Božikovina
(lat. Ilex aquifolium) Pored dosta česte veprine, naići ćemo u okolici Rijeke na još jednu zanimljivu biljku:
Božikovina (Ilex aquifolium L.) - ugrožena vrsta, u HR zakonom zaštićena (baš kao i veprina!)
Božika (pučko ime je božikovina, lat. Ilex aquifolium) je biljka iz porodice Aquifoliaceae, porijeklom iz zapadne i južne Europe, sjeverozapadne Afrike i jugozapadne Azije.
Autohtona je biljka. Raste vrlo sporo, pa može doživjeti do 300 godina. Kao divlja samonikla vrsta raste na dubljim, rahlim i karbonatnim staništima bukove i bukovo-jelove šume, a rjeđe u mješovitim šumama.
Božika je zimzelena vrsta, koja raste kao manje drvo ili grm.
Može narasti i do 10 m visine. Raste u brdskim šumama i parkovima.
Lišće je jednostavno, naizmjenično i kožasto. Na mladim je izdancima bodljikavo nazubljeno, a na odraslim cijelog ruba. Valovitost i bodljikavost se mijenja, a može i potpuno nestati.
Cvjetovi su jednospolni i dvodomni, maleni i skupljeni u cvatove žućkaste boje.
Plod je otrovna crvena koštunica veličine graška. Izgleda poput bobe. Sazrijeva od studenog i ostaje na granama do proljeća (ukoliko ih ne pojedu ptice).
Kako je I. aquifolium u nas zaštićena biljna vrsta (zaštićena u Hrvatskoj od 9. lipnja 1953. god.), valja upozoriti da je zabranjeno u prirodi trgati grane ili čupati cijele biljke, a ukoliko ste ljubitelj božikovine - jednu ili nekoliko iz uzgoja pribavljenih sadnica te lijepe biljke možete posaditi u svom vrtu, na terasi ili balkonu.
Fotografije koje slijede snimljene su u bukovoj šumi (kanjon Riječine, siječanj 2012.).
Slijedi još nekoliko mojih fotografija (sve iz siječnja 2012.):
Najprije pogled na najveći primjerak na koga sam naišao, predivno urešen plodovima ...
Naravno, izazov je bio prevelik, pa sam morao prići malo bliže ...
Pa još malo bliže ...
Za zaključak, dodajem na kraju još jednom i fotografiju s nazubljenim listom u prvom (krupnom) planu, tek toliko da (usporedbom!) što bolje upoznamo ovu biljku ...
Tko bi rekao, uspoređujući listove na obje slike, da se radi o istoj biljci?