Zanimljivosti

Zanimljivosti

Jeste li znali? SSSR tražio prijem u NATO pakt!

Korisnička ocjena:  / 0

Jeste li znali - godinu dana po Staljinovoj smrti - 1954. g - sovjetska vlada uputila je vladama SAD, Velike Britanije i Francuske, službenu notu sa inicijativom da se pridruži NATO-u, koji je to odbio!

 

Opširnije...

Svi pogrebi Zrinskog i Frankopana

Korisnička ocjena:  / 2

Pogubljenje Petra Šubića Zrinskog 30.04.1671.

 

Ususret 345. godišnjici pogubljenja hrvatskih velikaša Petra Šubića Zrinskog i Frana Krste Frankopana dana 30. travnja 1671. u Bečkom Novom Mjestu pokušat ćemo se osvrnuti na njihovu urotu (manje - jer je o tome dosta i pisano), a više o pet selidbi njihovih kostiju koje su konačno našle svoj mir u zagrebačkoj prvostolnici 30. travnja 1919. godine, uz ponešto fotografija i grafika koje i nisu baš poznate.

Opširnije...

Male tabele glagoljice - obla, uglata, način pisanja

Korisnička ocjena:  / 0

glagoljica

 

Donosim Vam dvije tabele po kojima možete čitati glagoljicu ako na nju negdje naletite, kao i pisati ako Vam je to gušt!

Opširnije...

Fotoreportaža: Ostaci Hidrocentrale Švica na presahlom južnom kraku Gacke

Korisnička ocjena:  / 4

Pickt 284

 

Pred koji dan prolazio sam od Krasna prema Brinju, i dok sam se vozio kroz Švicu primijetio sam neuobičajen prizor - južni krak Gacke koji teče! Za one koji ne znaju - južni krak Gacke je potpuno suh većinu godine, osim kad se kanal koji spojene vode rijeka Like i Gacke odvodi na HE Senj kod Sv. Jurja čisti i održava, a to je ove godine palo u period od cca 14.09.-27.09. Doduše, ni sjeverni krak se Gacke ne može pohvaliti prevelikom milosti našeg HEP-a koji u njega ispušta biološki minimum koji većinu godine izgleda kao prava baruština!

Opširnije...

Povijest benzinskih stanica s osvrtom na bliske krajeve

Korisnička ocjena:  / 4

Pretakanje goriva iz kanistra u rezervoar automobila bilo je sve do oko 1900. godine ručni rad vozača i po život opasna radnja. Pri tom točenju goriva izgubilo se (prosipalo ) barem 10 posto te dragocjene tekućine. Proizvođači nisu išli na ruku vlasnika automobila, smještajući rezervoar na mjesto gdje je to prije svega njima konstrukcijski odgovaralo. Točilo se obično kroz otvor u instrumentalnoj ploči uz upravljač, a vozači nikad nisu znali točno koliko goriva je ostalo još u rezervoaru. Tek je Ford s modelom T smjestio rezervoar ispod sjedišta vozača pa se imalo nadzor nad količinom, a zahvaljujući i posebnom dodatku za nalijevanje gubitak je bio minimalan i uz čiste ruke. Kvaliteta goriva ionako je bila vrlo upitna uz mogućnost da su već tada distributeri dodavali vodu, a nije se niti provjeravala čistoća posuda za transport.

 

Oilpump 0

Opširnije...

Rusi koriste motor mlaznog aviona na kamionu!

Korisnička ocjena:  / 0

mlazni motor na kamionu

 

Ovo je fotografija jednog neuobičajenog kamiona koji se koristi na ruskim aerodromima. Kamion ispred sebe ima mlazni motor koji se nekada koristio u ruskim lovcima MIG 15 i MIG 17! Kako se i zašto koristi - saznat ćete u fotogaleriji u nastavku!

Opširnije...

Sablasne lutke Černobila - 28 godina poslije

Korisnička ocjena:  / 0

 

Ruski bloger Aleksandar bio je u napuštenom području oko bivše nuklearne centrale Černobil, uključujući i grad Pripjat, do sada devet puta. Kaže da iako i prazne kuće koje propadaju, raslinje koje raste iz njih, napuštene stvari i namještaj djeluju nestvarno, ipak ga se najviše od svega doimaju lutke. Lutke još uvijek leže posvuda, baš onako kako su se zatekle na dan evakuacije, kao sablasni znak prekinutog djetinjstva. Zure u nas svojim lijepim očima i kao da nas preklinju da im vratimo vrijeme unazad i nađemo svrhu u rukama njihovih djevojčica koje sada zasigurno već imaju svoju djecu. Pogledajte ih!

Opširnije...

Pokušaj spašavanja nasukanog parobroda "Kralj Aleksandar I" 1946. g

Korisnička ocjena:  / 1

kralj aleksandar 200

 

"Kralj Aleksandar I" bio je jedan od najsuvremenijih jugoslavenskih putničkih parobroda između dva rata. Porinut je 1932. u  Lithgows Ltd., Port Glasgow za Dubrovačku Parobrodsku Plovidbu A.D. U to vrijeme sa 2463 brt bio je izvan konkurencije u jugoslavenskim okvirima, a odabirom imena novogradnji dioničari su vidjeli ulog za nove probitačnije poslove.

Opširnije...

Unutar privatnog aviona Led Zeppelina 1973. g

Korisnička ocjena:  / 0

 

Led Zeppelin običavali su se smjestiti u velikim gradskim hotelima (New York, LA, Chicago, Dallas), a zatim letjeti od tamo u manje gradove i natrag svojim vlastitim avionom te iste večeri, prevozeći se tamo-amo između hotela, zračnih luka i koncertnih dvoranama putem eskadrile limuzina.

Opširnije...

Bizarne ljubavi: Dr. Carl Tanzler i njegova neumrla ljubav!

Korisnička ocjena:  / 0

Carl Tanzler bio je njemački radiolog koji je radio u SAD-u i koji je imao jednu od najbolesnijih veza u povijesti. Naime, doktor se zaljubio u svoju pacijenticu, Elenu Milagro, koja je bolovala od tuberkuloze, te preminula od iste 1931. godine usprkos netipičnim tretmanima koje je Carl poduzeo da je izliječi.

Opširnije...

Udruga 051

PRETRAŽIVANJE

Jezici

Posjećenost

9037273
Danas
Jučer
Ovaj tjedan
Prošli tjedan
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
276
3923
15702
9000367
51984
98758

Vaš IP: 54.224.121.67
Sad je 18.11.2017 02:04:28