled na Grobničko polje koji je po meni samo pokvarilo brijanje motora sa Grobničke piste koje se čulo kao da smo tik uz pistu.
Moglo se tu jako puno naučiti o bunkerima ali kroz moj ženski mozak je sve to jednostavno samo provjetrilo  :greensmile Od svih poučnih priča zapamtila sam samo to da su bunkeri premazani katranom iz doba Jugoslavije a oni koji nisu premazani da su od ranijih razdoblja i još to da su bunkeri uvijek postavljeni u takvoj formaciji od tri komada da se iz svakog bunkera vidi pozadina druga dva...na taj način su štitili jedan drugoga. Za mene je to sasvim dovoljno  :liz
Namjerno iz protesta nisam uslikala niti jedan bunker i to zato jer ih je @elvis unaprijed postavio i pokvario mi iznenađenje. Koga zanima nek virne tamo jer su svi bunkeri u istom stanju kao i prije
Nakon toga smo krenuli na onaj dio koji je meni bio zanimljivi...osvajanje vrhunaca  :)
Spustili smo se do glavne ceste a onda kroz livadu s kravicama uzbrdo...prvo do još jednog bunkera tzv. alpinističkog koji je u savršenom stanju i u kojeg nikako nismo ni pokušali ući  :cool3
Zatim je od tog mjesta bio po meni bio najteži uspon. Prvo kroz kamenjar a onda kroz šumu i uzbrdo do Malog Kamenjaka. Tu smo usput tražili mitraljez Vedraninog oca...ali koliko god smo ga zvali on se nije odazivao  :D
Jedva smo dočekali momenat za odmor

A nakon tog uspona sam bila umorna ko pas  :P

Zatim se ide kroz livadu i onda uspon na Mali Kamenjak. To odredište je omiljena destinacija za alpiniste i lijepo vrijeme je bilo "krivac" što smo tu naletili na poveću grupu alpinista. Mi smo se uspeli do vrha i zaista s vrha puca prelijep pogled.

Nevjerojatno je da je na vrhu i Bond našao društvo. Prelijepu kuju i pri obilasku zadnjeg bunkera izgleda da je i njemu bila zanimljivija kuja od bunkera i malo je skrenuo s naše putanje  :D (objašnjenje: Bond je pas a ne neki forumaš  :coolwink)

Srećom i mi smo krenuli u njegovom smjeru i došli do vrha Kamenjak (838 m/nm). Tu nemam slika jer sam slikala prije dva tjedna kad sam bila u jednoj drugoj turi. Uglavnom to izgleda ovako:

Put od Malog Kamenjaka do Kamenjaka je vrlo pitom a jednako tako i spust do glavne ceste. Kad smo stigli do glavne ceste trebali smo još jedno 300 m u smijeru Rijeke da dođemo do parkinga gdje smo ostavili vozila.
Dalje znate šta je bilo  :D i samo da napomenem....da to nije NIKAKVO MITO!
Uglavnom došla sam kući oko 15 i 30 i nakon skoro 6 sati hoda bila sam zadovoljna što sam napunila baterije...sada kiša može slobodno padati.........do.......... slijedećeg vikenda  :greensmile
aboriđinka

Offline Rijeka

• Global Moderator
  • Sr. Member
« Odgovori #5 u: 18.11.2013., 21:30:39 »
U našem društvu sad imamo i psa? Svaka čast  :D :palacgore  :kiss2
Hranite se zdravim mislima i pazite da Vam imunitet ne opadne na serviranu glupost :)

Offline Sabina

• Hero Member
« Odgovori #6 u: 18.11.2013., 21:37:16 »
U našem društvu sad imamo i psa?
Je,  :greensmile , već su ga počeli brojati u člana Croinfo foruma...još samo da ga naučim tipkati  :pusiti
aboriđinka

Offline elvis

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odgovori #7 u: 18.11.2013., 23:59:08 »
Moglo se tu jako puno naučiti o bunkerima ali kroz moj ženski mozak je sve to jednostavno samo provjetrilo  :greensmile Od svih poučnih priča zapamtila sam samo to da su bunkeri premazani katranom iz doba Jugoslavije a oni koji nisu premazani da su od ranijih razdoblja i još to da su bunkeri uvijek postavljeni u takvoj formaciji od tri komada da se iz svakog bunkera vidi pozadina druga dva...na taj način su štitili jedan drugoga.

