Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home4/croinfo1/public_html/templates/shape5_vertex/vertex/responsive/responsive_mobile_sidebar.php on line 8
Login
Register

Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home4/croinfo1/public_html/templates/shape5_vertex/vertex/responsive/responsive_mobile_menu.php on line 278

Home

Vijesti iz regije

Hrvatska

Svijet

Zanimljivosti

Razno

Sport

Rijeka danas

Croinfodesnogore02

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Svilno9f

Prošle godine krenula je intenzivna razgradnja postojećih objekata Agregata paralelno s gradnjom nove prometne i komunalne infrastrukture na području koje je JGL kupio od Hippo banke nakon što je ova u ovršnom postupku naplatila svoj dug prema Agregatu preuzimanjem terena na Svilnom.

 

 

Srušene su dvije ogromne natkrivene hale dužine oko 200 m, razgrađena betonara i prateći objekti, dio objekata je rekonstruiran, završen je kanal oborinskih voda bujice Svilno kako bi se područje riješilo od oborinskih voda, u toku je izgradnja vodovodne i kanalizacijske mreže, nedavno je krenula i gradnja lokalnih instalacija, cesta i prometnih površina, te izgradnja vodospreme i trafostanice. Još ostaje gradnja novih objekata za JGL kad se ovo - po planu do kraja godine - završi. Pogledajmo malo veću fotogaleriju radova do danas!

 

 

Stanje na lokaciji pred neku godinu - Klik na fotografije za povećanje:

 

 

 

Ogromne hale lijevo i zgrade desno gore više nama, ostalo je skladište i upravna zgrada u sredini

 

Dok su hale još stajale, izgledale su ovako - autodizalica samo što nije počela razgradnju:

 

Svilno6

 

 

A ovdje su bile frakcije pijeska za spravljanje betona, već je dopola srušen beton pregrada:

 

Svilno7

 

 

 

Finiš štemanja separacije (usput da spomenem da se i ova duga prizemna bijela kuća u pozadini srušila nedavno, ostala je samo mala kućica lijevo gdje su smješteni čuvari):

 

Svilno8

 

Hale još stoje dolje u pozadini, gornji dio vidljivo pliva nakon kiše - zato se gradi i oborinski kanal

 

Svilno9

 

 

 

I ova kućica, nekada benzinska pumpa, sada je srušena, ovo samo za Vaše sjećanje da je postojala:

 

benzinska Svilno9a

 

 

Ovo su njeni zemni ostaci:

 

Svilno9b

 

 

Razgradnja montažnih AB hala napreduje:

 

Svilno9c

 

 

Srednjenaponski 5 KV podzemni kabel sklanja se iz zone radova o ovaj rov koji vidite lijevo, jer je dvaput već bio zakačen i prekinut, a time je i dio zaobilaznice do tunela Škurinja i čitava Orehovica bila bez struje par sati

 

Svilno9d

 

 

 

Krovni, horizontalni i bočni AB elementi većinom skinuti i otpremljeni, ostaju stupovi:

 

Svilno9e

 

 

Svilno9f

 

 

 

 

Paralelno idu i radovi na fasadi objekta koji ostaje:

 

 

Svilno9g

 

 

Oborinski kamenobetonski kanal ide dalje na mjestu gdje je bila benzinska:

 

Svilno9h

 

 

Na dijelu oborinskog kanala uzvodno radove je usporila lijevanoželjezna cijev vode koja je, gle slučaja, ukoso na kanal, te dok se nije izmjestila nije bilo moguće završiti ovu dionicu ...

 

Svilno9i

 

 

 

Spoj dviju dionica otvorenog kanal oborinskih voda kod bivše benzinska

 

Svilno9j

 

 

 

Krenula je i demontaža vertikalnih AB stupova nosača bivših hala, ovaj je bio prvi koji je pao:

 

Svilno9k

 

 

A gornji dio kanala oborinskih voda je zatvoren, i radi se poklapanjem već gotovih AB poklopaca na izbetonirane zidove i njihovim dodatnim betoniranjem tlačne ploče po vrhu (sve zorno i vidljivo na ovoj fotki):

 

Svilno9m

 

 

 

Dobar dio AB stupova nosača je demontiran, oborinski kanal napreduje:

 

Svilno9n

 

 

Svi AB stupovi su dolje, kanal se primiče također, vidi se betonaža dna naprijed:

 

Svilno9o

 

 

Nakon završetka betonskih radova i okana na kanalu oborinskih voda, isti se zatrpava - tko bi pomislio da je ispod ovog poravnanog zemljišta išta?

