Autor Tema: Fotografije iz ratnih vremena iz naših krajeva  (Posjeta: 310208 vremena)

0 Članova i 5 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline milić

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Datum registracije: Tra 2012
Odg: Fotografije iz ratnih vremena iz naših krajeva
« Odgovori #750 u: 14.12.2016., 11:20:26 »
Elvis, kriv si jer me uvlačiš u polemike koje inače izbjegavam!
Znači kontekst vremena je bitan.
Tako danas sve ustaše (možda samo malo pretjerujem) su good guys, a partizani bad guys. ''Klempavi U'' je lijep znak, a petokraka je grozan znak (jer su pod njom počinjeni najveći zločini ikada).
Drugim riječima prepustimo povjesničarima da kake, a mi ajmo samo piškiti, malo. :pop
Prošeći se z manun okolo Trsata.

Offline eneo

• Sr. Member
  • Datum registracije: Kol 2016
« Odgovori #751 u: 14.12.2016., 11:52:12 »
Bravo Milić :bravo2 ovo je jedini tvoj post koji potpisujem.

Offline milić

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odgovori #752 u: 14.12.2016., 12:03:25 »
Eneo, nemoj se previše ljutiti, ali ja mislim da me nisi razumio. :shake2

Offline elvis

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Datum registracije: Vel 2012
« Odgovori #753 u: 14.12.2016., 13:28:31 »
Eneo, nemoj se previše ljutiti, ali ja mislim da me nisi razumio. :shake2

I ja mislim da te nije shvatio  :citam1

Ali to ti je nešto slično ovom obnovljenom natpisu, da ne kažem paroli. Nije sasvim isto ali je dovoljno slično kao da netko tamo negdje 2065-te na nekoj zgradi u okolici Knina obnovi poznati 4C znak  :pusiti

Offline eneo

• Sr. Member
« Odgovori #754 u: 14.12.2016., 14:17:18 »
Miliću upravo suprotno, shvatio sam jako dobro kao i sve tvoje dvosmislene i meni simpatične postove. :shake2

Nemojte se vi ljutiti što su tamo neki dečki obnovili parolu. To je naša povijest. Meni su parole sve iste Ante, Tito,
 Duce, U, petokraka itd da ne nabrajam. :s050

Offline zokxy

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Dont drive faster than your guardian angel can fly
    • O svemu i svačemu
« Odgovori #755 u: 14.12.2016., 14:25:14 »
Eneo, mi ovdje smo baš ti koji potenciraju da se te i takve parole očuvaju/obnove za povijesno dobro (dobro, ima i par Grincheva) ... Samo što su ove narodnoarmijske i SFSN malo proskribirane i na ne baš dobrom glasu, pa one propadaju, premazuju se, ruše spomenici i slično ...
Konkretno za ovu parolu na Pulcu je Lappino dečkima koji su si te vojarne uređivali pojasnio povijesno značenje parole i onda su je oni obnovili ... inače bi nestala pod fasadexom ili sličnim ...
 :wavey
Don't drive faster than your guardian angel can fly!

Offline milić

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odgovori #756 u: 14.12.2016., 15:13:05 »
Miliću upravo suprotno, shvatio sam jako dobro kao i sve tvoje dvosmislene i meni simpatične postove. :shake2

Nemojte se vi ljutiti što su tamo neki dečki obnovili parolu. To je naša povijest. Meni su parole sve iste Ante, Tito,
 Duce, U, petokraka itd da ne nabrajam. :s050
Ma nisu ni parole sve iste, porko dindio! Jedna je napisan s crnilom, druga s plavilom, treća s crvenilom...A tek sadržaji! Pa kad to još staviš u vrijeme pisanja te čitanja istih...Ma vidiš da me ne razumiješ. I ne, nisu moje riječi dvosmislene nego direktne i jednoznačne.
Fašisti su fašisti, nacisti su nacisti, komunisti su komunisti, maoisti su...ali nikako nisu isti. U jednom periodu, dužem ili kraćem, imaju svoje vrhunce i u dobru i u zlu, ali izjednačavati ih nije nimalo uputno, a još manje pametno.
Jesam li sad malo jasniji? :hmm

Offline elvis

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odgovori #757 u: 14.12.2016., 15:52:49 »
Konkretno za ovu parolu na Pulcu je Lappino dečkima koji su si te vojarne uređivali pojasnio povijesno značenje parole i onda su je oni obnovili ... inače bi nestala pod

