Autor Tema: Črišnjevo-Jadranovo (uz more)  (Posjeta: 14070 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline zokxy

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Datum registracije: Vel 2012
  • Dont drive faster than your guardian angel can fly
    • O svemu i svačemu
Odg: Črišnjevo-Jadranovo (uz more)
« Odgovori #15 u: 20.01.2015., 19:42:58 »

Na jednom ogoljelom stablu uz sami put samuje malo gnijezdašce ...

Pogled na dio koji tek moramo proći, u daljini kuće Jadranova

Ova je staza ustvari trasa vodovoda koji od Črišnjeva vodi do uvale Dumboka, za dalje nisam siguran da li nastavlja prema Nerizu i Jadranovu, a da je tome tako dokazuju okna po putu, a i ovaj ne baš po pravilima struke oku dostupan detalj cijevi  :facepalm
Don't drive faster than your guardian angel can fly!

Offline zokxy

• Global Moderator
  • Hero Member
    • O svemu i svačemu
« Odgovori #16 u: 20.01.2015., 19:47:39 »

Ružmarin uz put u punom cvatu ... staza je podosta obrasla, tako da je moja pratiteljica dobila ganom po nosu malo dalje od ovog grma, a ja se na povratki uspio zakačit kožom (naravno da su pali kratki rukavi  :bravo5) za neko drače i raskrvariti

Eto one kućice, mislim da nije militantne namjene ipak ... ali ruševna - to jeste! Malo dalje jedna od trafostanica - druga je preko na krčkoj strani kod svjetionika

Ovdje vidite taj svjetionik, kućicu za svjetioničara, te drugu trafostanicu, struja prelazi ovdje očito podmorskim kabelom u Boduliju

Offline zokxy

• Global Moderator
  • Hero Member
    • O svemu i svačemu
« Odgovori #17 u: 20.01.2015., 19:50:57 »

Pogled na prijeđeni dio staze natrag prema Črišnjevu

Pogled na trafostanicu, sa znakom pristaništa koji ni meni kao ni Sabini nije jasan, osim ako nije neka veća devastacija ovdje bila ...

A nedaleko od struje, borbeni bor prkosi buri, a netko nepoznat na njega je okačio špagu sa nanizanim rupičastim kamikima iz mora ... Lijepo izgleda!

Offline zokxy

• Global Moderator
  • Hero Member
    • O svemu i svačemu
« Odgovori #18 u: 20.01.2015., 19:53:47 »

Druga trafo na Krku

Uvala Dumboka iz visoka ... lijepa uvala, ima i svoj potočić!  :palacgore

Odavdje smo do slijedeće uvale išli plažom, iako možda ima i put ... a iza ove punte nalazi se onaj veliki bunker

Offline zokxy

• Global Moderator
  • Hero Member
    • O svemu i svačemu
« Odgovori #19 u: 20.01.2015., 19:55:58 »

Jedan komentar za sve tri gornje fotke: Aran motor u uvali Dumboka, ali ne prepoznajem svrhu makine ... nije da sam se previše trudio, ali opet ... Zna li tko?  :hmm

Offline zokxy

• Global Moderator
  • Hero Member
    • O svemu i svačemu
« Odgovori #20 u: 20.01.2015., 19:59:54 »

Potočić prilične jačine utiče u more u uvali Dumboka

Još malo uvale - zapadna strana i kamene bitve, istezalište za barke, pličina za dičinu u dnu slike, na velikoj zgradi je natpis s nazivom uvale što ga je Sabina uslikala

Istočna strana uvale, molići, bitve ... lijepo za ljeti uživati, a i bilo koje godišnje doba  :palacgore

Offline zokxy

• Global Moderator
  • Hero Member
    • O svemu i svačemu
« Odgovori #21 u: 20.01.2015., 20:06:24 »

Nakon pješačenja plažom dolazimo do slijedeće uvale, ne znam ime, između nje i Dumboke na punti nalazi se ovaj bunker (zabranjen mi je bio prilaz, pa tako moram ovo pješačenje ponovit!  :facepalm)

Penjemo se stazom i idemo dalje puteljkom prema Nerizu, naselju Jadranova. Da ne zaboravim pripomenuti, čitavim putem gladali smo dolje uz more kako nebrojeni potočići uviru u more, tako da je vjerojatno i temperatura mora malo niža od onih bezizvornih dijelova

Offline zokxy

• Global Moderator
  • Hero Member
    • O svemu i svačemu
« Odgovori #22 u: 20.01.2015., 20:09:27 »

Naši HEPovci baš i ne paze na stanje elktrične mreže, stup je pukao u dnu i nagnuo se, a nitko ga ne popravlja  :pojmanemam

Pogled na naselje Neriz, u daljini se vidi ono devastirano dječje odmaralište što ga je Sabina posjetila

Jedna od kućerina tute  :eek

Offline zokxy

• Global Moderator
  • Hero Member
    • O svemu i svačemu
« Odgovori #23 u: 20.01.2015., 20:12:00 »

Do ovuda se može autom, dalje 4x4 cipelcugom :djavo

Pogled na odmaralište, dok se mi odmaramo  :beer2

Nedaleko odavdje eto iznenađenja! Visibabe - hrpa visibaba!

:eek

Offline zokxy

• Global Moderator
  • Hero Member
    • O svemu i svačemu
« Odgovori #24 u: 20.01.2015., 20:28:26 »

Kita ubranih visibaba  :bravo5

Policija na moru vrši ophodnju i pregledava čamce ribara

Ovdje hita prema lignjolovcima ispod luka mosta za Krk ...

