Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home4/croinfo1/public_html/templates/shape5_vertex/vertex/responsive/responsive_mobile_sidebar.php on line 8
Login
Register

Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home4/croinfo1/public_html/templates/shape5_vertex/vertex/responsive/responsive_mobile_menu.php on line 278

Home

Vijesti iz regije

Hrvatska

Svijet

Zanimljivosti

Razno

Sport

Hrvatska

Croinfodesnogore02

Korisnička ocjena: 2 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Od prvog dana ove godine niti u vlastitom dvorištu nema više pečenja rakije bez podmirenja obaveza prema državi. Odredba je to Zakona o trošarinama koji je stupio na snagu 1. siječnja. Za pečenje do 20 litara čistog alkohola, otprilike 40 litara rakije, valja platiti sto kuna za kotao, ako je njegova zapremnina od 40 do sto litara. Za kotao zapremnine veće od sto litara plaća se 200 kuna godišnje.

Uglavnom, vlasnik je dužan prijaviti kotao carinskoj upravi koja provodi i nadzire Zakon o trošarinama. U protivnom može slijediti kazna od dvije do deset tisuće kuna. U Primorsko-goranskoj županiji služba trošarine postoji u riječkoj carinarnici, kojoj se podnose zahtjevi.

Ali to naravno nije sve. Za one koji proizvedu više od 20 litara čistog alkohola godišnje, dakle četrdesetak litara rakije, obavezni su platiti trošarinu čak i onda ako svu rakiju sami i popiju. Po litri čistog alkohola trošarina iznosi 53 kune, odnosno od 25 do 30 kuna po litri rakije, ovisno o postotku alkohola u rakiji.

Mali proizvođači imaju još jednu obavezu. Do 20. siječnja carinarnici trebaju podnijeti izvješće s podacima o proizvedenoj količini rakije, zapremini kotla i obračunatoj trošarini za prošlu godinu. Trošarinu su dužni platiti do zadnjeg dana siječnja.

Proizvođač koji za prodaju proizvede do tisuću litara rakije, godišnje plaća trošarinu od 53 kune po litri čistog alkohola s time da trošarinu moraju platiti u roku od 30 dana nakon proizvodnje.

Oni koji godišnje proizvedu više od tisuću litara žestokog alkoholnog pića, smatraju se velikim proizvođačima i podliježu drugim propisima.

UPDATE 20.12.2010.:

Zbog novog zakona o trošarinama, kojim se oporezuje “ispečena“ rakija u domaćinstvu, brojni dalmatinski vinogradari odustali su od tradicionalne proizvodnje domaće rakije, kako ne bi morali plaćati porez državi.

Tako je komina nakon otakanja vina umjesto u rakijskim kotlovima završavala na smetlištu.

Neki malo hrabriji odlučili su se za “ilegalno“ pečenje rakije, unatoč plaćanju kazne koja uopće nije mala.

Ako ih inspektori zateknu uz neprijavljeni kotao platit će od dvije do deset tisuća kuna, što nikako nije mali iznos, poglavito kada se uzme u obzir loša financijska situacija među dalmatinskim seljacima.

- Ovo je sramota, što nam rade. Više ni rakiju ne smijemo peći u vlastitom dvorištu. Ako se netko bavi švercom alkohola, neka se kazni, a nas obične male ljude ostavi na miru, ogorčeno nam je rekao jedan vinogradar iz doline Neretve, koji je iz razumljivih razloga želio ostati anoniman, jer kaže nastavlja tradiciju pečenja rakije bez prijave carinskoj službi, pa se boji da ga ne bi posjetila financijska policija.

Dalmatinski vinogradari smatraju da će drop i komina u Dalmaciji, a u unutrašnjosti višak jabuka, krušaka, šljiva i drugog voća bacati jer se više neće isplatiti proizvoditi domaću rakiju.

Usklađivanje s propisima EU-a

Jedan od najvećih vinogradara ovog područja Ivan Petrušić iz Otrić-Seoca, u općini Pojezerje, premda nije zadovoljan ovakvim zakonom o trošarinama prijavio je svoju rakiju carinarnici.

- Državi je očito prifalilo para, pa se želi naplatiti ili porezom ili kaznom za onoga koji nije prijavio kotao za pečenje, kaže Petrušić, koji naglašava da je problema u vinogradarstvu previše, počevši od ilegalnog uvoza grožđa iz tzv. pograničnog područja, pa do ilegalnog uvoza vina i rakije.

– Država bi se prvo trebala pozabaviti ovim problemima, pa tek onda uvoditi namete na pečenje rakije u domaćinstvima, koja proizvode male količine za svoje potrebe, zaključuje Petrušić.

U Carinskoj upravi ističu da su trošarine uvedene radi usklađivanja nacionalnog zakonodavstva s propisima Europske unije, te da do sada nije bilo nikakvih problema na terenu.

Doznajemo da je zakonodavac ipak dopustio proizvodnju pedeset litara rakije jakosti 40 posto po domaćinstvu godišnje bez plaćanja dažbina državi, pa su u problemima oni koji ispeku nekoliko litara više.

Dodatni problem je kako odrediti količinu ispečene rakije jer iz kazana može iscuriti i više i manje od zakonom doziranih pedeset litara. Osim toga, oni što peku rakiju obvezni su platiti trošarinu, čak i onda ako svu rakiju sami i popiju ili je koriste u medicinske svrhe, za masažu.

Trošarina 53 kune po litri

Zakon o trošarinama, koji je stupio na snagu 1. siječnja 2010. godine, propisana je obveza prijave kotla najbližoj carinarnici najkasnije osam dana prije početka proizvodnje. Uz prijavu za upis u registar, proizvođači moraju dostaviti i podatak o mjestu proizvodnje i volumenu kotla. Trošarina se plaća prema zapremini – 100 kuna za kotao od 40 do 100 litara, a 200 kuna za one preko 100 litara. Trošarina se plaća i na proizvedenu rakiju, po litri čistog alkohola 53 kune ili 25 do 30 kuna po litri rakije.

(glasistre, croinfo.net)