Ajme  :lol1

Svi bunkeri koji se tamo nalaze su iz doba Kraljevine Jugoslavije i svi su premazani katranom, samo smo kod zaključanog pronašli bačvu s katranom koja je tamo vjerojatno od 1940-te.

A ovi bunkeri su uvijek postavljeni u formaciji po dva, tj svaki ima svoj par i okrenuti su "licem" jedan prema drugome, a menage a trois sam spomeno kao kuriozitet jedne lokacije blizu Kamenjka (Govnjuša) gdje najvjerojatnije jedan bunker s dvije puškarnice ima dva bunkera kao svoje "parove"  :coolwink

Offline zokxy

• Global Moderator
  • Hero Member
    • O svemu i svačemu
« Odgovori #8 u: 24.11.2013., 21:20:57 »
Moj putopis, stiže kad sam uhvatio vremena, nakon tjedan dana ...   :facepalm

Ovo je bilo to zagrijavanje, prvi Rupnik kojeg smo posjetili, iznad streljane na Grobniku i uz urlačke tonove trke na Grobniku, odmah desno od njega je drugi ...

Pogled sa lokacije bunkera, koji su neoštećeni, sa čitavim kupolama, jedino im fale vrata kao i svima

Neka građevina na kat i sa podrumom na pol puta do bunkera koju je teško svrstati u ikoju kategoriju - možda osmatračnica za požar u ljetnoj sezoni??    :facepalm

Offline zokxy

• Global Moderator
  • Hero Member
    • O svemu i svačemu
« Odgovori #9 u: 24.11.2013., 21:30:47 »

Kratica nakon te građevine, po vrhu brda kratimo nazovi stazom do slijedeće grupe od dva Rupnikova bunkera - oba nemilo uništena vježbama talijanskih artiljeraca 1941-43 godine, jedan je pred nama, iznad Lujzijane, a par mu desno iza grebena ... kako su i jedan i drugi već poslikani ne dam slike sada ...   :greensmile

Prešli smo cestu i započeli usponom uz Kamenjak, staza ide li ga ide uzbrdo, ali pomalo i ne čini se baš preteška ... uskoro stižemo i do petog bunkera, i ovaj uništen

Ekipa uživa u pogledu, dan nam je bio prekrasan, sa dalekom vidljivošću ...

Mulatjera nastavlja dalje ubrdo ...

I uz par serpentina stižemo do kraja koji je još samo malo dalje od ove krivine ...

« Zadnja izmjena: 24.11.2013., 22:40:59 od zokxy »

Offline zokxy

• Global Moderator
  • Hero Member
    • O svemu i svačemu
« Odgovori #10 u: 24.11.2013., 21:37:20 »

A na kraju put dovede do ovog bunkera ... neoštećen je, Riječki alpinistički klub uzeo ga je pod svoje i zatvorio puškarnicu i vrata ...

Baš izgleda cool ...

Sabina zaviruje unutra ...

Natpis na zatvorenim vratima ...

Taman kad sam pomislio da smo pola uspona svladali, nestalo je mulatjere! Nastavljamo dalje markiranom stazom, koja nažalost strmoglavo ide nizbrdo zaobilazeći ogromne stijene ...  :facepalm
Sad nam se valja penjati još par stotina metara više, koje sam smatrao već savladanim - ovo se ponovilo još dva puta na ovoj stazi koja vodi do Malog Kamenjaka ... Ufff

« Zadnja izmjena: 24.11.2013., 22:40:12 od zokxy »

Offline zokxy

• Global Moderator
  • Hero Member
    • O svemu i svačemu
« Odgovori #11 u: 24.11.2013., 21:46:08 »

Ugrubo, strelica pokazuje mjesto gdje je bio onaj prethodni RAK bunker, a cikcak linija putešestvije dolje-gore-dolje-gore ... A još nismo na 2/3 puta ka Malom Kamenjaku  :facepalm

Kao što zorno pokazuje ova slika ... strelice ukazuju na alpiniste koje smo tada začuli, kojih je bilo dvadesetak, i koji su uzrokovali komentar našeg Tempa: Kako bih Vam se ja mogao priključiti, ciljajući na gotovo 85% ženske nazočnosti u grupi koju smo kasnije vidjeli ... Mda ...   :)

Ovo je pred samim vrhom Male Kamičine, nakon još jedne razočaravajuće dolje-pa-gore putešestvije ... Sad je makar samo gore!

