Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home4/croinfo1/public_html/templates/shape5_vertex/vertex/responsive/responsive_mobile_sidebar.php on line 8
Login
Register

Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home4/croinfo1/public_html/templates/shape5_vertex/vertex/responsive/responsive_mobile_menu.php on line 278

Home

Vijesti iz regije

Hrvatska

Svijet

Zanimljivosti

Razno

Sport

Rijeka danas

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

 

Ambrozija najviše cvate u srpnju i kolovozu, pelud joj je jedan od najjačih poznatih alergena i uzrokuje tegobe osobama koje boluju od alergijskog rinitisa, pa je tu biljku važno na vrijeme prepoznati i uništiti. Ove godine zbog kašnjenja vegetacije i prilične suše, ambrozija se u srpnju nije toliko razmahala na Kvarneru, no krajem kolovoza već je nalazimo posvuda. Pogledajte malu fotogaleriju ove napasne biljke!

 

 

Iako teškoće s ambrozijom nisu u Rijeci tolike kao u nekim drugim hrvatskim krajevima, primjerice Slavoniji, ona se i dalje širi u cijeloj Europi.

Pojava ambrozije na gradskom ili državnom zemljištu može se prijaviti gradskoj upravi. Ambrozija je jednogodišnja biljka koja naraste i do metar i pol visine. Korijen joj je vretenast, stablo uspravno i razgranano, s grubim dlačicama. Listovi su jajolika oblika, a cvjetovi žućkaste boje u obliku grozdastih cvatova na vrhovima stabljike ili grane.Svaka biljka proizvede oko stotinu milijuna zrnaca peludi na godinu i više od 60 tisuća sjemenaka, koje u zemlji mogu preživjeti 30 godina i smrzavanje. Najveće su koncentracije peludi u zoru i prijepodne, a smanjuju se nakon kiše. Znakovi alergije su kihanje, svrbež i vodeni iscjedak iz nosa, otekline kapaka te otežano disanje. Osim alergijske hunjavice često se razvija i astma. Biljka najčešće raste na zapuštenoj zemlji. Pojedinačno se može čupati s korijenom, a za veće površine preporučuje se košnja prije cvatnje pet centimetara od tla. Velike površine treba prskati pesticidima. Osobama koje pate od alergije preporuča se da se informiraju o koncentraciji peludi u zraku i da izbjegavaju izlaganje peludi u najvećoj mogućoj mjeri. Izlazak na otvorene prostore preporučuje se nakon kiše, uz pridržavanje uputa liječnika. Po Naredbi o poduzimanju mjera obveznog uklanjanja ambrozije, koju je izdalo mjerodavno ministarstvo, svatko je obvezan uništavati ambroziju i sprječavati da se širi.

 

Mala galerija iz Svilna od pred neki dan, uz dječje igralište:

 

ambrozija

 

 

ambrozija

 

 

ambrozija svilno

 

 

 

 

 

 

(croinfo.net alergic team)