 

Svilno9p

 

 

Pokrivanje, betoniranje, zatrpavanje, nabijanje nasipa - sve na jednoj slici

 

Svilno9r

 

Zatrpavanje

 

Svilno9s

 

Oborinski je kanal malo po malo prošao stotine metara uz auto-put, skrenuo te se približio spoju sa oknom u kojem je do sada završavala bujica Svilno i iz njega se razlijevala prema obližnjem dječjem igralištu, što je bilo posebno nezgodno po ljeti kad bi okolno stanovništvo napadale horde komaraca kojima je ovo sasvim odgovaralo, kao i smrad ustajale vode. Nema više, čak ni Autan neće trebati!

 

Svilno9t

 

 

 

Pred neki dan montirala se kranska dizalica koja će poslužiti pri gradnji vodospreme i trafostanice:

 

Svilno0

 

 

Evo je spremne:

 

 

 

Ispod nje vidi se iskop za vodospremu

 

 

Svilno4

 

 

Ulijevo, prema autoputu, kopa se za trafostanicu:

 

Svilno3

 

 

A na mjestu gdje su bile hale iskopi u tijeku za podzemnu infrastrukturu:

 

Svilno2

 

Tamo desno i u daljini vidite i čuveni odron oko kojeg su se jake snage nazovigrađevinara zabavljale skoro godinu dana, i koji je kad su se već htjeli povući poskliznuo daljnjih pola metra i omogućio im još par mjeseci pimplanja i izvlačenja love ...

 

Svilno5

 

Oborinski je kanal gotov i zatrpan, još se radi na vodi i kanalčizaciji, paralelno se vuče i struija, a cesta kreće kad se to završi, spajat će sadašnje područje JGL-a sa ovim donjim 

 

 

I dodatak, malo dalje prema Orehovici imamo i ovu novogradnju koja je nedavno otvorila svoja vrata - iako još nema neke velike gužve - tehnički pregled Croatia osiguranja:

 

Svilno9l

 

 

Malo činjenica o ovom zahvatu (izvor: pametnakuna):

 

Od 2002. godine, kada su otvoreni pogon za proizvodnju sterilnih otopina i novo skladište sirovina, proizvodni su kapaciteti prošireni pogonom krutih oralnih oblika, kontrolno-analitičkim i mikrobiološkim laboratorijem te suvremenim pogonima polučvrstih farmaceutskih oblika i sterilnih otopina prema GMP normama EU-a. Kupnjom novih, 78 tisuća četvornih metara prostora i objekata na lokaciji Svilno službeno je označen početak novog projekta kojime JGL namjerava objediniti sve svoje riječke lokacije u jednu jedinstvenu. 

 

Kompleks Svilno 2 („Pharma valley“) bit će svojevrsna ekstenzija na postojeću proizvodnu lokaciju na Svilnom 1 (13.800 četvornih metara) i osigurat će tvrtki značajne kapacitete u razvoju, proizvodnji i skladištenju s kojima bi ujedno bili osigurani i ključni resursi za realizaciju strateške vizije održivog, profitabilnog rasta u planskom horizontu od desetak godina. S obzirom na fokusiranost na razvoj i proizvodnju lijekova za osjetila, dodatni kapaciteti u visokoj razini tehnološke opremljenosti u postojećim pogonima sterilnih oblika te novom pogonu za aerosole i opremanje otopina svakako će doprinijeti daljnjem iskoraku ključnih brendova na globalno tržište zdravlja. 

Aktualni investicijski ciklus tvrtki će svakako osigurati planirani razvoj, ali i realizaciju dugoročne vizije globalnog lidera u području nazalnih dekongestiva. Projekt uključuje značajnu rekonstrukciju, prenamjenu i dogradnju postojećih, kao i gradnju novih objekata te će biti realizirani u četiri faze prema postavljenom projektnom portfelju. 

