PROMEMORIJ razvojnog puta poduzeća »Pek-Pod« - Rijeka, od 27. svibnja 1947. do danas. (1967)
Poduzeća »Pek-Pod«, Rijeka osnovano je rješenjem Gradskog Narodnog odbora broj 1867 od 27. svibnja 1947. godine.
Punih 20 godina svog postojanja poduzeće savjesno, samoprijegorno i uspješno djeluje i radi na najosjetljivijem pitanju, tj. pitanju snabdijevanja kruhom i ostalim krušnim proizvodima. Mi s ponosom možemo reći, da smo do sada uspješno izvršavali naše ne baš lake zadatke i da većih primjedbi kako na redovno snabdijevanje, kvalitetu i cijene nismo imali, kako od direktnih potrošača, tako i društveno političkih zajednica i otalih organa. S ponosom možemo reći, da u zadnjih nekoliko godina poduzeće kao cjelina nije bilo predmet rasprave na bilo kojem nivou, a da istovremeno smo dobivali određena priznanja kako na pitanjima poslovnosti, tako još više na pitanjima kvaliteta i širokog asortimana naših proizvoda, posebno cijena, koje naš grad ubrajaju kao najjeftiniji po ovim pitanjima u zemlji.
U svom razvojnom putu poduzeće je doživljavalo nekoliko značajnih momenata, no međutim izdvojiti ćemo ona najglavnija: Kao prvo, 1958. godine poduzeće je integriralo nekoliko postojećih pekarskih poduzeća, koja su do tada samostalno djelovala u ovom gradu i bližoj okolici. Od tog vremena poduzeće djeluje kao jedinstveno na širem području grada i u svom sastavu ima 27 proizvodnih pogona - parnih pekara i 18 vlastitih prodavaonica kruha i ostalih krušnih proizvoda.
Početkom rada industrijske pekarne »Veležita« - Rijeka, došlo je do zatvaranja izvjesnog broja naših pogona, kako bi se osigurala normalna puna proizvodnja navedenog poduzeća, a time je i donekle došlo do podjele tržišta u ovom gradu.
Od 1960. do kraja 1963. g. dolazi ponovno do daljnjih integracionih zahvata, tako da poduzeće »Pek-Podu u svoj sastav prihvaća pekarske pogone (parne pekarne) u Kastvu, Čavlima, Bakru, Kraljevici, Crikvenici, Novom Vinodolu, Senju, Rabu i još nekim manjim mjestima. Svi navedeni pogoni djelovali su u većini slučajeva u sastavu trgovačkih poduzeća, zadruga, pa i privatnih zanatlija.
Samim time poduzeće prima na sebe veliku obavezu i odgovornost na snabdijevanje kruhom i ostalim krušnim proizvodima na širem području koje se prostore od Matulja do otoka Raba od cca 200 km. dužine i 40 - 50 km. širine. Ta odgovornost nameće organima upravljanja i kolektivu kao cjelini nove i mnogo složenije zadatke, tim više što postojeći, a još u većoj mjeri pridodati pogoni ne odgovaraju svojoj svrsi i namjeni, jer su prilično neopremljeni i zastarjeli.
To vrijeme datira novu borbu mišljenja organa upravljanja i pojedinaca u koncepcijama daljnjeg razvojnog puta poduzeća, jer su tada udareni novi temelji suvremenije tehnologije u radu, boljih uvjeta rada i poslovnih rezultata u cjelini.
Polovinom 1964. g. počinje zadnja faza razvojnog puta poduzeća puta kad isto doživljava novu afirmaciju, jer isto među prvima u Jugoslaviji počinje industrijsku proizvodnju kruha putem izgrađene moderne tvornice, a isto tako i svoje moderne trgovačke mreže i djelomično transporta.
Dok je poduzeće »Pek-Pod« u vremenu svog djelovanja do početka 1958. g. imalo proizvodnju kruha i peciva u iznosu od 3.745 tona i cca 300 miliona prometa sa neznatnim ostatkom čistog prihoda, ono je poslovnu 1966. godinu završilo sa cca 16.000 tona kruha i peciva, prometom od tri milijarde i šesto miliona dinara i preko 150 miliona ostatka čistog prihoda. Naši zadaci, a i planovi za budućnost su veliki i složeni. Radni ljudi i organi upravljanja dokazali su da se mogu snalaziti i uspješno rukovoditi i u najkompliciranijim uvjetima, obećavajući da ćemo kao i do sada, bez obzira na težinu uvjeta rada izvršiti odgovorni zadatak koji nam je pao na dužnost za dobrobit svih nas.
Rijeka, 24. VI. 1967. Direktor Duško Grubišić v, r.
https://www.flickr.com/photos/morton1905/sets/72157648796622395