Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home4/croinfo1/public_html/templates/shape5_vertex/vertex/responsive/responsive_mobile_sidebar.php on line 8
Login
Register

Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home4/croinfo1/public_html/templates/shape5_vertex/vertex/responsive/responsive_mobile_menu.php on line 278

Home

Vijesti iz regije

Hrvatska

Svijet

Zanimljivosti

Razno

Sport

Vijesti iz regije

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Žabarska noć lokve

Središnji turistički događaj ovog mjeseca za Lokvarce, ali i Gorski kotar u cjelosti, nedvojbeno će biti tradicionalna, već 39. po redu »Žabarska noć« koja će ovog puta biti održana 25. travnja u Domu kulture Lokve. Voditelj nadaleko znanog lokvarskog natjecanja u žabljim skokovima bit će poznati zabavljač Mario Petreković, a gosti će se moći zabaviti uz glazbeni sastav Divlja ruža, okusiti bogatu ugostiteljsku ponudu autohtonih jela ovog kraja te sudjelovati u tradicionalno bogatoj tomboli i osvojiti neku od brojnih nagrada.

 

 

Kao i prethodnih godina, a u želji da još više motiviraju domaće ljude na sudjelovanje u »Žabarskoj noći«, organizatori su ponudili različite cijene ulaznica pa će tako mještani Općine Lokve za ulaznicu trebati izdvojiti 25 kuna, a za ostale je cijena 50 kuna. Naravno, uz »Žabarsku noć« i ovom će prigodom, i to već 22. put za redom, biti održana i »Dječja žabarska« koja će biti upriličena dan kasnije, dakle u nedjelju, 26. travnja u Domu kulture Lokve s početkom u 15 sati.

 

39. žabarska noć Lokve

 

 

 

KAKO SUDJELOVATI U NATJECANJU

 

Za one koji to još ne znaju treba reći kako je središnji dio »Žabarske noći« natjecanje žabica u skokovima u dalj. Prije natjecanja svaki prijavljeni natjecatelj kupuje svoju žabicu čime se prijavljuje i za natjecanje koje se ostvaruje kroz tri skoka u serijama, a za plasman se računaju dva bolja skoka. Na skok, žabe nije dozvoljeno poticati dodirom već samo glasom. Prijave za natjecanje vrše se kod organizatora, a primaju se najkasnije do jedan sat prije početka natjecanja. Prijava mora sadržavati ime natjecatelja i naziv žabe. Organizatori manifestacije, a to su TZO Lokve i Općina Lokve, daju vrijedne nagrade za prva tri mjesta. Uz ove dvije priredbe koje će privući stare i mlade žaboljupce i ljubitelje dobre zabave, TZO Lokve priprema i nekoliko dodatnih priredaba, najavljuje direktorica TZO Lokve Đurđa Malnar i pojašnjava:
– Dan prije manifestacije u suradnji s LAG-om Gorski kotar pozvat ćemo članove LAG-a iz cijele Hrvatske te im u subotu ujutro organizirati predavanje na temu Natura 2000, ali ih, naravno, i upoznati s tradicijom »Žabarske noći« i njenim turističkim značajem. A tjedan dana prije »Žabarske«, dakle 18. travnja, u suradnji s OŠ Rudolfa Strohala iz Lokava, Šumarijom Lokve, Općinom Lokve, JU Priroda, KD Lokvarka i gospodinom Borisom Crnkovićem (bratić moje mame, rođene Crnković  :bravo5)  priredit ćemo ekološku edukativnu akciju čišćenja mrjestilišta u predjelu Lazac Lokvarski. Naime, u svrhu održavanja Žabarske noći uputili smo Ministarstvu zaštite okoliša i prirode zahtjev za sakupljanjem ukupno 30 jedinki smeđih šumskih žaba, livadnih smeđih žaba i zelenih žaba. Obvezali smo se da će prilikom skupljanja i ponovnog vraćanja žaba u prirodu biti prisutni predstavnici Javne ustanove Priroda iz Rijeke s kojima smo i prošle godine imali ugodnu suradnju i moram napomenuti da smo uvijek isti broj žabica koje smo ulovili, pustili točno na mjestu ulova, kaže Đurđa Malnar ističući da vjeruje da će i ove godine ta akcija biti uspješno realizirana.

(tz-lokve, croinfo.net lokve lovin' team)