Autor Tema: Razno  (Posjeta: 253158 vremena)

0 Članova i 3 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline elvis

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Datum registracije: Vel 2012
Odg: Razno
« Odgovori #1260 u: 02.11.2021., 15:11:41 »
https://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/rijeka-na-parkirana-vozila-urusio-se-zid---682260.html

Ogromni komadi zida i zemlje urušili se na parkirane aute u centru Rijeke

U Rijeci je u Ulici Potok došlo do urušavanja zida. Dijelovi zida pali su na dva automobila, koja su znatno oštećena.

Policija je o tome dobila dojavu rano ujutro, u 6:40. Znatna oštećenja pretrpjela su dva automobila.

https://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/rijeka-na-parkirana-vozila-urusio-se-zid---682260.html

Offline elvis

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odgovori #1261 u: 02.11.2021., 15:48:09 »
Ništa novo. Ne padne ni jedna kiša, a da se u zavoju ispod ulice Kozala netko ne slupa. Ne čudi me. Pada kiša, ograničenje 60 km/h  ja vozim 80-90, a masu optimista me pretječe sa 100+ km/h.

100% si bio u pravu  :palacgore

https://riportal.net.hr/upravo-zbog-nesrece-na-rijeckoj-zaobilaznici-dugacka-kolona-vozila-u-smjeru-krka/

Offline kobler

• Global Moderator
  • Full Member
  • Datum registracije: Sij 2013
« Odgovori #1262 u: 13.01.2022., 21:23:21 »
In memoriam Tadej Brate'
Umro je dugogodišnji i značajni slovenski konzervator i važni poznavalac željeznica. Objavio je i značajne radove i podatke o sudbini riječkih tramvaja nakon ukidanja tramvajskog prometa, a pogotovo o Južnim željeznicama.
Ostat će u trajnom sjećanju.
https://www.facebook.com/473686039312633/posts/5437199379627916/?sfnsn=mo

Offline FiumeRi

• Global Moderator
  • Jr. Member
    • Riječke poštanske marke
« Odgovori #1263 u: 16.01.2022., 19:05:21 »
Pozdrav,
Veslački klub Jadran na Sušaku ove godine slavi 100. obljetnicu osnutka.
Rade monografiju pa traže tko god ima informacije ili slike koje bi se mogle iskoristiti za monografiju.
Mogu biti i informacije o riječkim klubovima.
Kontakt možete porukom preko mene ili direktno na njihov email.
Hvala unaprijed!
 :wavey

Offline elvis

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odgovori #1264 u: 09.04.2022., 20:08:23 »
Raskršće iliti križanje ulica Antuna Barca i Giuseppea Carabina, tko ima prednost plavi ili crveni? Oba imaju stop.

:help2 :pojmanemam :help1 :hmm

Offline ilirija

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odgovori #1265 u: 09.04.2022., 20:38:21 »
Raskršće iliti križanje ulica Antuna Barca i Giuseppea Carabina, tko ima prednost plavi ili crveni? Oba imaju stop.

Jedno TO od najgluplji. Ne volim tuda voziti

Offline LLeon

• Full Member
  • Datum registracije: Ožu 2012
« Odgovori #1266 u: 10.04.2022., 07:18:14 »

Na prvi pogled malo zbunjujuće križanje, ali zapravo je vrlo jednostavno. Možda zbog toga što sam prošao njime valjda nekoliko stotina puta, u svim smjerovima. :greensmile

Prednost ima crveni. Obojica se nalaze na cesti iste važnosti, a crveni je desni plavome. Obojica, naravno, prije toga moraju propustiti sva ostala vozila koja u tom trenutku prolaze kroz raskrižje.

Citat:
ZAKON O SIGURNOSTI PROMETA NA CESTAMA
7. PROPUŠTANJE VOZILA I PREDNOST PROLASKA

Članak 57.
(1) Na raskrižju cesta iste važnosti ili u susretu s drugim vozilom vozač je dužan propustiti vozilo koje nailazi s njegove desne strane.
http://www.propisi.hr/print.php?id=8177

Offline elvis

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odgovori #1267 u: 10.04.2022., 10:48:09 »

Prednost ima crveni. Obojica se nalaze na cesti iste važnosti, a crveni je desni plavome. Obojica, naravno, prije toga moraju propustiti sva ostala vozila koja u tom trenutku prolaze kroz raskrižje.

