U petak 24. svibnja Društvo povjesničara umjetnosti iz Rijeke organiziralo je posjet i razgledavanje Islamskog kulturnog centra Rijeka. Prisustvovao sam obilasku i napravio ponešto fotki (ako ima interesa, mogu ih dignuti kroz koji dan). Sadržaje Islamskog centra okupljenima je isprezentirao glavni riječki imam Hajrudin ef. Mujkanović.
Ja sam ostao oduševljen arhitekturom, preciznošću i kvalitetom izvedbe. Jedino mi oni goli betonski zidovi sa tragovima šalunga ne izgledaju baš reprezentativno - ja bih to nabacio finim "sepom" i pokrečio - ali ovako je "moderno" i tako je valjda projektant zamislio. Slično kao i nova zgrada Filozofskog fakulteta u Kampusu. Kad vidim taj goli beton imam dojam da građevina nije dovršena ili da je "sfušarena".
No posebno sam oduševljen sadržajem prostora - osim molitvenog dijela, u centru se nalazi kafić (u budućnosti restoran), prostorije za vjeronauk, prostor za održavanje raznih prezentacija i skupova, dječji vrtić, suvenirnica, podzemna garaža...
No, kako je u petak u vrijeme kad je obilazak završio počela kiša, nisam uslikao nijednu noćnu fotku. To sam krenuo ispraviti danas, no kad sam izvadio foto-aparat i počeo slikati iz džamije je izašao čuvar! Kaže da je nakon prošlotjednog incidenta postrožen režim čuvanja i da ne bih smio slikati bez da mu se prethodno javim (a nisam se javljao jer je bilo 0:30 u noći). Uglavnom, uspio sam ga uvjeriti da nisam nikakav kriminalac niti nadobudni balavac koji je došao činiti štetu, nego sam došao s namjerom da poslikam noćnu sliku džamije.
Obzirom na poveći račun za struju, vanjsko osvjetljenje džamije je upaljeno samo za vrijeme važnijih vjerskih događaja i za fotografe. Dogovorio sam s njim da ćemo doći jedan dan (za vikend ili slijedeći tjedan) u većem broju sa fotoaparatima, pa da će nam upaliti rasvjetu na kvarat ure kad se smrači, a ako tko ima želju bit će mu omogućeno i da se popne na minaret.
Ima zainteresiranih?