Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home4/croinfo1/public_html/templates/shape5_vertex/vertex/responsive/responsive_mobile_sidebar.php on line 8
Login
Register

Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home4/croinfo1/public_html/templates/shape5_vertex/vertex/responsive/responsive_mobile_menu.php on line 278

Home

Vijesti iz regije

Hrvatska

Svijet

Zanimljivosti

Razno

Sport

Hrvatska

Croinfodesnogore02

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

alt 

Uredbom Vlade FNRJ od 20. siječnja 1947. u Rijeci je osnovano državno poduzeće Jadranska linijska plovidba (Jadrolinija) u čiji je sastav ušao 41 stari i trošni parobrod od kojih je čak 12 bilo izvučeno sa morskoga dna i privremeno osposobljeno za kakvu-takvu plovidbu.

 

 

Kosta Racin brod rijeka

 

Program obnove tako naslijeđene putničke flote oslanjao se tih poslijeratnih godina na pronađenim nacrtima talijanskih putničkih  brodova ABAZZIA i LAURANA  ostavljenih i djelomično sačuvanih na navozima gotovo potpuno uništenog riječkog brodogradilišta Cantiere Navale dell Quarnaro (današnji 3. Maj na Kantridi ). Na osnovu njihove neznatno modificirane dokumentacije, uskoro je u pulskom škveru Uljanik započela izgradnja serije motornih putničkih brodova male obalne plovidbe nazvane “Pjesnici” kapaciteta prihvata između 600 i 780 putnika. Redom su tako zaplovili VLADIMIR NAZOR i NJEGOŠ 1952.godine, ALEKSA ŠANTIĆ, IVAN CANKAR i VUK KARADŽIĆ 1953.godine te KOSTA RACIN 1954.godine.

vuk karadžić lovran

vuk karadžić veli jože pjesnici Rijeka

pjesnici Vuk Karadžić Barba Rude

Vuk Karadžić u Rijeci, Barba Rude u punom zamahu, Robna kučća RI još nije započeta

vuk karadžić barba rude rijeka

vuk karadžić rijeka

aleksa šantić

ivan cankar jadrolinija pjesnici

ivan cankar

 

seagull 2 VLADIMIR NAZOR

NJegoš pjesnici

Njegoš

njegoš

Bili su to brodovi dugi 54 metra i široki 8,5 metara od po 430 BRT.  Brzinom od 15 čvorova NJEGOŠA, VLADIMIRA NAZORA i VUKA KARADŽIĆA pokretala su dva glavna pogonska stroja ukupne snage 773 kW proizvedena u švicarskom Sulzeru iz Winterthura dok su ostala tri broda imala FIAT Torino strojeve od po 735 kW.

 

vladimir nazor pjesnici

Zanimljiva je priča kako se je u to vrijeme neimaštine i nedostatka bilo kakve ozbiljnije tehničke logistike izmjerio kapacitet prihvata putnika ovih brodova. Na prvi kompletirani brod VLADIMIR NAZOR ukrcano je u samome škveru 800 novaka, pripadnika Jugoslavenske ratne mornarice koji su služili vojni rok u Puli. Kako je brod uspješno izdržao sve testove ( a možemo zamisliti mornare – pokusne kuniće kako su se u njima osjećali ) netom osnovani Jugoslavenski registar je izdao certifikat za prihvat 780 putnika. Naknadno je zbog dodatne sigurnosti ta granica spuštena na 600 putnika.

seagull 2 VLADIMIR NAZOR

seagull 2 VLADIMIR NAZOR

 

„Pjesnici“ su sljedeća dva desetljeća uspješno i pouzdano, bez ijedne ozbiljne havarije, plovili na održavanju Jadrolinijinih redovnih pruga duž naše cijele obale i ostali su upamćeni kao brzi, komforni i sigurni nositelji glavnine putničkog prometovanja istočne obale Jadrana sve do potpunog završetka izgradnje Jadranske magistrale.

biser jadrana VLADIMIR NAZOR

Velikim porastom zanimanja za kružnim putovanjima, a koja se nisu mogla pokriti postojećom flotom brodova, nagnali su Jadroliniju da već 1964. potpuno preuredi ALEKSU ŠANTIĆA u luksuzni putnički krstaš za prihvat 48 putnika te ga iste godine u programu putovanja francuske putničke agencije Transports et Voyages uposli na krstarenjima Sredozemljem. U zakupu zapadnoeuropskih organizatora putovanja ALEKSA ŠANTIĆ je plovio na kružnim putovanjima sve do 1971. kada je kao prvi od „pjesnika“ prodan u Italiju gdje je sljedećih deset godina pod imenom EPOMEO PRIMO prevozio putnike i automobile u napuljskom akvatoriju. U staro je željezo razrezan 1983. u La Speziji.

 

aleksa šantić pjesnici

KOSTA RACIN je prodan 1973. da bi također u napuljskom zaljevu pod imenom CAMPANIA SECONDA, do svog umirovljenja 1996. u luci Castelamare di Stabia, plovio kao izletnički brod i trajekt. IVAN CANKAR je prodan istom brodaru i za iste namjene pa je, prekršten u CAMPANIA PRIMA a potom u CASAMICCIOLA EXPRESS,  plovio do 1985. kada je u Ravenni završio u starom željezu. VUK KARADŽIĆ je ostao u Jadranu do ožujka 1988. da bi svoje plovidbe, iako još uvijek u relativno dobrom stanju, iste godine neočekivano završio u rezalištu Sveti Kajo.

 

aleksa šantić pjesnici

NJEGOŠ je 1980. promijenio ime u PLAVNIK, da bi udovoljio zahtjevu crnogorske Prekookeanske plovidbe iz Bara koja je u Njemačkoj nabavila novi trajekt i namjeravala mu dati jednako ime. Međutim, iako još dobro držeći brod, PLAVNIK je 1987. prodan splitskom Brodospasu te je u rujnu iste godine, po tegljaču DENEB, otegljen u Sveti Kajo gdje je uskoro razrezan u staro željezo.

 

aleksa Šantić pjesnici jadrolinija

Najstariji iz serije „Pjesnika“ VLADIMIR NAZOR je  bio puno bolje sreće. Nakon što je dvadeset godina plovio u floti Jadrolinije, prodan je 1972. opatijskoj putničkoj agenciji Kvarnerexpress. Ime je 1986. promijenio u POREČ, ovaj put na molbu Jadrolinije koja je svoj novi trajekt nazvala istim imenom. Od 1988. u vlasništvu je brodogradilišta Cres, a 2001. ga kupuje splitski Pegaz Trade koji ga je slijedeće godine preimenovao u BISER JADRANA. Potpuno preuređen u Trogiru u luksuznu jahtu pod imenom SEAGULL II i u vlasništvu Cruise Service Kingstown pod zastavom Svetog Vincenta i Grenadina od 2006. je sve do današnjih dana nastavio neumorno ploviti na kružnim putovanjima hrvatskim Jadranom. Jedini preostali iz legendarne “šestorke pjesnika”, nekadašnji VLADIMIR NAZOR, tako nas još i danas svojim nostalgičnim i besprijekornim klasičnim izgledom podsjeća na prije više od pola stoljeća dobro i kvalitetno u domaćim brodogradilištima sagrađene brodove koji su u povijesti hrvatskog putničkog brodarstva odigrali povijesnu i nezaboravnu ulogu.

 

aleksa šantić pjesnici

 

(forum-fiume, izvor, croinfo.net ship team)