Breg pul Permani ni niki slikal, a i nisam se tuda skoro vozil da se ja popenjem, pa eto ... čekamo
U međuvremenu:
Spomenik oslobođenja otkriven je na Delti 3. svibnja 1955., na desetu obljetnicu oslobođenja Rijeke. Kipar Vinko Matković je svojim velebnim spomenikom ovjekovječio borbe postrojbi 4. armije tadašnje JA, borbe za oslobođenje Rijeke. U travnju 1945. oslobodila je istočni dio grada, odnosno područje Sušaka, a zatim 3. svibnja i zapadni dio, čime je grad ujedinjen u cjelinu koju je do tada razdvajala Rječina.
Sam vrh Delte, mjesto od povijesnog značenja, gdje je bila umjetna granica što je grad dijelila na dva dijela, sretno su odabrali arhitekti Zdenko Kolacio i Zdenko Sila, te sam Matković. Zahvaljujući urbanističkom rješenju spomenutih inženjera, pristojna udaljenost okolnih zgrada od samog spomenika pojačava dojam njegove dominacije nad trgom. Spomenik, postavljen na granicu Rijeke i Sušaka, predstavlja ujedinjenje tih dvaju dijelova grada. Naručena skulptura tipično je djelo socijalističkog realizma i spomen na važan politički i povijesni događaj.