Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home4/croinfo1/public_html/templates/shape5_vertex/vertex/responsive/responsive_mobile_sidebar.php on line 8
Login
Register

Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home4/croinfo1/public_html/templates/shape5_vertex/vertex/responsive/responsive_mobile_menu.php on line 278

Home

Vijesti iz regije

Hrvatska

Svijet

Zanimljivosti

Razno

Sport

Hrvatska

Croinfodesnogore02

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

 

Tijekom pretpristupnih pregovora Republike Hrvatske sa Europskom unijom, Republika Hrvatska je, između ostalog, tražila uvrštavanje tradicionalnog izraza „Prošek“ u Annex XII dio B Uredbe Europske komisije br. 607/2009.

Međutim, kako stoji u priopćenju Ministarstva poljoprivrede , Europska komisija je istaknula da bi korištenje tradicionalnog izraza „Prošek“ dovelo do visokog rizika zbunjivanja potrošača, budući da takav naziv fonetski podsjeća na zaštićenu oznaku izvornosti „Prosecco“, koja je zaštićena od strane Italije i već postoji u Europskoj uniji.
 
Iako je Republika Hrvatska tijekom pretpristupnih pregovora, isticala kako se na hrvatskom jeziku naziv „Prošek“ različito piše u odnosu na talijanski „Prosecco“ te da je to sasvim drugačiji proizvod, Europska komisija je zatražila povlačenje ovoga zahtjeva.
 
Obzirom na gore navedeno, ulaskom u Europsku uniju, odnosno od 01. srpnja 2013. godine, naziv „Prošek“ neće se više moći koristiti, pa čak ni do iskorištenja zaliha, stoji u priopćenju.
 
Iz Ministarstva obavještavaju proizvođače koji koriste naziv „Prošek“, da prilagode svoje poslovanje novim uvjetima na tržištu, budući da od 01. srpnja 2013. godine neće više biti moguće stavljati na tržište (kako na domaće, tako i na vanjsko) vino pod nazivom „Prošek“.
 
P.S.
Slutim veelike akcije i sniženja cijene naših prošeka u slijedećim mjesecima! 
 
Ilustrativna fotografija preuzeta sa http://blog.vino.hr
(crooinfo.net wine-lovin' team)