Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home4/croinfo1/public_html/templates/shape5_vertex/vertex/responsive/responsive_mobile_sidebar.php on line 8
Login
Register

Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home4/croinfo1/public_html/templates/shape5_vertex/vertex/responsive/responsive_mobile_menu.php on line 278

Home

Vijesti iz regije

Hrvatska

Svijet

Zanimljivosti

Razno

Sport

Zanimljivosti

Croinfodesnogore02

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

mlazni motor na kamionu

 

Ovo je fotografija jednog neuobičajenog kamiona koji se koristi na ruskim aerodromima. Kamion ispred sebe ima mlazni motor koji se nekada koristio u ruskim lovcima MIG 15 i MIG 17! Kako se i zašto koristi - saznat ćete u fotogaleriji u nastavku!

 

 

 

 

Dakle - Rusi stavljaju ove mlazne motore ispred kamiona da bi na aerodromima - topili snijeg i led i time čistili pistu! Struja ekstremno zagrijanih plinova koja izlazi iz ovih motora kroz mlaznice usmjerava se prema tlu i topi sve pred sobom. Ako se kamion zadrži samo malo duže na jednom mjestu, i betonska pista ispod snijega i leda počinje da se topi!

 

 

Ova zvijer ima iza sebe rezervoar s gorivom jer, kako aerodromski radnici kažu, potrošnja goriva penje se na 1.700 litara na sat!!! To je i razlog zašto se ovi kamioni koriste puno rjeđe nego nekada u sovjetsko doba, kada su konvoji ovih kamiona znali putovati od aerodroma do aerodroma i otvarati ih za promet i po ekstremnim vremenskim uvjetima!

 

 

 

 

 

 

Unutar kabine nalazi se posebna kontrolna ploča za mlazni motor.

 

 

 

 

Kao što vidite na ovoj posljednjoj fotki galerije, danas postoje "moderniji" (čitaj: manje skupi) sistemi čišćenja aerodromskih pista, te se ovi zanimljivi relikti iz sovjetskog doba koriste rijetko, ali u slučaju potrebe za vrlo brzim čišćenjem oni su jedini koji u vrlo kratkom vremenu mogu osposobiti pistu za slijetanje, te se shodno tome povremeno koriste i dan-danas!

(Englishrussia croinfo.net team)