Zanimljivosti

Zanimljivosti

Rusi koriste motor mlaznog aviona na kamionu!

Korisnička ocjena:  / 0
LošeNajbolje 

mlazni motor na kamionu

 

Ovo je fotografija jednog neuobičajenog kamiona koji se koristi na ruskim aerodromima. Kamion ispred sebe ima mlazni motor koji se nekada koristio u ruskim lovcima MIG 15 i MIG 17! Kako se i zašto koristi - saznat ćete u fotogaleriji u nastavku!

 

 

 

 

Dakle - Rusi stavljaju ove mlazne motore ispred kamiona da bi na aerodromima - topili snijeg i led i time čistili pistu! Struja ekstremno zagrijanih plinova koja izlazi iz ovih motora kroz mlaznice usmjerava se prema tlu i topi sve pred sobom. Ako se kamion zadrži samo malo duže na jednom mjestu, i betonska pista ispod snijega i leda počinje da se topi!

 

 

Ova zvijer ima iza sebe rezervoar s gorivom jer, kako aerodromski radnici kažu, potrošnja goriva penje se na 1.700 litara na sat!!! To je i razlog zašto se ovi kamioni koriste puno rjeđe nego nekada u sovjetsko doba, kada su konvoji ovih kamiona znali putovati od aerodroma do aerodroma i otvarati ih za promet i po ekstremnim vremenskim uvjetima!

 

 

 

 

 

 

Unutar kabine nalazi se posebna kontrolna ploča za mlazni motor.

 

 

 

 

Kao što vidite na ovoj posljednjoj fotki galerije, danas postoje "moderniji" (čitaj: manje skupi) sistemi čišćenja aerodromskih pista, te se ovi zanimljivi relikti iz sovjetskog doba koriste rijetko, ali u slučaju potrebe za vrlo brzim čišćenjem oni su jedini koji u vrlo kratkom vremenu mogu osposobiti pistu za slijetanje, te se shodno tome povremeno koriste i dan-danas!

(Englishrussia croinfo.net team)

 

 

Share

Udruga 051

PRETRAŽIVANJE

Jezici

Posjećenost

9051235
Danas
Jučer
Ovaj tjedan
Prošli tjedan
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
1991
3324
5315
9021571
65946
98758

Vaš IP: 54.198.134.32
Sad je 21.11.2017 11:07:16