29.02.2024. Oporavak Foruma na novoj adresi....
0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.
Daluka, loše se vidi tvoja slika, pa te molim za pomoč. Jesu li točne tvrdnje o postojanju ovih kuća nekada:1 - da (obnovljen krov)2 - da (obnovljen – rekonstruiran krov)3 - ne4 - dadio 4a – da5 – da (obnovljen krov)
obzirom da se trudim uzimati podatke uz sliku kao točne, ovo mjesto automatski otpada kao mogućnost - direktni granični cestovni prijelazi iz Italije u SHS bili su samo ispod Kastva i u Klani.
krivo sam se izrazio - kad sam rekao "direktna granica" mislio sam na granicu između Italije i Jugoslavije, ne na onu između Italije i SDR, koja je postojala, formalno, do 1924. A Juga je sa Italijom imala dva prijelaza - nad Matuljima i u Klani, sve drugo su bili prijelazi Ju-SDR ( kao ova na Zametu)
Da li su palacini u Klani nekad bili kasarna? Na talijanskoj razglednici iz posta 312 piše »Case Incis« ili kuće sa stanovima za državne odnosno javne službenike.
Na tabli se vidi i križ, za koji su rekli svojedobno na NREFu, kad smo o tome raspravljali, da mora da je groblje bilo negdje u blizini ( ja križ nisam uopće primijetio dok netko nije skrenuo pažnju, pa sam otišao u potragu i našao klanjsko groblje na niti 100 m od hipotetske lokacije) ..
... Svatko sa iole razvijenim prostornim zorom i smislom za topografiju, shvatit će da su odnosi nemogući ...
Koliko ja znam, tu su bili oficirski stanovi - njih oko tridesetak u sva tri objekta. Znat će Riječanka bolje.
Da, bilo mi je jasno, zato je za kuću a kroz palacin isprekidana crtica.Ali mi nisu jasne razlike na krovu kuće a (lijeva slika oko 1965).U zdravlje !