http://www.jutarnji.hr/zaboravljena-cesta-koja-je-promijenila-nase-zivote/1434830/Prije pedeset godina dovršena je gradnja Jadranske magistrale, možda i najvažnijeg infrastrukturnog projekta u hrvatskoj povijesti.
Nedugo nakon svršetka 2. svjetskog rata, moju (tada maloljetnu) majku moja je baba poslala u posjete familiji u Rijeku. U to vrijeme, između Splita i Rijeke nije bilo ni ceste ni željezničke pruge. Jedina komunikacija bio je linijski brod koji je puni dan i pol putovao pristajući u svakom većem priobalnom gradu. U vrijeme prije biznis klasa, taj brod je dirljivo ujedinjavao “male” i “velike”, pa se moja mater sjeća kako je na brodu među običnim pukom na palubi bio i tadašnji splitski biskup Klement Bonifačić. Ono što je putnike također ujedinjavalo bio je i - strah. Jadran je, naime, bio pun mina, linijski je vapor poput Ingemara Stenmarka vrludao između minskih polja, a na koncu puta najsretnije je vijest bila - da ste uopće stigli.
Nekoliko godina kasnije, moj je otac počeo raditi u tvornici Jugovinil u Kaštel Gomilici, 15 kilometara od Splita. Do Gomilice tada nije bilo asfaltne ceste, kao ni - razumije se - gradskog prijevoza. Nekoliko godina, dnevni se “commuting” radničke klase sastojao u tome da bi u cik zore morali doći na splitsku rivu, gdje bi ih ražalovani američki vojni kamion “James” u košu za teret prevozio prema rumenim zorama industrijske zone. Kamion bi vozio diljem industrijskog prstena Kaštelanskog zaljeva, uz Vranjic, Sveti Kajo i Kaštel Sućurac, uz cementare, željezare i rezališta, dok je radnička klasa u košu gutala oblak makadamske prašine.
Tako su - da se okoristimo vječnom krilaticom gastronomskih priredbi - putovali naši stari.
Prezrena cesta
Tako su putovali ne u srednjem vijeku, ne u doba Zoranića ili Šenoe. Tako su putovali sredinom 20. stoljeća, u vrijeme kad već postoje atomska bomba, televizor i rock and roll. Tako su putovali sve dok nije izgrađena Ona. Dok nije izgrađena prometnica koja je danas pala u zaborav, koja je danas prezrena i (često s razlogom) kuđena, ali koja je promijenila život jadranskog prostora, naše ekonomiju, kulturu i društvo više nego i jedan infrastrukturni zahvat u povijesti Hrvatske. Tako su putovali naši stari sve dok nije sagrađena cesta koja je stvorila današnji Jadran. Cesta kojoj se ove godine puni 50 godina života: Jadranska magistrala
[...]
ostatak na linku