Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home4/croinfo1/public_html/templates/shape5_vertex/vertex/responsive/responsive_mobile_sidebar.php on line 8
Login
Register

Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home4/croinfo1/public_html/templates/shape5_vertex/vertex/responsive/responsive_mobile_menu.php on line 278

Home

Vijesti iz regije

Hrvatska

Svijet

Zanimljivosti

Razno

Sport

Zanimljivosti

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Pracrk 111

 

Na samom ulazu u Crikvenicu iz pravca Rijeke, iznad hotela „Therapia“, uočljiva je sasvim mala crkva koja među visokim čempresima djeluje kao iz bajke. Razlikuje se od svih ostalih u ovome kraju. Cijela je sagrađena od klesanog kamena s izduženom kupolom, u stilu ruskog crkvenog graditeljstva. Skromna unutrašnjost s uskim visokim prozorima izaziva osjećaj mistike. Uz crkvu, ali odvojen, je zvonik uzdignut na četiri kamena stupa. To je, na mjestu gdje bi se najmanje očekivala, ruska pravoslavna crkva!
 
Ruska pravoslavna crkva Crikvenica

 

Ovu su crkvu, posvećenu Sv. Nikoli, 1924. godine dali izgraditi Rusi, koji su bježeći poslije Oktobarske revolucije dospjeli i u Crikvenicu. Priča se kako je oko 1920. godine u crikveničkoj luci pristao brod s nekoliko stotina ruskih izbjeglica. Neki su iz Crikvenice krenuli dalje, a mnogi su od njih ostali i ovdje osnovali obitelji. Danas imaju brojne potomke.
 
Ovako je crkva izgledala nakon gradnje, dok su čempresi još bili majušni (by Kont na croinfo.net forumu) :
 
Ruska pravoslavna crkva u Crikvenici
 
Pa koje desetljeće kasnije:
 
Ruska pravoslavna crkva Crikvenica nekad
 
 
A ovako je nekad u doba kad je sve bilo na svom mjestu izgledala unutrašnjost crkve:
 
unutrašnjost ruska pravoslavna crkva Crikvenica
 
Rusi su u Crikvenici imali i svog svećenika (baćušku) koji je godinama predvodio Službu Božju i obavljao druge vjerske obrede. Jedan od posljednjih, koji je Crikveničanima ostao u sjećanju, bilo je vjenčanje jedne Crikveničanke i Rusa, 04. kolovoza 1957. godine
Iako mala, to je crkva karakterističnog ruskog crkvenog arhitektonskog izraza.
Osamdesetih godina prošlog stoljeća izvana je obnovljena, ali je unutrašnjost i dalje zapuštena. Crkva je već godinama zatvorena.
U novije vrijeme potpala je pod skrb srpske pravoslavne parohije u Rijeci. Ova se crkva nalazi u Crikvenici, u Ulici kralja Tomislava 126.
 
Ruska pravoslavna crkva Crikvenica
 
 
crikvenica
 
ruska
 
crkva
 
pravoslavna
 
zvonik ruske pravoslavne crkve crikvenica
 
zvonik ruske pravoslavne crkve crikvenica
 
zvonik ruske pravoslavne crkve crikvenica
 
Ruska pravoslavna crkva u Crikvenici
 
Ruska pravoslavna crkva u Crikvenici
 
Ruska pravoslavna crkva u Crikvenici
 
Ruska pravoslavna crkva u Crikvenici
 
Ovo je neki pomoćni objekat uz crkvu isto građen kamenom, ali sasvim drukčijim načinom i kvalitetom.
 
hotel therapia crikvenica
 
A na ovom raskršću gdje se nalazi crkva ide se prema Dramlju, Kačjaku i Hotelu Therapia, koji je na 150 m udaljenosti cca.
 

Usput, jedini sakralni objekat na teritoriju RH koji je povezan sa Ruskom pravoslavnom crkvom, osim ove crkvice u Crikvenici, je Ruska kapela na groblju Mirogoj posvećena Vaskrsenju Hristovom, ozidana u Vladimirsko-Suzdaljskom stilu sagrađena 1928. godine od utemeljitelja F. A. Vjatkina.

(Udruga 051 history researchin' team)