Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home4/croinfo1/public_html/templates/shape5_vertex/vertex/responsive/responsive_mobile_sidebar.php on line 8
Login
Register

Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home4/croinfo1/public_html/templates/shape5_vertex/vertex/responsive/responsive_mobile_menu.php on line 278

Home

Vijesti iz regije

Hrvatska

Svijet

Zanimljivosti

Razno

Sport

Vijesti iz regije

Croinfodesnogore02

Korisnička ocjena: 4 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica neaktivna
 

Oba su ova kipa bila na istom mjestu, postavljeni na stijenu odmah iza portića uz glavnu liburnijsku šetnicu Lungomare, samo prvi, Madonna del Mare, je tamo stajao od 1893. do 1956., kad je pod izlikom da je previše izložen ćudima mora (bio je prevaljen) i da se uništava, skinut, i na njegovo mjesto te godine postavljena danas čuvena Djevojka s Galebom crikveničkog kipara Zvonka Cara. Pogledajte galeriju starih razglednica prvoga i drugoga kipa.

 

 

Madonna del Mare, vjerojatno najveća foto-galerija koju možete naći na netu:

(Klik na fotografije za povećanje!)

 

Madonna del MAre opatija kip

 

madonna sirocco del mare abbazia

 

 

madonna del mare sirocco

 

 

madonna del mare sirocco opatija abbazia puntica

 

 

madonna del mare sirocco opatija

 

 

kip madone opatija

 

 

madonna del mare abbazia

 

 

madonna del mare sirocco opatija

 

 

madonna del mare abbazia

 

 

madonna del mare abbazia

 

 

madonna del mare opatija

 

 

madonna del mare

 

 

 

 

Djevojka s galebom zamijenila je 1956. godine kip Madonne del Mare, koji je do 1951. stajao na istome mjestu. Autor mu je Hans Rathausky iz Graza, ujedno i autor fontane Helios i Selena u Parku svetog Jakova, kao i biste Theodora Billrotha u Parku Angiolina. Legenda kaže da je Madonna bila postavljena da čuva dušu grofa Arthura Kesselstadta, nestalog u proljetnoj oluji na moru 1891. godine.

Kip Madonne financirala je Kesselstadtova obitelj, čiji su nasljednici prije nekoliko godina Gradu Opatiji dali novac da se obnovi. Ta se renovirana skulptura danas čuva u Villi Angiolini, odnosno Hrvatskom muzeju turizma. Njezina je, pak, pozlaćena replika postavljena pored crkve svetog Jakova.

 

 − Službeno je objašnjenje bilo da je Madonnu srušilo jugo, ali tko zna, možda je njezino uklanjanje i zamjena Djevojkom s galebom bilo i politički motivirano. To se danas ne može sa sigurnošću tvrditi, ali nije uopće važno jer je Djevojka s galebom prekrasan kip i simbol Opatije – kaže direktorica opatijskoga TZ-a.

 

Kako nam priča Milan Sijerković u "Istarskoj meteorološkoj škrinjici:

"27. ožujka 1891. u moru ispred Opatije bio je čamčić s dvoje ljudi na izletu. Riječ je o njemačkom grofu Arthuru Kesselstadtu i grofici Anne Fries. Jaka oluja prekinula je ovaj izlet, oboje su pali u more i utopili se. Tijela im nikada nisu nađena.

U spomen na ovu nesreću obitelj Kesselstadt dala je postaviti kameni kip Madonne na stijenu u moru. Umjesto kamenog kipa 1956. godine postavljen je brončani kip djevojke s galebom, koji je postao svojevrsni simbol Opatije. Kameni kip, poprilično „načet“ morskim valovima, preseljen je ipak na sigurnije mjesto, pokraj crkve Sv. Jakova. No sjetite se kada ćete zastati kraj opatijskog simbola... u pozadini se nalazi tužna priča o izgubljenim životima dvoje ljudi."

 

Bilo kako bilo, skulptura “Djevojka s galebom” kipara Zvonka Cara, postala je jedan od simbola Opatije nakon što je 1956. godine postavljena na hrid s prekrasnim pogledom na Opatiju.

 

 

Zanimljivo je da je u originalu kip Djevojke s galebom imao i ribu – u galebovu kljunu, koja je vremenom iščezla… Model za popularnu “Opatijku”, kako ju je od milja zvao autor Zvonko Car bila je Jelena Jendrašić iz Crikvenice.

