Autor Tema: Obilazak bunkera oko želj. stanice i prijelaza Meja, te brda Svib 14.09.2013.  (Posjeta: 10206 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline lappino

• Full Member
  • Datum registracije: Vel 2012
Odg: Obilazak bunkera oko želj. stanice i prijelaza Meja 14.09.2013.
« Odgovori #15 u: 17.09.2013., 02:53:02 »

...

Nakon vratiju uljeza bi dočekala puškarnica koja čuva ulaz i otvor za bombe

Otvor nije za boNbe, negoliveć za ventilaciju. Na slici s unutranje strane se vidi taj isti otvor, plus otvori za postavljanje nosača rukom pogonjenog ventilatora. Otvor za bombe se nalazi na vanjskoj stijeni.

Daklem, ovaj je bunker bio "demilitariziran" od strane Talijana 1942. godine. Kad sam ga bio posjetiti, moj je prilazni put bio iz smjera onog Rupnika iznad tunela (postoji mulatjera), ali nisam pronašao natpise. Zazidavanje tijekom rata je spasilo i ona rešetkasta vrata, koja su inače bila opremom svakog Rupnika, ali ih je gospodarski osvješteno stanovništvo svugdje splašilo.

Offline zokxy

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Dont drive faster than your guardian angel can fly
    • O svemu i svačemu
 :999

Hvala na pojasnjenju! Men je isto bilo sumnjivo sto je otvor unutra prema unutra, i to limen, i ne kosi. Pisuci tekst, malo me zanijelo  :greensmile
A otvor za pec i boNbe vidjeh na vanjskom zidu.
Malo me zbunilo kog ce vraga ventilacija tu kad ima tri otvora na ploci bunkera gore ... Al nikad dosta propuha i uzgona pri paljbi, jelte?  :wavey

A ni rucni ventilato mi nije pao na pamet, priznajem. Tko zna, zna!  :bravo2
Don't drive faster than your guardian angel can fly!

Offline lappino

• Full Member
Ma to sam pogledao u literaturi. U Sloveniji postoje čak i primjeri očuvanih nosača i kutija za ventilator.

A sad sam pogledao i na svojim slikama ovog bunkera otprije dvije i pol godine, i tamo sam uslikao natpise, samo ih nisam uočio pri pregledu...

Offline zokxy

• Global Moderator
  • Hero Member
    • O svemu i svačemu
Naša standadna oprema za proučavanje uključuje dalekozor i povećalo   :greensmile :lol1

Offline elvis

• Global Moderator
  • Hero Member
Odg: Obilazak bunkera oko želj. stanice i prijelaza Meja 14.09.2013.
« Odgovori #19 u: 17.09.2013., 14:11:04 »

Otvor nije za boNbe, negoliveć za ventilaciju. Na slici s unutranje strane se vidi taj isti otvor, plus otvori za postavljanje nosača rukom pogonjenog ventilatora. Otvor za bombe se nalazi na vanjskoj stijeni.

Je li ideja u primjeni "kemijskog" djelovanja prema neprijatelju Ante portas - da se nadiše isparavanja nastalih iznutra?   :lol1

Offline zokxy

• Global Moderator
  • Hero Member
    • O svemu i svačemu
Uspinjemo se prema vrhu Sviba, konačno hodamo mulatjerom, pa je malo lakše no ono probijanje prethodnom strminom ...

Usput na padini prema stanici Meja nailazimo na prvi od 4 nemilo stučena Rupnikova bunkera

Mala legenda:
broj 1 - talijanski bunker obrađen na linku http://www.croinfo.net/bunkeri-i-utvrde/8762-bunker-na-zapadnoj-strani-zelj-tunela-kod-stanice-meja
broj 2 - Rupnikov bunker iznad tunela Meja, i do njega ćemo stići sa slikama i opisom
broj 3 -  talijanski bunker kod stanice Meja, već poslikan, kod okretaljke (hvala, Lleon  :wavey) - link http://croinfo.net/forum051novi/index.php?topic=1852.msg24788#msg24788...
broj 4 - Rupnikov bunker obrađen na linku http://croinfo.net/forum051novi/index.php?topic=1852.msg24809#msg24809, obišli smo ga prije ovoga

Offline zokxy

• Global Moderator
  • Hero Member
    • O svemu i svačemu
Nakon ovog Rupnika br. 2, penjemo se sve do vrha, staza je planinarske markacije, ali vojnog porijekla - mulatjera

I izgleda ovako pri vrhu ...

