Rijeka danas

Rijeka danas

Ambrozija se širi oko Rijeke

Korisnička ocjena:  / 0
LošeNajbolje 

 

Ambrozija najviše cvate u srpnju i kolovozu, pelud joj je jedan od najjačih poznatih alergena i uzrokuje tegobe osobama koje boluju od alergijskog rinitisa, pa je tu biljku važno na vrijeme prepoznati i uništiti. Ove godine zbog kašnjenja vegetacije i prilične suše, ambrozija se u srpnju nije toliko razmahala na Kvarneru, no krajem kolovoza već je nalazimo posvuda. Pogledajte malu fotogaleriju ove napasne biljke!

 

 

Iako teškoće s ambrozijom nisu u Rijeci tolike kao u nekim drugim hrvatskim krajevima, primjerice Slavoniji, ona se i dalje širi u cijeloj Europi.

Pojava ambrozije na gradskom ili državnom zemljištu može se prijaviti gradskoj upravi. Ambrozija je jednogodišnja biljka koja naraste i do metar i pol visine. Korijen joj je vretenast, stablo uspravno i razgranano, s grubim dlačicama. Listovi su jajolika oblika, a cvjetovi žućkaste boje u obliku grozdastih cvatova na vrhovima stabljike ili grane.Svaka biljka proizvede oko stotinu milijuna zrnaca peludi na godinu i više od 60 tisuća sjemenaka, koje u zemlji mogu preživjeti 30 godina i smrzavanje. Najveće su koncentracije peludi u zoru i prijepodne, a smanjuju se nakon kiše. Znakovi alergije su kihanje, svrbež i vodeni iscjedak iz nosa, otekline kapaka te otežano disanje. Osim alergijske hunjavice često se razvija i astma. Biljka najčešće raste na zapuštenoj zemlji. Pojedinačno se može čupati s korijenom, a za veće površine preporučuje se košnja prije cvatnje pet centimetara od tla. Velike površine treba prskati pesticidima. Osobama koje pate od alergije preporuča se da se informiraju o koncentraciji peludi u zraku i da izbjegavaju izlaganje peludi u najvećoj mogućoj mjeri. Izlazak na otvorene prostore preporučuje se nakon kiše, uz pridržavanje uputa liječnika. Po Naredbi o poduzimanju mjera obveznog uklanjanja ambrozije, koju je izdalo mjerodavno ministarstvo, svatko je obvezan uništavati ambroziju i sprječavati da se širi.

 

Mala galerija iz Svilna od pred neki dan, uz dječje igralište:

 

ambrozija

 

 

ambrozija

 

 

ambrozija svilno

 

 

 

 

 

 

(croinfo.net alergic team)

Share

Udruga 051

PRETRAŽIVANJE

Jezici

Posjećenost

9048147
Danas
Jučer
Ovaj tjedan
Prošli tjedan
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
2227
4187
2227
9021571
62858
98758

Vaš IP: 54.161.3.96
Sad je 20.11.2017 16:13:44