Desetorica strijeljanih (Razni datumi i mjesta rođenja - Sušak, 30. 11. 1944.)
Danima već pokušavam saznati tko su bili ovi ljudi, ova desetorica koji su strijeljani na križanju današnjih ulica Draga Šćitara i Josipa Marohnića na Vojaku. Osim ove ploče na mjestu pogubljenja nema drugih tragova koji bi pomogli rasvjetljavanju ovog događaja. Tko su bili ti ljudi? Jesu li to bili zarobljeni partizanski borci, pritvorenici Via Rome ili neki slučajni nesretnici?
Kontaktirao sam UABA u Rijeci no nisu mi mogli pomoći. Uputili su me na jednog Sušačana koji ima više od devedeset godina, ali izvanrednu memoriju, no ni on mi nije znao odgovoriti na jednostavno pitanje - Tko su bili ti ljudi.
Jedini, doduše jako sitan trag, dala mi je gđa Manon Girona koja je uspjela u svojoj kućnoj knjižnici pronaći u knjizi A. Girona i P. Strčića “NOB i socijalistička revolucija” da su ti ljudi strijeljani od strane njemačkih okupatora kao odmazda za nekog ubijenog policijskog agenta.
Osim toga, što ja još znam o strijeljanima? Današnja Marohnićeva ulica do 1993. godine bila je Ulica desetorice strijeljanih. Posmrtni ostaci svih, osim Ivana Blažića, sahranjeni su u trsatskoj kosturnicu u Parku heroja.
Na kamenoj ploči uklesano je:
“ZA SLOBODU SVOG NARODA OVDJE PADOŠE 30. XI 1944.
STRELJANI OD FAŠISTIČKIH ZLOČINACA DRUGOVI
IVAN BLAŽIĆ ANTUN PERUŠKO
IVAN BREZAC BRUNO RAGUZA
JOSIP KRŠULJ MIRKO PASTORČIĆ
EUGEN ALBERT DANTE ŠALJU
ROMAN KRŠULJ DUŠAN BRADIČIĆ
27. VII 1949. SAVEZ BORACA
NARODNO-OSLOBODILAČKOG RATA
ZA GRAD RIJEKU”
O žrtvama se toliko malo zna/znalo da su im, osim Šaljuu, nepoznate i godine rođenja.
Volio bih donekle razriješiti pogibiju tih ljudi pa ako netko među strijeljanima prepozna svog djeda, strica, ili je nešto čuo o njima bio bih mu vrlo zahvalan da to napiše.
Ajmo osvijetliti tko su bile žrtve!