Prva faza uključuje izgradnju skladišta poluproizvoda, zatim proizvodnje na dvije etaže s novim proizvodnim linijama, skladišta ambalaže i gotovih proizvoda, kao i primarne ambalaže. Tu je i novi ekspedit koji sa skladištem čini cjelinu, novi mikrobiološki laboratorij, kao i novi laboratorij za istraživanje i razvoj. Ujedno, investirat će se i u nove uredske prostore te rekonstrukciju postojećih. Kompleks će u daljnjim fazama uključiti i izgradnju nove upravne zgrade, automatiziranog visokoregalnog skladišta te daljnje proširenje proizvodnih kapaciteta.

Uz najnoviju tehnologiju aerosola u tehnologiji BoV (Bag-on-Valve) koja je sve više prisutna u sustavima medicinskih proizvoda koji se apliciraju kao sprejevi, visoko razvijen, tehnološko-tehnički proces proizvodnje u kompleksu Svilno 2 sastojat će se i od specijalne obrade pakiranja, zatim odjela praone i sterilizacije sterilnih kuta, prostora proizvodnje i distribucije pročišćene vode,  čistog komprimiranog zraka, te proizvodnje i distribucije čiste pare. Nova proizvodno-tehnološka investicija zasigurno će jednim dijelom promijeniti vizuru grada Rijeke, a nedvojbeno i biti pokretač rasta zapošljavanja i općeg gospodarskoga razvoja grada i županije.

Pharma valley u brojevima

350.000.000 HRK - vrijednost prve faze investicije 

78.000 m² - ukupnog prostora

14.500 m² - objekata

19.730 m² - okoliša

11.700 m² - infrastrukture

O JGL-u

S prosječnim i kontinuiranim, godišnjim organskim 22 postotnim rastom u dosadašnjih 21 godina postojanja, JGL je najbrže rastuća domaća farmaceutska tvrtka i nalazi se na trećem mjestu u nacionalnoj farmaceutskoj industriji. Strategijom razvoja novih proizvoda i širenjem na nova tržišta, ukupni konsolidirani prihodi JGL Grupe narasli su s 1.500.000 HRK u 1991. godini na 800.000.000 HRK u 2012. godini.

U korporativnom portfelju JGL-a danas je 100 brendova, 540 proizvoda i 1.100 proizvodnih varijacija. Iako je primaran terapijski fokus liječenje osjetila – kapi za oči i nos – tvrtka proizvodi i lijekove koji djeluju na kardiovaskularni sustav, krv i krvotvorne organe, kao i lijekove koji djeluju na probavni sustav i izmjenu tvari u gotovo svim tehnološkim oblicima. Temeljne aktivnosti uključuju istraživanje i razvoj, registraciju, proizvodnju, marketing i prodaju lijekova, dijetetskih i medicinskih proizvoda te dermokozmetike.

JGL trenutno sa svojim prodajnim operacijama ili partnerima posluje na 35 svjetskih tržišta i 75% prodaje ostvaruje izvozom. Ključne regije su Jugoistočna Europa i ZND (Zajednica neovisnih država – eng. CIS) gdje tvrtka čvrsto drži stečene pozicije. Značajni napori ulažu se u osvajanje i razvoj novih tržišta, posebice Zapadne Europe, Kanade, SAD-a, Indonezije i Južne Afrike. U skladu s temeljnim strateškim ciljem - internacionalizacijom - u sljedećih nekoliko godina tvrtka svoje ključne brendove - Aqua Maris, Meralys, Lactogyn, Normiu, Prolife, Vitaliu, Draminu, Holyplant  – želi plasirati na još dvadesetak novih tržišta. 

JGL zapošljava 602 zaposlenika, a u 2012. godini zaposleno je ukupno 77 novih djelatnika. Prosječna je dob zaposlenih 38 godina, a čak 70% zaposlenika ima visoku stručnu spremu. Prošlogodišnji prihodi tvrtke iznose oko 800 milijuna kuna na razini Grupe, a izvoz je u 2012. rastao za 25% te u strukturi prodaje ima udio od 75% u ukupnim prihodima. Za 2013. godinu planiran je rast prihoda od 18 posto, a očekivani rast u segmentu novih zapošljavanja procjenjuje se na 70-tak novih ljudi.

Prema analizi dvjesto najvećih svjetskih generičkih farmaceutskih kompanija, koju je temeljem četverogodišnjih financijskih izvještaja krajem 2012. proveo britanski institut „Plimsoll“, JGL se nalazi na 140. mjestu prema ukupnim prihodima i 89. mjestu po profitabilnosti. 

 

 

 

(croinfo.net building team)