Autor Tema: Burnum  (Posjeta: 781 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline mikimiki

  • Full Member
  • ***
  • Datum registracije: Vel 2012
  • Postova: 2.280
Burnum
« u: 18.09.2014., 11:26:15 »
Evo nešto slika sa Burnumskih svečaosti. Održavaju se ljeti u ostacima rimskog castruma u okolici Drniša. Organizira ih NP Krka.

Luk iz Burnuma.







...take care to get what you like or you'll be forced to like what you get

Offline mikimiki

  • Full Member
  • ***
  • Datum registracije: Vel 2012
  • Postova: 2.280
Odg: Burnum
« Odgovori #1 u: 18.09.2014., 11:31:32 »




















Zlatan Zuhrić Zuhra kao car Vespazijan i Antonija Blaće kao njegova ‘priležnica’ Antonia Cedina, uz pomoć meštra ceremonije Serđa Mioča proveli su više od tisuću gledatelja jučer u amfiteatru rimskog logora Burnum u Ivoševcima kroz život starorimskih legionara na još jednim Burnumskim Idama. Ove godine tema Ida bila je ‘Vivat Cibo’, hrana koja se za više tisuća legionara spremala svakog dana u ta davna vremena.
Na licu mjesta pripremala se hrana po tim starim receptima, a za cijelu tu vojsku spomenut ćemo samo jedan bitan detalj, svakog dana se za njihovo jelo trošilo 200 kilograma soli. Možete samo zamisliti koliko je bilo onih drugih, konkretnih sastojaka, od mesa do ulja, povrća i drugih začina.

Dok se hrana krčkala, pokazani su i gladijatori, njihove borbe, a za gubitnika, naravno, car je odlučivao s palcem gore ili dolje hoće li ga zadržati na životu.
- Čini mi se, care, kako samo za zgodne gladijatore palac okrećeš prema dolje, nisi valjda ljubomoran na njihovu ljepotu, i, nadasve, fizičku spremu- upitala je cara Antonia Cedina koja je zgodne gladijatore promatrala s neskrivenim divljenjem.
Prodao se i pokoji rob, na licitaciji su rimski patriciji trošili nemilice svoje teško zarađene denare, ne bi li obnovili svoju robovsku snagu.
Jedan nesretni rob, uhvaćen u krađi poriluka, bahatog karaktera, ostao je bez vlasnika iako je koštao najmanje od svih, pa je i njega car odlučio pogubiti. ‘Veselu’ radnju s guštom je obavljao centurion.
Bilo je tu i žonglera s vatrom, plesačica na dugoj i visokoj zavjesi svile, bubnjeva, harfi, paževa, svega onog što je krasilo stari Rim.


I, na samom kraju, vatromet na starorimski način, dva žonglera s vatrom priredili su prizor zbilja vrijedan pažnje, a car Vespazijan je u svom stilu prokomentirao kako mu se i vatromet čini nekako recesijski.
I tu Ide nisu bile gotove, na štandovima pokraj amfiteatra mogli ste kupiti stare svijeće uljanice, baš onakve kakve su koristili stari Rimljani. Moglo se kupiti lovorove vijence, našminkati se u stilu starog Rima, kupiti slatkiše i jela napravljena na neke drevne načine. Postavljen je i starorimski dnevni boravak, mogli ste sjesti onako postrance na ležaljku, fotografirati se za uspomenu. Gatara je gatala budućnost.
Uglavnom, ovogodišnje Burnumske Ide bile su pravi pogodak, iako do Ivoševaca nije baš jednostavno doći, skupio se i veliki broj Šibenčana. U spektaklu su najviše uživali najmlađi.


...take care to get what you like or you'll be forced to like what you get

Offline elvis

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Datum registracije: Vel 2012
  • Postova: 10.602
Odg: Burnum
« Odgovori #2 u: 21.09.2014., 19:26:30 »
hrana koja se za više tisuća legionara spremala svakog dana u ta davna vremena.
Na licu mjesta pripremala se hrana po tim starim receptima, a za cijelu tu vojsku spomenut ćemo samo jedan bitan detalj, svakog dana se za njihovo jelo trošilo 200 kilograma soli. Možete samo zamisliti koliko je bilo onih drugih, konkretnih sastojaka, od mesa do ulja, povrća i drugih začina.


Ah ti novinari, vidi se da im matematika nije jača strana ... sol je nekada bila skupa, tako da se sigurno nisu razbacivali. Medicina stalno mjenja neke brojke i pravila ali nekakva procjena je da čovjeku treba dnevno ne više od 10g soli, a onda su ljudi bili manji.

Uglavno, 200kg po 10g,  daje količinu obroka ne za nekoliko tisuća nego za 20.000 ili dvadeset tisuća.  :greensmile