Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home4/croinfo1/public_html/templates/shape5_vertex/vertex/responsive/responsive_mobile_sidebar.php on line 8
Login
Register

Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home4/croinfo1/public_html/templates/shape5_vertex/vertex/responsive/responsive_mobile_menu.php on line 278

Home

Vijesti iz regije

Hrvatska

Svijet

Zanimljivosti

Razno

Sport

Hrvatska

Croinfodesnogore02

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Građani su dovedeni u zabludu, a djeca iskorištena. I to ne bilo kakva djeca, nego ona najpotrebitija, odnosno djeca s višestrukim zdravstvenim smetnjama. Djeca koju okuplja ustanova ‘Koračići’ iz Kaštel Novoga. Ustanova koja već 12 godina djeluje pod okriljem Ministarstva socijalne politike i mladih. Ustanova čije se ime nalazi na kontejnerima za odjeću i obuću diljem jadranske obale, koje punimo uvjereni kako, prazneći vlastite ormare, sudjelujemo u humanitarnoj akciji.

"A zapravo punimo džepove dosjetljivom poduzetniku, Splićaninu Nenadu Aničiću. Koji nas je doveo u zabludu tako što je u marketinške svrhe iskoristio teško bolesnu djecu.

Zahvala građanima

Na oker kontejnerima Aničićeve tvrtke ‘Iwona’, a od Pule do Dubrovnika postavljeno ih je oko 250, na nekoliko je mjesta velikim slovima napisano kako je riječ o odlagalištu odjeće i obuće. Ništa manje uočljiva nije ni naljepnica na kojoj iz ustanove “Koračići” zahvaljuju građanima koji, prilažući odjeću i igračke, čuvaju okoliš i pomažu djeci s posebnim potrebama.

A u posljednje vrijeme - iako s ovom pričom to baš i nema izravnu vezu, ali je zgodno pripomenuti - osvanule su i reklamne naljepnice tvrtke koja iznajmljuje limuzine za vjenčanja. Telefonski broj - rekosmo da je zgodno - isti je kao kod tvrtke koja se bavi prikupljanjem iznošene odjeće.

No, da vas sad ne gnjavimo poduzetničkim idejama, idemo napraviti nekoliko koračića prema Kaštel Novom i pokucati na vrata ustanove o kojoj, do jučer se barem činilo, ne skrbi samo država nego i splitski dobrotvor.

- Šokirali ste me! Pa, ja sam mislila da se naljepnica naše ustanove nalazi samo na kontejneru postavljenom uz našu zgradu, a sad kad čujem da ih je puna Hrvatska, naprosto sam ostala bez riječi - dočekala nas je ravnateljica “Koračića” Branka Juran. Kad je došla do daha, ravnateljica je osula paljbu po vlasniku kontejnera.

- O kakvoj pomoći vi govorite, pa nikad ni kune, niti majice od njega nismo dobili! Tu i tamo bi nam znao dostaviti pokoju igračku, ali to s konkretnom pomoći nema veze. Mi se već godinama mučimo s besparicom, zbrajamo svaku lipu kako bismo preživjeli, a sad bi roditelji naših štićenika mogli pomisliti kako sudjelujemo u tko zna kakvim mutnim radnjama. Užas! Molim vas napišite da “Koračići” nikakve veze s tim kontejnerima za odjeću nemaju, te da ćemo ispitati pravne mogućnosti za podizanje tužbe protiv gospodina Aničića - nervozno je zaključila Juran.

Prvi čovjek tvrtke “Iwona” bio je puno smireniji. Očito je još kao vlasnik noćnoga kluba “Pasha” navikao na nezgodne situacije. Na početku našeg razgovora sa smiješkom se i ničim neizazvan osvrnuo na Hrvate kao na povijesne plašljivce i do srži pokvarene ljude, a potom je nastavio o svojem biznisu koji nekome, ustvrdio je, evidentno smeta.

- Mi skupljamo i recikliramo odjeću i obuću, dnevno prikupimo tonu takve robe, a “Koračićima” smo do sada donirali najmanje dva kamiona puna igračaka, slikovnica i pelena - istaknuo je Nenad Aničić. Novac i odjeća, priznao je, nisu preusmjeravani na račun i adresu “Koračića”, no to i ne smatra spornim. Igračke i pelene, ustvrdio je, sasvim su dovoljni.

- Moja tvrtka se zove “Iwona” d.o.o., a ne ‘Iwona’ d.o.o. karitas - originalno je Aničićevo opravdanje nakon novinarove teze o dovođenju u zabludu građana koji, ostavljajući odjeću i obuću u posebne kontejnere, ne čine, kako su to svih ovih godina mislili, dobro djelo, nego hrane poduzetnikov dobro uhodani biznis. Aničić je, bez mogućnosti daljnje rasprave o beskrupuloznosti svojega poslovnog plana, istaknuo kako Branku Juran nikad u životu nije sreo, dok mu je dopuštenje za korištenje naziva “Koračići” dao Ivan Zeljko, predsjednik Upravnog vijeća te ustanove.

Na pritužbe pojedinih korisnika njegove splitske “second hand” trgovine kako u tom dućanu, između ostalog, prodaje i odjeću prikupljenu iz hrvatskih kontejnera, nije se želio previše osvrtati.

