vavik se veslin Platku aš me tamo čeka konobarica Lepa Brena i Velebitska piva....va malome domu.....
Elvis je lipo objasnio no ja cu to na moj način
Moreš po živenjskome putu koji je meni i najdraži put Grobnišćine jer spaja Grobnišćinu i Platak a onda moreš dalje prema Prezidu i Sloveniji. Stari je to put koji je Frankopanima vjerojatno poslužio za izvoz željeza odnosno rudače iz goranskih posjeda na Primorje.....
kako moraš proć uz automotodrom vavik se prisjetin kako san bil mlad, imel oko sokolovo a refleks ko Dok Holidey i preživel one oktanske groznice subotnjih večeri kada je bila Velika Nagrada Jugoslavije na našoj Grobničkoj ljepotici - ako te ne zanima preskoci uvod na videu
Tel signala imaš svugdi
Moraš uz nju prema zapadu pa uz kasarnu i uz samu žicu na Zivenjski put.....lipo jednostavan makadam na videu je se objašnjeno
negdi kada budes dosti visoko susrest ces se sa ovim markiranim putem ca ga spominje Elvis a dolazi od Potkilavca, zato planinari i ne znaju kadi počinje Živenjski put.....
onda jako dobro pazi jer moraš ulovit Kripanjski put.....no prije njega ces nac jedan odvojak prema istoku to ti je slipo....
Elvis je prikazal sliku a i ja san prikazal...... jedan strmi put pun kameja gre direkt prema sjeveru prema Platku tj Kripnju
onda furaš po Kripanjskome putu....niti jedan 4x4 ga ni prošal jer ima jedno suženje široko 1,6 m kadi samo of course Jeep prolazi.....i sa njim ceš do do Lovačkoga doma Kripanj.....to ti je ovdi videu....
tu se odmori na terasi od Lovačke kuće na Kripnju....vode nema...
Dakle uza sam dom na Kripnju imas Planinarske staze koje ce te dopeljat do Platka...ja tuda nisam prošal jer obično autom idem do gori
kod doma na Kripnju ces se spojit sa cestom koja isto vodi na platak ali je komplicirano jer je splet sumskih cesta pa i ja moran prije provjerit ova svoje slike da se ne pogubin.
naime ovaj sjeverni krak Živenjskoga puta ide upravo na te ceste tamo kod Gornika i Grleša....ovo ti je samo za orjentaciju
ca je važno? kripanjski put ima još jedan odovojak sa prekrasnim pogledom na Mutnu Dol i GAlpe a to se vidi odavde
to je ako biš cestom od doma na Kripnju produžila prema zapadu.....vrh se zove Kuk i to je vojna kota i bunker odakle puca morda i najlipši pogled sa Platka na Kvarner...predio se zove Bile
A kad smo kod doma na Platku onda bin preporučil my favorite route 66.....do Jeleni na Milanovu Vrhu....
Šteta ča san Sobotu drugdi jer bimo popili Velebitsku pivu kod Lepe Brene va Malome Domu....
a nema veze cemo drugi put...
nećeš se zgubit jer je sve makadam a ja volin makadam jer sada ima jako puno
1- Komarci
2 Čeperi (krpelji)
3. Pauki
4, Medvidica sa mladimi
5. Kačke (zmije)
Tako da je najbolje kretat se makadamom da se ove napasti izbjegnu a posebno pas od krpelji....ako se zgubiš zovi HGSS oni su ti na Platku siguro dežurni a morda i broj imaš na videu......sakako telefon napuni i zami dosti vode jer je dosti uspona po suncu....poslije na Kripanjskome putu greš kroz šumu pa je bolje.....