 

 

 

TKO JE “DJEVOJKA S GALEBOM”?

 

 

Donedavno je djevojka, koja je poslužila kao model kiparu, bila tajna. Riječ je o Crikveničanki Jeleni Jendrašić, umirovljenici koja je dugih 55 godina čuvala tajnu da je svojem susjedu i prijatelju, akademskom kiparu Zvonku Caru bila model za čuvenu skulpturu koja je zaštitni znak Opatije, popularno nazvanu Madoninu koja privlači pozornost šetača na dugoj šetnici od Opatije do Lovrana. – Kazao mi je – prisjeća se riječi kipara gospođa Jelena, nemoj nikome reći da si mi ti pozirala, neka oni koji žele znati nagađaju.

 

Sada je, veli, drugo vrijeme, pa nema nikakvih razloga da dulje tajim. – Ne samo da smo bili dobri prijatelji i susjedi, nego smo bili i kumovi. Zvonko je bio krsni kum mojemu sinu Marijanu, a moj pokojni suprug Stjepan bio je krizmani kum Zvonkovu sinu Tončiju. Budući da je modele valjalo platiti, a Zvonko nije nikada imao odveć novca, prvo mu je pozirao moj suprug, a onda je došao red i na mene. To je tužna priča, jer da mu nije preminula obožavana supruga koja mu je uvijek ranije bila model, nikada ne bih postala “njegova” Opatijka – ispričala nam je.

 

Stvaranje legendarne skulpture trajalo je oko godinu dana. Kipar bi po Jelenu poslao sina, a ona bi onda pozirala sat, dva, a zatim danima ništa. Kaže kako joj to nije teško padalo jer se s veseljem prihvatila uloge modela, a kada je jednom počela, povratka više nije bilo. Jedino je svaki put morala odjenuti odjeću pripijenu uz tijelo jer je Z. Car želio istaknuti obline i to je sve od zahtjeva koje joj je kipar postavio, kaže J. Jendrašić.

 

Suradnja kipara i modela time nije završila. Nakon Opatijke, a J. Jendrašić kaže da je Car isključivo tim imenom zvao sadašnju Djevojku s galebom – došla je na red i skulptura Samaritanke. Pod imenom Hygia ona krasi park Riječke bolnice kojoj ju je Zvonko darovao u znak zahvalnosti dr. Zdravku Kučiću za uspješno liječenje, kaže J. Jendrašić. Car je, naime, bolovao od plućne tuberkuloze i od nje je u 69. godini, 1982. godine i preminuo.

 

Djevojka s galebom Zvonko Car Opatija

 

 

djevojka s galebom opatija kip

 

 

djevojka s galebom kip opatija

 

 

Skulptura Djevojka s galebom bila je izložena i vandalizmu, pa ne samo da joj je nedostajala riba u kljunu galeba (koje ni dan-danas nema - pojelo je more), već su joj dva puta iščupali galeba, prvi put pijani nizozemski turisti, koji su galeba bacili ga u parku gdje je i pronađen, a drugi put nepoznati počinioci, a galeb nije pronađen - slijedeća fotka pokazuje stanje - galeba nema! Na kraju članka ćete saznati da možda nije snimljena nakon vandalizma, jer je bilo i razdoblje kad galeba nije bilo u ruci po službenoj dužnosti!

 

djevojka s galebom

 

 

Još malo fotografija kipa s neta (opatija.net & other pages):

 

 

 

 

Lady with Sea gull djevojka s galebom

 

 

Za usporedbu, pogledajte i kip Hygie, za koji je također pozirala Jelena Jendrašić.

 

Hygia kip skulptura Zvonko Car riječka bolnica

 

 

I za kraj, ako ste pažljivo gledali fotografije kipa Djevojke s galebom, morali ste primijetiti jednu nelogičnost - naime, na prve tri fotografije kipa koje su snimljene davno, galeb je okrenut kao i na originalu u ateljeu prema djevojci koja ga hrani, a na kasnijim prema Učki! Dobro pogledajte ...

 

Priča ide ovako:

"Povijest opatijske Djevojke s galebom koju neki nazivaju Nimfa ili Pozdrav moru brončanog kipa koji je izradio crikvenički kipar Zvonko Car postavljenog 1956. na groti ispred opatijskog Paviljona Jurja  Šporera umjesto kipa Madone koji je na tom mjestu bio od 1893. godine, može se iščitati naročito iz fotografija objavljenim u raznim publikacijama.

