Peti festival kave u Opatiji: kava na sto načina
Na otvorenju ovogodišnjeg Festivala kave pokušali smo spojiti prirodu i kavu. U školskoj zgradi Gorovo tako će u petak u 13 sati kava teći u rijekama, potocima, vodoskocima – riječi su Damjana Miletića, ravnatelja opatijske Ugostiteljske škole koja će i ovog, šestog izdanja Festivala kave biti domaćin na otvorenju. U opatijski Festival kave koji će trajati od 30. ožujka do 1. travnja uključili su se lokalni hotelijeri i brojni proizvođači kave, ustvrdili su organizatori iz Grada Opatije i njezine turističke zajednice.
Otvaranje u školi bit će uvertira u Festival koji će se potom preseliti u ugostiteljske objekte i kavane na području grada. Liburnia Riviera Hoteli tako će u svojoj kavani Imperial ovog proljeća slaviti talijanski životni stil opisan filmskim rječnikom »La vita e` bella«. U razdoblju od petka do nedjelje u toj kavani nudit će kavu po promotivnoj cijeni od pet kuna, a promotivna ponuda uključivat će i kavu i tri mignona na bazi kave po cijeni od 20 kuna. Uz stalnu postavu izložbe »Poznati na kavi« u subotu u 12 sati upriličit će se i svečano rezanje 13-metarske torte od kave, čiji će se komad prodavati po 10 kuna, a tijekom navedenog dana u nekoliko navrata izvest će se glazbeno scenski nastup kojim će se dočarati talijanski stil života. U nedjelju od 10 do 14 sati kavu s različitim okusima i koktele na bazi kave pripremat će hrvatski baristi.
U kavani Palme hotela Bristol ponudit će se kava koju su voljeli Franz Joseph I i Maria Theresa kao i Fiaker kava, a dvostruki užitak bit će taj što će se uz svaku narudžbu kave gratis dijeliti i magazin o ljepoti življenja »Pleasure«. U istom prostoru postavit će se i izložba mlinaca za kavu iz privatne zbirke Vande Poščić »Mlincem oko svijeta«. Kavu po promotivnoj cijeni nudit će i Grand hotel Adriatic, kao i hotel Mozart u sklopu čije ponude će se naći i Mozart kava i Carska kava. U kavanama Grand i Wagner uz prigodnu izložbu, posjetitelji će moći kušati i aromatiziranu kavu od primjerice lješnjaka, amarene, kokosa ili karamele. U sklopu priredbe, 31. ožujka i 1. travnja održat će se i šesto izdanje Državnog prvenstva barista u hotelu Četiri opatijska cvijeta. Finale natjecanja na rasporedu je u nedjelju u 12 sati, a u 16 sati proglasit će se pobjednici – državni prvaci, najbolji Hrvati u spremanju kave, najavio je koordinator natjecanja Domagoj Trusić te dodao kako će se upriličiti i mali sajam izlagača kave.