Glavnina snaga croinfo.net forumske ekipe sustiže prethodnicu koja ih ovjekovječuje

Pogled s vrha:

Offline zokxy

• Global Moderator
  • Hero Member
    • O svemu i svačemu

prema zapadu

Osvajanje vrha i četveronoške, u pozadini se vidi na sjeveru vijadukt ARZ

Svib - 613 mnm

Offline zokxy

• Global Moderator
  • Hero Member
    • O svemu i svačemu

još malo pogleda s vrha

Nakon odmora za tijelo i oči, počinjemo spuštanje zapadnom stranom mulatjerom s hrpom serpentina

Offline zokxy

• Global Moderator
  • Hero Member
    • O svemu i svačemu
Uz tu mulatjeru nalaze se još tri razrušena Rupnika - dakle uz dva već obiđena br. 3, 4 i 5

Prvi i najviši po nadmorskoj visini je broj 3, s položajem koji dominira nad cestom koja vodi za Gornje Jelenje, i prugom za Rijeku (lokacije ovih bunkera lako ćete skužiti na treku našeg gibanja, u prvom postu, jer smo se oko njih muvali tamo-amo):

Po razini razvaljenosti ovih Rupnika reklo bi se da su i ovdje kao i na Kamenjaku talijanski artiljerci imali vježbe gađanja s ciljem - ovim bunkerima

Ne znam da li ste primijetili armaturu ovih razvaljenih Rupnika - prilično jaka, i kao zanimljivost - upotrijebljene su i opruge, možda je netko zaključio da će one apsorbirati udar granate bolje od obične armature, no po izgledu bunkere sudeći nije baš bilo tako ...

Offline zokxy

• Global Moderator
  • Hero Member
    • O svemu i svačemu
Nastavljamo silazak ... zaboravih napomenuti, u gustišu na penjanju ka vrhu Sviba zemlju je poljubio Kigor, a na kraćenju između serpentina pri silasku pak padoh i ja ...   :facepalm

no sve je prošlo OK, osim ako niste osjetili mali potres oko 13 h?   :popcorn

silazimo do Rupnika br. 4 danas, ovaj je na slijepom odvojku puta i više ka jugu, no ne manje oštećen:

Offline zokxy

• Global Moderator
  • Hero Member
    • O svemu i svačemu
Nastavljamo silazak, te dolazimo do zadnjeg Rupnika na Svibu, i najnižeg ... ovaj je kao malo ukopan u zemlju ili kasnije nasut uokolo, jer mu je puškarnica bila u razini zemlje, uglavnom, malo drukčiji od ostalih ...

Offline zokxy

• Global Moderator
  • Hero Member
    • O svemu i svačemu
Dalje se naša Svibovska mulatjera spaja na širi i bolji makadamski put, koji nakon par stotina metara izlazi na glavnu cestu Meja - Gornje Jelenje petstotinjak metara poviše pružnog prijelaza Meja ... silazimo do njega cestom u koloni po jedan   :greensmile

i nailazimo na bunker iznad prijelaza koji sam ja obišao sam tjedan dana prije - link o njemu - http://www.croinfo.net/bunkeri-i-utvrde/8761-bunker-nad-pruznim-prijelazom-meja, no pomalo nas već svladava umor, pa se ostatak ekipe ne ufa poći pentrati do njega   :greensmile

nastavljamo prugom, prema tunelu, tek kasnije saznajem da je pred samim tunelom došlo do one poznate željezničke nesreće gdje je poštanski vagon završio u provaliji gdje se i dan-danas nalazi ...

By Lleon:

A ima ovdje i cijela reportaža i rasprava na tu temu:

http://www.zeljeznice.net/forum/index.php?/topic/2905-ostaci-potanskog-vagona-kod-meje/page-1

Offline zokxy

• Global Moderator
  • Hero Member
    • O svemu i svačemu
Nakon forsiranja pruge (uz stalno osvrtanje oće li nas vlak zateći na uskom i strmom nasipu), dolazimo do talijanskog bunkera - petog danas - kojeg sam već obradio na linku http://www.croinfo.net/bunkeri-i-utvrde/8762-bunker-na-zapadnoj-strani-zelj-tunela-kod-stanice-meja

Tu smo sačekali vlak koji je dolazio iz Rijeke, poslikali ga

... i krenuli za njim kroz tunel! (Računajući da smo par minuta sigurni da neće naići vlak baš odmah nakon ovog!)

Offline zokxy

• Global Moderator
  • Hero Member
    • O svemu i svačemu
Passing thru ...  75,98 m - koja preciznost!