Tako se na fotografijama objavljenim u knjigama o Opatiji 1964. i 1984. godine vidi da je djevojka u ruci imala galeba kojeg je hranila i koji je bio okrenut prema njoj, dok je na slici u monografiji iz 1994. djevojka snimljena bez galeba, a na kasnijim se slikama galeb ipak vratio, ali i okrenuo prema Učki, dok su vijci koji ga drže ipak bitno skraćeni.

No, ovi vijci očito nisu predstavljali veliku poteškoću domišljatim lopovima, a možda je ovo bila i zgodna prilika da se galeb ponovno vrati u svoj prvobitan položaj i time vrati vjerodostojnost opatijskom simbolu.

Opatijska policija je nakon dojave u 3.30 sati 16.08.2005. da grupica mladića devastira kip djevojke s galebom promptno reagirala i uputila djelatnike prema mjestu događaja. Trojica vandala zatečena su nedaleko mjesta događaja, uhićena i privedena na kriminalističku obradu u Policijsku postaju Opatija. Identificirani su, a radi se o nizozemskim državljanima od kojih dvojica imaju sedamnaest godina, a treći osamnaest. Podvrgnuti su alkotestu koji je pokazao da su imali nešto više od jednog promila alkohola u krvi. Galeb što je otrgnut s kipa pronađen je odbačen u parku."

 

Vandalizma je bilo i 08.09.2008., kada je ponovno otrgnut galeb, no ovaj put počinioci nisu pronađeni. (obje vijesti su s portala Novog lista)

 

Još zanimljivosti - opis tragičnog događaja iz 1891:

 

"Događaj 1891. započeo je ni po čemu posebnim uskršnjim jutrom i fin-de-siecle-dokolicom, kad je već svima dosta lektire Sandove i Bahra. Jedna bečka frajla ležerno, onako uzgred, nabacuje ideju o avanturi Spazierfahrta po valovima. Njeni golobradi kavaliri -  šesnaestogodišnji sin i 24-godišnji prijatelj grof Arthur Kesselstadt, jasno, već zvižde barkariolima da ugode dami pred kojom bi svako zdravo inteligentno rezoniranje nalikovalo kukavičluku. Barkarioli kratko prosvjeduju u smislu vjetra, valova i drugih nepovoljnih atmosferilija, ali onda popuštaju izazovu bogate porcije forinti koja im je ponuđena kao naknada za otežane uvjete.
 
Ukrcavaju dakle ni prvu ni zadnju trojku ekstravagantnih plemića i otiskuju se iz lučice pred današnjim Šporerom. Valovi divljaju, barka je puna, od grofova se ne može tražiti da se pametno smjeste ili daju kontru valu, oni sve više paničare, barka se izvrće, otmjeno društvo naravno zna mačevati, ali ne i plivati, barkarioli dovuku nekako do stijena sebe i sina grofice Fries, Jurja.
 
Ponovljenim otiskavanjem pronalaze i groficu, ali ona pluća krcatih vodom izdiše. A Arthura Kesselstadta nikome više nije uspjelo restituirati od mora. Za pronalaženje grofova tijela nadvojvoda Franjo Ferdinand obećao je nagradu od čak 5 000 forinti, ali se ono nikada nije pronašlo. Grofovska familija daje podići kip Majke Božje, Madonne, tu, na mjestu najbližem nesreći, s porukom pobožnog sjećanja. Nakon 60 godina, 1956., kip se pod udarima juga ruši.
 
Očevici tvrde da su željezne fiksacijske šipke doista bile nagrižene, ali nije neinteligentna primjedba: ako Madonina nije smetala crvenoj eri, zašto nije restaurirana i vraćena na mjesto, već skrivena pod krošnje tik do Sv. Jakova, gdje i danas žena pokrivena velom u varljivom svijetlu svijeća moli za dušu Kesselstadta.
 
Da rt ne zjapi praznim, da se narod veseli, Crikveničanin Car je modelirao Nimfu?, Opatijku?, Pozdrav moru?, Djevojku s galebom?. Nju više nitko ne povezuje s tragedijom iz 1891.; ona je postala hostesom jednog novog tipa turizma koji, kao ni ona, sa starim nema ništa zajedničkog. " (CROATIA Network News)
 
I tako, stigosmo do kraja ove zanimljive priče o jednom, pardon, dva opatijska kipa!
(croinfo.net history&art team)