8. Festival palente i sira - Dražice 28.06.2014.Dovoljno rana najava, zar ne?
Festival palente i sira • Palenta od 500 kg, pinjata od 750 lit, taruj promjera 3 m, 50 kg grobničkoga sira, 300 ljudi u organizaciji i programu, nekoliko tisuća posjetitelja, više od 10 medijskih kuća - sve to svake godine na Festivalu palente i sira, zajedničkoj manifestaciji općina Jelenje i Čavle i njihovih turističkih zajednica. Vrlo atraktivna manifestacija, podsjetnik na bogato kulturno, povijesno, tradicijsko i običajno naslijeđe grobničkoga kraja. Posjetitelji mogu vidjeti i čobanski konak s ovcama, stare grobničke nošnje, autohtone suvenire te kušati palentu kompiricu s mlijekom, sirom, maslom, pancetom, pršutom ili slanim ribama, a poseban specijalitet je tzv. gloda (kora od palente).
Kada je počinjao 2007. god. izgledalo je sve utopijski jer „koga zanima palenta kompirica“. No eto, dobra volja, entuzijazam volontera i vjera u uspjeh, uglavnom iz redova udruge Grobnički Dondolaš, i njihovih simpatizera, na čelu s jednom damom Grozdanom Rak, kuhalo je do ove palente ni manje ni više nego 9 puta veliku palentu kompiricu. Prve dvije godine kuhale su se probne, ali iskustvo je učinilo svoje i proba više nije potrebna. U redovima kuhara došlo je do neznatnih promjena što i doprinosi uspjehu i kvaliteti Palente.
U početku, vjerovali ili ne, nismo mogli naći ugostitelja koji bi popratio ovu manifestaciju pa su i taj dio odradili ljudi iz redova kuhara Palente kompirice i montirali svoje šankove. Taj pionirski posao odradili su buffet Pomorac i konoba Kalesin.