A ona tabla sretan rođendan? Sabina ju je uslikala bolje, ali i ovdje se vidi, gospođa u desnom donjem rubu fotke je vlasnica, za njom je išao i muž ... Čudila ne našim visibabama ...

I to bi bilo to od obilaska. Sjeli smo kod Prdele, i popili dve biri ... Baš je bilo super. Hvala na pažnji!   :thankyou :wavey

Offline sandro

• Hero Member
  • Datum registracije: Vel 2014
« Odgovori #25 u: 20.01.2015., 20:30:51 »

Jedan komentar za sve tri gornje fotke: Aran motor u uvali Dumboka, ali ne prepoznajem svrhu makine ... nije da sam se previše trudio, ali opet ... Zna li tko?  :hmm
Drobilica za kamenje iz kućne radinosti?

Offline Asterix

• Full Member
  • pćelica :D
« Odgovori #26 u: 20.01.2015., 22:00:43 »
Krasno vrijeme za šetnju. Koliko ima vjesnika proljeća, očekivala sam da će ti još negdje kakav poskok izletit  :pusiti

Pogled na trafostanicu, sa znakom pristaništa koji ni meni kao ni Sabini nije jasan, osim ako nije neka veća devastacija ovdje bila ...

Ovo nije znak pristaništa, ,već znak za zabranjeno sidrenje. Postavlja se uvijek na ovakve trafostanice, s obje strane kanala, sa ciljem da spriječi da netko sidrom zakači podmorski kabel.

Zanimljivo kako ni ti ni Sabina niste vidjeli natpis Tito, a u šetnica cijelo vrijeme gleda prema tamo  :coolwink

ja sam slikala iz uvale Dumboka, sa malim fotićem pa se baš ne kuži

ali zato Google sve zna i sve vidi  :computer2
https://www.google.hr/maps/@45.2291105,14.5985464,266m/data=!3m1!1e3?hl=hr

Offline zokxy

• Global Moderator
  • Hero Member
    • O svemu i svačemu
« Odgovori #27 u: 21.01.2015., 10:58:38 »
Karta ture:

Offline RI898RR

• Full Member
  • Datum registracije: Ruj 2014
« Odgovori #28 u: 22.01.2015., 13:07:18 »
http://imageshack.com/a/img908/2906/OdSOoi.jpg

Ovo su ta famozna stara perila gdje se pralo rublje. Kada je sedamdesetih prošao vodovod tada su zatrpana a i pojavile su se veš mašine pa nije bilo potrebe za obnavljanjem,a mozda je i dobro da su zatrpana da budu na neki nacin konzervirana da ih netko u buducnosti otkrije. Nisu kamena nego betonska ....
Voda je služila za blago pa su žene morale robu nosit na more i prat je doli.
U ovoj je uvali bilo vezano 9 bracera koje su 189x vozile kamen za  gradnju  Riječkog gata sa Bakarca, preciznije kameneloma na Kavraniću, onom velikom zavoju.
Moj je pra -nonić imao dvije i bile su upravo tu vezane zato i jesu one kamene bitve po cijeloj uvali ako ste primjetili.
Posljednja je bracera bila Vrtlić i ona je prodana u Mošćeničku Dragu a preposljednja Dražica koja je sada u vlasništvu NJemca i nalazi se u škveru u Nerezinama, nosi ime Nerezinac. Ta je od moga pokojnoga barbe...

Tamo u centru uvale ima put kojim se dolazi u zaselak Grmani koji se nalazi odmah ispod magistrale...Grmani zato jer su pojedinci na leđima mogli 250 kg tereta odnijeti na prvi kat...moja dva pretka su se potukla međusobno u Crikvenici i razbili staklo na izlogu i sada kako su veslali barkom doma a bili posvađani bilo je sada bitno dokazati na djelu koji je jači jer barka ide na stranu slabijeg.....kako su uzeli i barko stopera za Jadranovo kaže on u toku veslanja barba Ive ali ste vi jak, a ovaj drugi je shvatio to kao uvredu da je slabiji pa kaže A ča ja nisan? I uhvati Judića za ritišće i baci iz barke u more...a oni dalje...a Judić plicajuc na kraj...
I sad kad mi žena kaže da sam sirovina....pa od koga potičem još sam i jako dobar....makar ne bacam nikoga u more...
http://imageshack.com/a/img540/7567/KE2ey6.jpg
« Zadnja izmjena: 22.01.2015., 13:08:58 od RI898RR »

Offline Sabina

• Hero Member
  • Datum registracije: Lis 2013
« Odgovori #29 u: 24.01.2015., 10:07:32 »
Ja kada sam se vraćala s ove ture iz Jadranova popela sam se na Magistralu i nakon nekog vremena sam htjela skrenuti s magistrale ali prije raskršća da dođem do Črišnjeva ... i tada je postojao jedan put koji je meni se čini vodio do ove trafostanice jer sam dosla skoro do mora ali je na samom kraju put bio toliko zakrčen da se nije moglo proći.

Ali kada vidim ovu Zokijevu kartu logično mi je da je taj put nekada bio prohodan i prometan jer mi se čini da je ova trafostanica (tj uvalica u kojoj se nalazi) točno prekoputa ovog rt-a na Krku sto bi nekada bio najbliži prijelaz na otok Krk time i neko pristanište za barke koje spominje RI-XXXRR.
Dugo si već namjeravam otići na Krk i na putu prema Vozu ima jedna šetnica koja ide na ovaj dio koji je točno prekoputa Dumboke i ove kopnene šetnice. Kad odem poslikat ću.

Karta ture:

aboriđinka