Da - himber je sirup od malina a bio je bolji razrijeđen sa sodom, nego sa običnom vodom. Stariji su pili špricer - 3/4 bjelog vina i 1/4 sode. Crno vino su pili sa običnom vodom. Mineralna (tada - kisela ) tada se nije pila osim za ljek, jer je bila slana i vino je zbpg joda u njoj tamnilo, a i mijenjao se okus. Gemišti su ušli u modu tek kad se donesao propis o štetnosti olova (zamislo a sve vodovodne cijevi su bile olovne), kojim su se brtvile sifonske boce. To znam jer mi je prijateljev otac imao malu sodaru i morao je zatvoroti iz tog "razloga". Kod njega sam "radio" na proizvodnji i distribuciji (u trokolici) YUGO COCTE,. On je kupovao sirup u Ljubljani a mi smo (njedov sin i ja) punilo bočice sa sirupom (mala mjerica po bočici) i dodavali sodu iz aparata, te pojedninačno zatvarali sa krunskom čepom. Od tada mi je - naravno - najdraže piće COCTA !! nakon vina !!