- Uvijek ima takvih reklamacija, ali, molim vas lijepo, tko će dokazati da je majica ubačena u kontejner baš ova majica koja se nalazi na vješalici u mojem skladištu. Ponavljam, robu iz kontejnera najčešće recikliramo, te poslije prodajemo kao, recimo, vunu. Za nošenje bude iskoristivo tek dvadesetak posto odjeće koju, nakon čišćenja, prodajemo u zemlje trećega svijeta. Robu za dućan u Splitu uvozimo, pak, iz Zapadne Europe, najčešće iz Nizozemske - objasnio je Aničić, za kraj i novinare svrstavajući među kočničare razvoja hrvatskoga društva. Jer, čim vide da netko nešto radi, takvoga odmah treba zaustaviti.

 

 

Daje nam 1500 kn mjesečno

Slavko Jerončić, ravnatelj Caritasa Splitsko-makarske nadbiskupije, potvrdio nam je da kontejneri tvrtke “Iwona” nemaju dodirnih točaka s Caritasovim kontejnerima, ali je i dodao kako s Nenadom Aničićem poslovno surađuju.

- Mi, nažalost, u Splitu danas imamo samo tri kontejnera za odjeću i obuću. Prikupljena odjeća se sortira, te podijeli potrebitim građanima, a neiskoristivu robu jednom mjesečno predamo Aničiću. Bude tu oko četiri ili pet tona odjeće za koju nam Aničić plati oko 1500 kuna - objasnio je Jerončić. 

 

Dopuštenje u dobroj vjeri

Ivan Zeljko, predsjednik Upravnog vijeća “Koračića”, potvrdio nam je kako je Nenadu Aničiću dao dopuštenje da na kontejnere zalijepi spornu naljepnicu, no sada mu je, veli, naredio da ih sve redom odlijepi.

- Dopuštenje sam dao u dobroj vjeri jer sam mislio kako na taj način pridonosimo čistijem okolišu, no sada sam gospodinu Aničiću rekao da naljepnice skida kako god zna i umije jer ne želim da na moj četrdesetogodišnji humanitarni rad padne mrlja zbog nečijeg privatnog biznisa - tvrdi Zeljko."

(slobodnadalmacija)

 

A ovo je pisao Glas Istre:

"Kad su se u srpnju prošle godine na brojnim lokacijama u Puli pojavili žuti kontejneri za odlaganje odjeće, obuće i plišanih igračaka s velikom naljepnicom na kojoj piše da ovakvim prilogom čuvamo okoliš, pomažemo djeci s posebnim potrebama, kao i ustanovi koja o njima brine, nitko nije slutio da se iza krije tvrtka koja od donacija građana naveliko zarađuje.

Nedavni članak u Slobodnoj Dalmaciji otkrio je, naime, da se rabljena roba iz žutih kontejnera ne koristi u humanitarne svrhe za pomoć ustanovi Koračići iz Kaštela Novog koja je navedena na naljepnici, već se njome pune džepovi splitskom poduzetniku Nenadu Aničiću. Njegova je tvrtka Iwona iz Splita postavila 250 kontejnera duž cijele obale, od Pule do Dubrovnika, a odjeća za koju su građani vjerovali da odlazi u ruke najpotrebitijima najčešće se reciklirala te poslije prodavala. To je za Slobodnu potvrdio i sam Aničić, vlasnik i noćnog kluba Pasha na splitskim Bačvicama, te second hand dućana.

Sumnjalo se, a o tome je i Glas Istre pisao prije godinu dana kada je istraživao poslovanje ove tvrtke, da odjeća iz žutih kontejnera završava na policama u njegovom dućanu, ali je on to negirao.

Splitsko općinsko državno odvjetništvo zainteresiralo se za cijeli slučaj i započelo istragu da bi se ustanovilo radi li se o prijevari. Ravnateljica ustanove Koračići Branka Juran jučer je i nama u telefonskom razgovoru potvrdila da su oni od tvrtke Iwona dobili tek nekoliko donacija.

Kao i svi ostali gradovi, tako je i Pula bez ikakve naknade tvrtki Iwona dala na korištenje svoju javnu površinu za žute kontejnere smjestivši ih kraj gradskih kontejnera za smeće i odvojeno prikupljanje otpada. Tijekom posljednjih godinu samo je u Puli prikupljeno više od 30 tona tekstilnog materijala, a nedavno su kontejneri postavljeni i u drugim gradovima u Istri.

- Optužbe o komercijalnom prikupljanju treba dokazati, ali ako se pokažu istinite, suradnja će se revidirati, kazao je Giordano Škuflić, pročelnik resornog gradskog prostornog odjela u Puli pod čijom je ingerencijom zbrinjavanje otpada.

Nadležni pročelniku ipak neće biti potrebni jer su i iz same tvrtke Iwona jučer potvrdili da je riječ o biznisu, a kažu i da su gradski oci s time itekako bili upoznati kad su s njima sklopili ugovor.

- Nikada se nismo deklarirali da smo humanitarna udruga i u Gradu Puli znaju čime se bavimo - a to je recikliranje rabljene odjeće i obuće. Tko bi normalan uložio milijune kuna na kupnju, postavljanje, održavanje i pražnjenje kontejnera u više od 50 gradova i općina, vršio prijevoz robe do glavnog skladišta u Splitu gdje na recikliranju zapošljavamo 10-ak radnika i sve to radio besplatno!?, pita se Sandra Gazibarić, voditeljica prodaje u Iwoni. Osim u Puli, kontejnere su, također uz prethodni dogovor s gradskim upravama, postavili u Pazinu, Poreču, Rovinju, Žminju, Medulinu… "

(glasistre, SD, croinfo.net fucked-up team)