Meni se ipak čini da su je obnovili ne zbog povijesnog značenja (po toj logici i 4C će imati povijesno značenje) nego jer je im zvuči u suglasju sa "povijesnim" hrvatskim pozdravom.  :ruka

Offline Daluka

• Full Member
  • Datum registracije: Lis 2015
« Odgovori #758 u: 14.12.2016., 18:31:21 »
... ''... U'' je lijep znak,..
"U" u režiji Abwehr-a

Offline milić

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odgovori #759 u: 14.12.2016., 21:52:20 »
Ma može sve. Vrijeme liječi rane pa sraste kamen i drvo, čelik i kamen...a kamo li neće ustaše i partizani. :k045
Moj stari je 1968. prigrlio Švabu kad je ovaj došao s mojom sestričnom, kasnijom ženom, kao rođenog sina. Ni mrvu osvetničke zloće nisam primijetio na njemu. A bilo me strah kako će reagirati. :facepalm
Isto je postupio kad je došao Talijan Giuseppe s maminom sestrom, kasnijom ženom. Ma da bi A rekao.
(Inače malo prije nego je tata umro (umro je 88.), u nekoj benignoj svađi, stara mu je spočitnula da se 1941. družio s talijanskim, okupatorskim vojnicima. Čak da su skupa na plesove hodali. (Moj stari je bio 1920. rođen). A hit pjesma da je bila:
- Što će nama partizani kad su s nama Talijani!
I onda ga je njegov stari, a moj djed, File regrutirao (malo prije kapitulacije Italije) u jednu od najgorih jedinica- VI ličku jer nije imao cipele, a po Lici je sve vrvjelo od dobrih cipela i cipelara. (Kako je to Eneo shvatio  :m055 ))

Offline z355ko

• Full Member
  • Datum registracije: Pro 2013
« Odgovori #760 u: 15.12.2016., 10:07:34 »
Ma može sve. Vrijeme liječi rane pa sraste kamen i drvo, čelik i kamen...a kamo li neće ustaše i partizani. :k045
Moj stari je 1968. prigrlio Švabu kad je ovaj došao s mojom sestričnom, kasnijom ženom, kao rođenog sina. Ni mrvu osvetničke zloće nisam primijetio na njemu. A bilo me strah kako će reagirati. :facepalm
Isto je postupio kad je došao Talijan Giuseppe s maminom sestrom, kasnijom ženom. Ma da bi A rekao.
(Inače malo prije nego je tata umro (umro je 88.), u nekoj benignoj svađi, stara mu je spočitnula da se 1941. družio s talijanskim, okupatorskim vojnicima. Čak da su skupa na plesove hodali. (Moj stari je bio 1920. rođen). A hit pjesma da je bila:
- Što će nama partizani kad su s nama Talijani!
I onda ga je njegov stari, a moj djed, File regrutirao (malo prije kapitulacije Italije) u jednu od najgorih jedinica- VI ličku jer nije imao cipele, a po Lici je sve vrvjelo od dobrih cipela i cipelara. (Kako je to Eneo shvatio  :m055 ))
je i dandanas su poznate ličke "coklje"
bolje biti vjetar nego list

Offline elvis

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odgovori #761 u: 15.12.2016., 10:14:03 »
... ''... U'' je lijep znak,..
"U" u režiji Abwehr-a

Trebalo mi je neko vrijeme u  JNA da  prvi put shvatim kako da stanemo oko komandira u obliku slova P  :lol1

Offline eneo

• Sr. Member
« Odgovori #762 u: 14.01.2017., 23:30:26 »
Zima 1941 u Delnicama za vrijeme okupacije. Pogrebna povorka prolazi ispred krojačke radnje Ivana Pleše.
Na slici se vide i naši koji nose ljesove pokojnika. Prepoznatljivi su po starim AU šljemovima M-16.

Offline milić

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odgovori #763 u: 15.01.2017., 08:31:49 »

Na slici se vide i naši koji nose ljesove pokojnika. Prepoznatljivi su po starim AU šljemovima M-16.
Molim objašnjenje. Koji i čiji su to naši? :help2

Offline eneo

• Sr. Member
« Odgovori #764 u: 15.01.2017., 08:54:57 »
Pa Hrvati valjda, vidiš oznaku na šljemu. Na ramenu puška Steyr M-95.
Slikano sa začelja kolone. Miliću nažalost nemam slika onih drugih naših.
U nastavku budeš vidio i naše zastave.... :pop