Autor Tema: Branje šparoga za neznalice - foto upute, par činjenica i recepata  (Posjeta: 12898 vremena)

0 Članova i 3 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline zokxy

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Datum registracije: Vel 2012
  • Postova: 26.279
  • Dont drive faster than your guardian angel can fly
    • O svemu i svačemu
Za razliku od poduzeća “Hrvatske šume”, koje imaju interni pravilnik o branju šumskih plodova, koji, među ostalim, regulira i branje šparoga, Javna ustanova za upravljanje Park-šumom Marjan nema takav dokument. Drugim riječima, za branje šparoga na Marjanu ne treba nikakva dozvola niti je potrebno Javnoj ustanovi išta prijavljivati.

- Mi se nemamo namjeru baviti takvim stvarima, jer je to nepotrebno. Kao prvo, šparoga nije zaštićena biljna vrsta, a kao drugo, prilično je rasprostranjena, tako da njezin opstanak na Marjanu nije ugrožen – smatra Mate Kosović, ravnatelj Javne ustanove za upravljanje Park-šumom Marjan i dodaje kako se ovdje radi o oštrolisnoj šparogi, koja je nama “obična”.

No, Kosović napominje da je zato bljušt ili kuka, kako glasi narodni naziv za jednu vrstu šparoga, zakonom zaštićena i ne smije se brati.

Osim spomenute vrste, zakonom su još zaštićene i tankolisna, morska i ljekovita šparoga, ali one ljudima nikad nisu bile predmet posebnog interesa, s obzirom na to da nisu jestive.

Zanimljivo je istaknuti da su gotovo sve šume u državi u nadležnosti “Hrvatskih šuma”, uključujući i parkove prirode, a izuzeti su samo nacionalni parkovi i naša Park-šuma Marjan.

Objavljeno u SD 06.03.2013. u 10:47
Don't drive faster than your guardian angel can fly!

Offline zokxy

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Datum registracije: Vel 2012
  • Postova: 26.279
  • Dont drive faster than your guardian angel can fly
    • O svemu i svačemu
Krenule su, krenule ...     :happydancing :yes
Don't drive faster than your guardian angel can fly!

Offline zokxy

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Datum registracije: Vel 2012
  • Postova: 26.279
  • Dont drive faster than your guardian angel can fly
    • O svemu i svačemu
Bio bi red da saznamo od Karle je li savjet o sušenju trdih deli šparoge bio uspješan i vrijedi li, jer kad me prođe ova viroza bacam se na intenzivno branje!   :wavey
Don't drive faster than your guardian angel can fly!

Offline zokxy

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Datum registracije: Vel 2012
  • Postova: 26.279
  • Dont drive faster than your guardian angel can fly
    • O svemu i svačemu
Nakon uspješnog branja slijedi i mučniji dio posla - čišćenje šparoga ... evo malo fotki:


Prije čišćenja:




Čišćenje u toku:




Čišćenje gotovo:




Blanširane šparoge spremne za upotrebu ili zamrzavanje (očišćene - mekane dijelove šparoge utopiti u cjedilu na 2-4 minute u kipuću vodu, pa zatim isprati ledenom vodom, i ostaviti da se ocijede), a tvrde dijelove stabljike može se iskoristiti za juhu - na netu ima recepata:



Don't drive faster than your guardian angel can fly!

Offline z355ko

  • Full Member
  • ***
  • Datum registracije: Pro 2013
  • Postova: 2.121
Najbolji način za konzumiranje šparuga, uputa:
Ubranu i opranu šparugu uzeti rukom i tako svježu staviti u usta, prožvakat dobro i progutati
bolje biti vjetar nego list

Offline milić

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Datum registracije: Tra 2012
  • Postova: 11.609
Bio bi red da saznamo od Karle je li savjet o sušenju trdih deli šparoge bio uspješan i vrijedi li, jer kad me prođe ova viroza bacam se na intenzivno branje!   :wavey

Evo jedan zgodan savjet koji sam u nedjelju čula na Plodovima zemlje. Svi znam da kad se pripremaju svježe šparoge da se uzima onaj dio do kojega šparoga puca. A kako bi bilo šteta baciti onaj ostali dio, jedan barbić istrijan je rekao da se ti tvrđi ostatci mogu posušiti, samljeti i koristiti kao začin.  ;)

sad kažeš.... a koliko sam ih pobacala ove godine  :facepalm
super savjet, barem znam za ubuduće  :kiss1
ja sam prošle godine upravo to učinio. Kupio dva maca šparoga dok su bile jeftinije na placi te tvrde dijelove posušio i smrvio, koliko se sjećam s valjkom za tijesto. Spremio ih u one posudice za začine (sad sam se sjetio-mljeo sam ih u mlincu za kavu  :ruka ).
A efekat je bio nikakav. Uopće se nisu osjetile u jelu ma koliko nasipao u posudu. I u fazi kuhanja i u fazi gotovog jela. Tako da molim Lastana da mi prokaže gdje sam pogriješio.  :o090
Prošeći se z manun okolo Trsata.

Offline z355ko

  • Full Member
  • ***
  • Datum registracije: Pro 2013
  • Postova: 2.121
Mislin da jih je bolje zmrznit, a ko jih već sušiš onda jih ne mrvi nego pusti cile
bolje biti vjetar nego list