Rijeka danas

Rijeka danas

Šljive kad rode, onda rode!

Korisnička ocjena:  / 0
LošeNajbolje 

 

Ne znam o čemu ovisi - tuči, kiši, zimi, suši, nedostatku kukaca - ali šljive ili rode ekscesivno ili uopće ne rode, a i to ovisno od područja do područja. Npr. Lika će ih ove jeseni imati malo, no ipak su rodile na Vratniku. A u blizini Rijeke, iznenadila me količina uroda u Šapjanama. Naravno da sam malo i probao!  :)

 

Pogledajte mini galeriju uroda 2013. u Šapjanama.

Klik na fotografiju za povećanje!

 

 

 

 

urod šljiva plum

 

 

rodile šljive

 

 

šljive

 

 

 

 

Šljiva (Prunus domestica L.)

 

U sistematici bilja šljiva spada u porodicu ružovki (Rosaceae) i rod Prunus u koji su svrstane i breskva, marelica, trešnja, višnja, badem, džanarika, bjelošljiva.

Sorte šljive mogu se podijeliti prema različitim kriterijima, ali najpoznatija podjela je na europske i japansko-kineske sorte. Izvorne vrste ovih dviju skupina sorata su potpuno različite. Europska šljiva potječe s Kavkaza i Male Azije od vrste Prunus domestica, dok japansko-kineske sorte potječu od jedne vrste divlje šljive koja raste u Kini.

Križanjima različitih sorata do danas je stvoreno više od 2.500 plemenitih sorata.

Šljiva je u Hrvatskoj nekad bila značajna voćarska kultura, osobito u Slavoniji, Hrvatskom zagorju, Lici i Banovini. Uspješno se uzgajala jer prema tlu ne traži posebne uvjete, a osim toga ne traži mnogo voćarskog znanja.

Intenzivnim uzgojem šljive postižu se visoki i izjednačeni prirodi i time osigurava isplativost ove dosad najzapuštenije kulture. (sa neta)

 

 

(croinfo.net sliwowitz team)

 

 

 

Share

Udruga 051

PRETRAŽIVANJE

Jezici

Posjećenost

9048146
Danas
Jučer
Ovaj tjedan
Prošli tjedan
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
2226
4187
2226
9021571
62857
98758

Vaš IP: 54.161.3.96
Sad je 20.11.2017 16:13:28