Pobjedonosni pogled na one koji se tek uspinju, ja samo što nisam na samom vrhu   :bravo5

Nakon uspona prilično uskom stazom pred samim vrhom, puca pogled nadaleko i naširoko! Prekrasan osjećaj!

Offline zokxy

• Global Moderator
  • Hero Member
    • O svemu i svačemu
« Odgovori #12 u: 24.11.2013., 21:53:12 »

Direktan dokaz da sam zaista osvojio Malu Kamičinu! Prst je uperen u što? Naravno - još jedan bunker u daljini!   :greensmile

A Mušica mi nije vjerovao, pa je sam morao to pogledati!   :lol1

Kod spuštanja zamijetili smo veeliku rupu pod vrhom, možda kao i na nekim drugim lokacijama za šternu s vodom, ali i zanimljiv uzorak oštećene stijene pri vrhu rupe, za koji i dalje mislim da je pogodak neke granate koji je uzrokovao ova zrakasta oštećenja u okviru

A sad vidite tu usku i opasnu stazu - kozji put za vrh ... njihovo spuštanje je bilo zanimljivo za gledati  :bravo5
(Dobro da mene nije nitko snimio pri istom! - Jelda da niste??)

Gomila pretežno alpinistica, mogu reći iz prve ruke, većina mlada, lijepa i jedra!   :palacgore :bravo5

Offline zokxy

• Global Moderator
  • Hero Member
    • O svemu i svačemu
« Odgovori #13 u: 24.11.2013., 22:09:22 »

Zaokrenuli smo udesno od alpinistica i spustili ( :facepalm) se opet stazom do vrlo zanimljivog bunkera, koji je unatoč prekrasnoj poziciji stiješnjenoj među dvije stjenurine, također prertrpio oštećenja od topnika, ali ga je netko počeo i obnavljati, no obnova je zapela ni sim ni tam ... tko zna hoće li se dovršiti ...
S jednim potpuno uništenim bunkerom na odvojku mulatjere za onog prethodnog RAK bunkera, ovo nam je bio sedmi na turi!

Stanje frontalnog dijela gdje je oštećen, kao i radova obnove ... FiumeRi razgledava

Nakon tog bunkera uslijedilo je pentranje nazad stazom, prolazak kraj lijepih alpinistica opet (Dadan, dadan ...  :), ljubim ruke, bilježim se ...) ... Hja! Sabina nam je u međuvremenu nestala iz vida - njen Bond odjurio je za kujom sa vrha i ona je morala u misiju traganja za njim, stigli smo je tek u podnožju ove pozicije na putu za Veli Kamenjak (Kamičinu), gdje smo malo hvatali dah za konačan uspon ... i sačekali Kigora i Tempa koji su malo posustali ... Strelica pokazuje Mali Kamenjak gdje smo malo prije bili, Tempo u usponu, Kigor i Salsoul odmaraju na klupici još niže ... na kraju su se svi uspeli na vrh  :palacgore

Mulatjera na grebenu Vele Kamičine, Elvis piči ispred mene

I konačno, stigli smo na sami vrh!   :bravo5

« Zadnja izmjena: 24.11.2013., 22:38:48 od zokxy »

Offline Sabina

• Hero Member
« Odgovori #14 u: 24.11.2013., 22:12:51 »
 :greensmile smijem se komentarima...dobro je kad se čovjek zna našaliti i na svoj račun  :P Prst je uperen uvijek...ma zna se gdje  :greensmile
Lijep putopis...kao da sam bila tamo  :coolwink

E da i sada kad sam dočekala rutu Mali Kamenjak-Kamenjak mogu mirno na spavanje :)
aboriđinka