29.02.2024. Oporavak Foruma na novoj adresi....
0 Članova i 3 Gostiju pregledava ovu temu.
Daj to malo pojasni: u kom je to smislu lažna i drugo: po čemu nije povijesna?
ispraviti zločin prema kulturnom spomeniku da. i ja bi volio da se vrati na uru da bude kompletna. ali nikako ne volim što neki na silu poguravaju priču o simbolima
Čitaju nas!http://www.rijekadanas.com/pronaden-original-otpiljene-glave-rijeckog-dvoglavog-orla/
Citat: sijori - 05.10.2016., 15:58:57ispraviti zločin prema kulturnom spomeniku da. i ja bi volio da se vrati na uru da bude kompletna. ali nikako ne volim što neki na silu poguravaju priču o simbolimaAli i na uru je došao upravo kao simbol.
Citat: zokxy - 06.10.2016., 15:05:09Čitaju nas!http://www.rijekadanas.com/pronaden-original-otpiljene-glave-rijeckog-dvoglavog-orla/Je li ih netko poplašio? Error 404!The page you requested does not exist or has moved.
u smislu da ministarstvo ne da zastavu sa ineficienterom i krunom. ta zastava je jedina prava. i onda se brže bolje radi neka sklepancija bez natpisa i krune i u dimenzijama koje zadovoljavaju. znači dobivamo nešto što praktički nikad nije bilo.druga stvar: gdje je u toj cijeloj priči Sušak? on ima svoju zastavu i povijest (doduše kraću i ne toliko burnu kao rijeka ali opet ima), a sada ga se trpa pod riječku "povijesnu" trobojnicu.da se razumijemo, današnja službena zastava grada mi je ogavna i volio bi da se promijeni ali na način da se nađe neki kompromis.
"Grb Republike Hrvatske povijesni je hrvatski grb, koji se nalazi na hrvatskoj zastavi."
druga stvar: gdje je u toj cijeloj priči Sušak? on ima svoju zastavu i povijest (doduše kraću i ne toliko burnu kao rijeka ali opet ima), a sada ga se trpa pod riječku "povijesnu" trobojnicu.
Nadam se da sve spomenuto dostaje kao objašnjenje pojave koju si sam spomenuo: politika i političari sami sebi daju pravo (koje normalno nemaju, jer nemaju pojma o heraldici i njenim pravilima) krojiti grbove kako im se sviđa, pa tako i izostavljati kao nepotrebne izvorne dijelove grbova. U riječkom slučaju ne samo motto (indeficijenter) nego i krunu, "jer smo republika, a ne kraljevina" ... I ništa ih ne smeta i dalje pričati o "vraćanju povijesnog", kao da ne poznaju značenje tog glagola. "Vratiti" u sebi nema izbacivanja dijelova koji se onome tko vraća ne sviđaju. Nema cenzure. Dakle, slažem se na djelu je samovolja onih koji si je mogu priuštiti i mogu je provesti.
Podsjećam na sličnu sudbinu Voloskog koji je bi sjedište kapetanata u doba kad se Opatija jedva spominjala. Jasno, glupav stav naših političara kako je to pitanje administrativne podjele i kako se, eto, ne da ništa poduzeti, pokriva samo njihovu intelektualnu ljenost (u čemu su prvaci) i stvarni izostanak bilo kakve socijalne empatije.
Zaboravio sam dodat: što se mene tiče dvoglavi orao na gradskoj uri i nova zastava grada (trobojnica, dvoglavi orao, kruna, identificienter) mi se sviđaju i za to sam da se postave, ako će to postati prepoznatljivi simboli grada. Briga me jesu li bili povijesni ili nisu, jer ja ne živim u povijesti, nego živim SADA.
ali svejedno smatran da nije u redu zvati povijesnim nešto što to nije.
"Vraćanje povijesnog grba" je jezična bedastoća, kojom političari daju težinu i ozbiljnost svojoj odluci, to je valjda svima jasno.
Apsolutno se slažem, a to sam i naveo u svom prethodnom postu: