Vidjeti je možda prejednostavno rečeno, no na neki način ga možemo osjetiti
Dok državu ni na koji način ne možemo, te ona spada u vjerovanje ili kako kažu u deluziju
Državu ni na koji način ne možeš osjetiti? Država je deluzija? Je li to neka šala ili?
Kad se razboliš, odeš kod doktora, je li? (ili ti ideš kod šamana, travara, babe vračare.. tko će ga znat.. ne bi me čudilo, koliko si puknut
). Tu bolnicu, ambulantu je netko trebao izgradit, tog liječnika je netko trebao školovat, netko treba platit njegov rad, netko treba platit lijekove.
Još uvijek ne osjetiš državu? Činjenica je da ti osnovno zdravstveno osiguranje pokriva minimum minimuma, ali to je neka druga tema- (ne)sposobnost i (ne)efikasnost države.
Jesi li ti završio školu? Tko je izgradio školsku zgradu, organizirao školstvo, plaćao profesore..
Još uvijek ne osjetiš državu?Idu li ti djeca u vrtić? (vrtićima upravljaju gradovi i općine, a ne država, ali nebitno, jer gradovi, općine, županije.. sve je to, kako vi kažete- deluzija
) Tko je taj vrtić ustanovio? Plaćaš li punu ekonomsku cijenu kao u privatnim vrtićima ili subvencioniranu? Isto pitanje vrijedi i za npr. javni gradski prijevoz.
Još uvijek ne osjetiš državu?Kada ti je potrebna policijska (možemo tu pričat i o vojsci) zaštita, jer si žrtva ili da ne bi postao žrtvom nekog kaznenog djela.. je li ta policija bogom dana, s neba pala ili je netko tu policiju ustrojio, netko tom policijom upravlja, zapovjeda, netko tu policiju financira.
Još uvijek ne osjetiš državu?Nadam se da nisi nikad koristio usluge vatrogasaca, HGSS-a, DUZS-a i sličnih institucija.
Još uvijek ne osjetiš državu?Tu bih mogao još satima nabrajati.
- Državna agencija za osiguranje štednih uloga
- Hrvatski registar brodova (misliš si što će mi to, ali pitao bih te kada bi se našao negdje nasred Jadrana u hladnom moru do grla, jer je netko sfušario brod, pa je brod potonuo, a nema dovoljno čamaca za spašavanje. Pretpostavljam da si gledao film Titanic.)
- Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo (slično kao i HRB, samo u zrakoplovstvu)
- Hrvatski centar za razminiranje
- Hrvatske vode (da mene pitaš, ove niškoristi bi trebalo ukinut, jer rade više štete nego koristi
(imamo negdje na forumu temu „Poplave“), ali ok, neka ih)
- Agencija za opremu pod tlakom (ne treba mi ta agencija, sve dok me neki spremnik pod tlakom ne razlijepi po zidu, jer netko nije poštivao pravila struke, a nije bilo nikoga da taj isti spremnik pregleda i atestira)
- Agencija za zaštitu okoliša
- Hrvatski zavod za norme
- Hrvatski zavod za javno zdravstvo
Još uvijek ne osjetiš državu?Država postoji da bi ustrojila sve ove institucije i da bi nam život učinila lakšim, ljepšim i sigurnijim.. ili obrnuto, da bi nam zagorčala život, npr. (banaliziram) kaznom za krivo parkiranje.
z355ko, pred cijelim forumskim auditorijem, ja te lijepo molim, čak te i preklinjem, DA VEĆ JEDNOM PRESTANEŠ SRAT. Ljudi ti se smiju iza leđa čovječe.. tebi i tvojim glupostima, tvojim iskrivljenim slikama stvarnosti.. ali.. odmahnu rukom.. pusti ga ća.. ili se onako zlatousto, ljigavo, uključe u raspravu, ne želeći se zamjerati nikome. Onako, diplomatski, populistički.
Svaka čast, kapa dolje Elvisu i Fusheru koji se bez dlake na jeziku ne libe reći istinu.