Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home4/croinfo1/public_html/templates/shape5_vertex/vertex/responsive/responsive_mobile_sidebar.php on line 8
Login
Register

Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home4/croinfo1/public_html/templates/shape5_vertex/vertex/responsive/responsive_mobile_menu.php on line 278

Home

Vijesti iz regije

Hrvatska

Svijet

Zanimljivosti

Razno

Sport

Vijesti iz regije

Croinfodesnogore02

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

 

(Klik na plakat za povećanje)

Festival pučkog teatra (FPT) ambiciozan je kulturni projekt općina Omišalj i Čavle. U vrijeme pokretanja (2001.) bila je to jedinstvena manifestacija toga tipa u Hrvatskoj čija je svrha bila, a i danas je, u Omišalj i Čavle dovesti predstave pučkoga karaktera kao najprihvatljivije za najraznovrsniju publiku. 

Na Festivalu nastupaju profesionalna i amaterska kazališta, predstave se igraju na otvorenom, najčešće imaju jednostavnu scenografiju, a tijekom pojedinih predstava uspostavlja se i izravna komunikacija s publikom. Povratak je to iskonskome teatru kakav je bio nekada kada su kazališne družine putovale kolima koja su ujedno bila i pozornica i garderoba i na taj način zarađivale za kruh.

Atraktivnosti Festivala doprinosi i podatak da se predstave igraju u drevnim povijesnim sredinama: u frankopanskome kaštelu u Čavlima te na Trgu Prikešte u Omišlju, mjestu gdje se frankopanski kaštel nekada nalazio.

Da je riječ o „ozbiljnom“ Festivalu potvrđuje i činjenica da ga od početaka prati doajen hrvatskoga glumišta, Špiro Guberina, najprije kao član žirija, danas kao „dobri duh“ i počasni direktor Festivala. Zaštitno ime Festivala je i Stojan Matavulj koji se, kao najnagrađivaniji glumac i redatelj Festivala, spontano nametnuo za njegova selektora. Pod njegovim vodstvom Festival je poprimio međunarodne razmjere i doživio osjetan kvalitativni uzlet.

Festival traje 8 dana, a predstave se naizmjence izvode u Omišlju i Čavlima. Natjecateljskoga je karaktera, a odluke o najboljim predstavama i pobjednicima donosi festivalska publika.

U proteklih 12 godina na Festivalu je odigrano 100-ak predstava s mnogim zvučnim glumačkim imenima koje je vidjelo više od 11 000 gledatelja. Ovogodišnji, 13. po redu, nastavlja dobru festivalsku tradiciju nudeći različita kazališna ostvarenja domaćih i stranih kazališnih skupina.

Organizator Festivala je Centar za kulturu Općine Omišalj, a suorganizatori turističke zajednice općina Omišalj i Čavle. Pokrovitelji Festivala su općine Omišalj i Čavle, a financijski ga podupire i Primorsko-goranska županija. 

 

 

Pogledajte program ovogodišnjeg festivala ovdje (klik na link):

 

 

13. Festival pučkog teatra (21.-28.06.2013.)

 

 

(croinfo.net festival team)