Ovo tvoje drži vodu  :palacgore no nisam siguran je li primjenjivo u ovom slučaju.
Ako dobro vidim, plavi ima STOP u odnosu na vozila koja iz ulice Antuna Barca skreću u Carabinovu.
Kada takvih nema Plavi može krenuti, a Crveni ima STOP prema svima koji idu iz Baračeve, a to u tom trenutku je Plavi.  :hmm
Zar ne treba Crveni propustiti sve koji dolaze iz Baračeve, pa samim time nismo na cestama iste važnosti.

Offline FiumeRi

• Global Moderator
  • Jr. Member
    • Riječke poštanske marke
« Odgovori #1268 u: 12.04.2022., 09:12:59 »
Slikano je ujutro ali vidljivo je o čemu se radi.

Offline LLeon

• Full Member
« Odgovori #1269 u: 12.04.2022., 12:01:13 »
Dakle, najobičnije "T" križanje. Jedna glavna i jedna sporedna cesta. Budući da je glavna cesta u oštrom zavoju, crvenom je radi dodatne sigurnosti dodan STOP da ga upozori kako mora propustit one iz smjera Turnića. Plavi isto ima STOP, (znači, teoretski se nalaze na cestama iste važnosti jer obojica imaju STOP), ali crveni je desni i prolazi prije plavoga. Ni u kojem slučaju, ni pod nikakvim okolnostima, plavi ne može imati prednost pred crvenim.

15 godina sam živio kilometar od ovog križanja, prošao ga na stotine puta i uvijek je bilo tako i nikad problema.

Offline elvis

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odgovori #1270 u: 12.04.2022., 22:45:27 »
Hm, možda je tako ali još nisam 100% siguran.

Gledam ovako, kada dolazim na raskršće ma kojem idem ili ravno ili desno i imam STOP, to znači da moram stati i propustiti sve automobile koji mi dolaze sa lijeve strane, zar ne? Naravno u slučaju da idem ravno onda i one sa desne strane.

Zar upravo to nije situacija u kojoj se nalazi "crveni" ? Ima stop i nailazi mu netko sa lijeve strane.  :help2 :hmm

Offline Daluka

• Full Member
  • Datum registracije: Lis 2015
« Odgovori #1271 u: 13.04.2022., 07:44:28 »
Znak stop ti je postavljen da bi stao (crveni) i propustio vozila iz smjera zelena strelica i nema veze sa smjerom (namjerom) kretanja plavog auta.
Plavi auto se u svakom slučaju mora zaustaviti za sva vozila iz bilo kojeg smjera dolazili, jer je na sporednoj cesti, gledaj prometne znakove.
« Zadnja izmjena: 13.04.2022., 07:49:26 od Daluka »

Offline LLeon

• Full Member
« Odgovori #1272 u: 13.04.2022., 08:07:03 »
Upravo to, Daluka!  :palacgore

Tog stopa crvenome zapravo ne bi trebalo ni biti, jer on je "lijevi skretač" i mora propustit ove koji idu zelenom strelicom, ali glavna cesta je u oštrom zavoju,  ljudi voze kao muhe bez glave, crveni ide "ravno" prema Podmurvicama i "što njega briga za one koji su na nekoj bočnoj cestici." Plavi je na sporednoj cesti + ima stop + dolazi s lijeva crvenome. Nemamo dalje što raspravljat.
Nadam se samo da nitko nedužan neće nastradat. :o090
« Zadnja izmjena: 13.04.2022., 08:08:53 od LLeon »

Offline zokxy

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Dont drive faster than your guardian angel can fly
    • O svemu i svačemu
« Odgovori #1273 u: 13.04.2022., 09:21:58 »
Evo i potvrda ovoga od instruktora vožnje.
Don't drive faster than your guardian angel can fly!

Offline elvis

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odgovori #1274 u: 13.04.2022., 12:00:21 »
Prihvaćam.  :palacgore

No kako pas ne laje radi sela ...

Ja sam bio plavi, došao sam do STOP, ispred crvenog je bio bijeli, propustio sam ga kako sam i trebao. Crveni je bio malo iza i još nije prošao svoj STOP znak pa sam krenuo. Crveni nije stao na STOP nego je prošao i gestikulirao prema meni. Stali smo smo i on, zapravo ona je inzistirala na pravilu desne strane. Što je , po svemu napisanom u ovoj diskusiji bilo ispravno ili bolje rečeno bilo bi ispravno da je crveni stao na STOP, a što nije.

Prihvaćam da se dva STOPa "poništavaju" i da smo zbog toga na cestama iste važnosti, ali se nije poništila obveza da se stane ispred znaka STOP. A to crveni nije poštivao. Vjerojatno bi ja lošije prošao (zakonski) da je došlo do sudara jer nemam kameru s kojom bi mogao dokazati da crveni nije stao na STOP.