Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home4/croinfo1/public_html/templates/shape5_vertex/vertex/responsive/responsive_mobile_sidebar.php on line 8
Login
Register

Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home4/croinfo1/public_html/templates/shape5_vertex/vertex/responsive/responsive_mobile_menu.php on line 278

Home

Vijesti iz regije

Hrvatska

Svijet

Zanimljivosti

Razno

Sport

Zanimljivosti

Croinfodesnogore02

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

kralj aleksandar 200

 

"Kralj Aleksandar I" bio je jedan od najsuvremenijih jugoslavenskih putničkih parobroda između dva rata. Porinut je 1932. u  Lithgows Ltd., Port Glasgow za Dubrovačku Parobrodsku Plovidbu A.D. U to vrijeme sa 2463 brt bio je izvan konkurencije u jugoslavenskim okvirima, a odabirom imena novogradnji dioničari su vidjeli ulog za nove probitačnije poslove.


"Po kapitulaciji stare Jugoslavije Talijani mu daju ime RE ALESSANDRO i mobiliziraju u ratnu mornaricu. Po kapitulaciji Italije Nijemci ga zatiču u Zakynthosu i uvrštavaju u svoju flotu. Poslije samo mjesec dana naletio je na minu i nasukao se kod Patrasa. Iza toga trune dok nije izrezan na mjestu nasukavanja 1946. godine. Kažu da je RAF-u bio odlična meta za vježbe gađanja."  (paluba.info)

 

kralj aleksandar 201

 

kralj aleksandar 202

 

Ovo istaknuto je samo djelomično točno, a zašto to tvrdim, vidjet ćete iz priloženog! Idemo redom slijedom događaja iz 1946. godine kad je imenovana komisija (predsjednik komisije Marijan Ružić, pom. kapetan, Ivan Fabrio, ing. brodogradnje, Filip Kurir, poručnik i Krsto Gović, ronioc) u veljači posjetila mjesto na kojem je brod ležao nasukan kod grčke luke Patras. Dobili su zadatak da izvide stanje broda koji je postao imovina nove Jugoslavije, te procijene da li ga se isplati vaditi i obnavljati. Imamo detaljne izvještaje kapetana Marijana Ružića, sa slijedom događaja koji su doveli do neuspjeha ovog pokušaja vađenja i vjerojatnim razlogom - naime, novoosnovana firma Brodospas (koja je osnovana u Rijeci, ali je ubrzo sjedište preselila uz Split) u splitskoj je luci upravo vadila s dna brod "Zagreb" koji je direktor Brodospasa Srećko Fabijanac obećao nikom drugom do drugu Titu da će do određenog datuma biti izvađen. Kako je brod "Zagreb" i izvađen u roku, ali se odmah nakon izvlačenja prevrnuo i opet potonuo, morali su ga vaditi dvaput i izgubili su dragocjeno vrijeme, koje se pokazalo ključnim kod pokušaja vađenja "Kralja Aleksandra I", jer je nastupila zima i vjetrovi koji su uzrokovali propast misije. Pročitajte detalje koje do sada niste znali.

 

Imenovanje i obavijest vlastima na putu prema mjestu nasukavanja, datirano 04.01.1946.

 

KAI 100

 

 

KAI 103

 

KAI 104

 

KAI 105

 

KAI 106

 

 

 

Dnevnik putovanja:

 

 

KAI 107

 

KAI 108

 

KAI 109

 

KAI 110

 

KAI 111

 

KAI 112

 

 

Izvještaj kapetana Ružića svom Ministarstvu saobraćaja, Glavnoj upravi pomorstva, o stanju broda i procjeni isplativosti vađenja poslan telegramski iz Atene:

 

KAI 113

 

KAI 114

 

 

Komisija je imala i troškove, koji su precizno specificirani. Zanimljivo je da su dolare sasvim ležerno mijenjali po "srednjem tečaju crne burze"!

 

KAI 115

 

KAI 116

 

 

Aeroforografija iz britanskih izvora lokacije nasukavanja broda, dok je još bio u dobrom stanju.

 

kralj aleksandar 100

 

 

I konačno, aftermath cijelog događanja, prepričan po kapetanu Marijanu Ružiću, i tonski zabilježen 1994. godine:

 

KAI 101

 

KAI 102

 

(DAR, paluba.info, net, croinfo.net history revealin' team)